Je e-mail is verstuurd.

Zo gebruik je PHP

In dit artikel beschrijven we de allereerste stappen met PHP en bieden enkele toepassingsvoorbeelden voor het bouwen van dynamische websites met PHP.
Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Wat is PHP?

PHP is een veelzijdige programmeertaal die, in tegenstelling tot bijvoorbeeld JavaScript, op de server wordt uitgevoerd en daardoor niet wordt beïnvloed door de browser die de betreffende pagina oproept. PHP wordt veel gebruikt voor o.a. forums, het verwerken van formulieren, redactiesystemen, gastenboeken en zoekmachines. Voor al deze doeleinden zijn op internet al vele honderden PHP-scripts beschikbaar. Met PHP heb je tevens de mogelijkheid om relatief eenvoudig inhoud uit bijvoorbeeld MySQL-databanken op te vragen en daarmee je website van een dynamische inhoud te voorzien.

PHP-versies 4 en 5 voor je website gebruiken

Een andere scripttaal die op internet voor hetzelfde doel wordt gebruikt is bijvoorbeeld Perl. Hiervan onderscheidt PHP zich echter principieel, doordat je met PHP je scriptcode direct in je HTML-pagina's kunt opnemen. De scriptcode zelf wordt - net zoals in Perl - op de server uitgevoerd en niet aan de browser overgedragen. Hierdoor is het niet relevant welke browserversie de bezoeker van je site heeft.

De PHP-code wordt eenvoudig in een HTML-pagina geïntegreerd. Daarvoor wordt de PHP-code tussen < ?php en ? > de tekenreeks gezet. PHP-commando's worden binnen het PHP-gedeelte met een puntkomma (;) afgesloten.

 Je kan je website uiteraard ook in een grafische HTML-editor vormgeven en de PHP-code invoegen in de HTML-modus (indien beschikbaar) of in een teksteditor. Vervolgens sla je de bestanden niet op met de extensie ".html" maar met ".php" of ".php4". Hierdoor herkent de betreffende server direct dat hier een PHP-script moet worden uitgevoerd. Tenslotte dien je de webpagina met het PHP-script per FTP te uploaden, zoals je dit doet met normale webpagina's.

Voorbeeld: "Hello World"

Een zeer eenvoudig voorbeeld is het schrijven van een tekst met PHP, bijvoorbeeld "Hello world". De code daarvoor ziet er zo uit:
<html>
<head>
<title>PHP-voorbeeld</title>
</head>
<body>
<h1>PHP-voorbeeld.</h1>
<?PHP echo "Hello World"; ?>
</body>
</html>

Voor de bezoeker van de webpagina wordt bij het oproepen van de pagina de gewenste tekst weergegeven, zonder PHP-scriptcode.

Voorbeeld: "Datumweergave"

Een ander eenvoudig voorbeeld met PHP is het weergeven van de huidige datum. De code daarvoor ziet er zo uit:
<html>
<head>
<title>PHP-voorbeeld</title>
</head>
<body>
<h1>PHP-voorbeeld: </h1>
Vandaag is het <?PHP echo date("d.m.Y",time()); ?>
</body>
</html>


Voor de bezoeker van de webpagina wordt bij het openen van de pagina niet de PHP-scriptcode weergegeven, maar de huidige datum:



Complexere voorbeelden

Wanneer je geen permanente internetverbinding hebt is het aan te raden om voor het testen van complexere voorbeelden een testomgeving op je eigen computer in te richten. Daarvoor dien je een webserver en PHP te installeren. Hoe dit in zijn werk gaat lees je na op de websites die onder "Meer informatie" worden aanbevolen.

Uitzondering startpagina

Als je een PHP-pagina als startpagina wilt inrichten, mag zich geen Datei index.html of Datei index.htm op de webspace bevinden. Dit omdat de server je webspace doorzoekt naar verschillende "index-opstartbestanden" in deze volgorde: .html, .htm, .php

In plaats van index.php kun je ook andere bestandsnamen kiezen die als startpagina moeten worden opgeroepen.

De verschillende PHP-versies hebben standaard de volgende bestandsextensies

VersieBestandsextensie
PHP 3.php3, .phtml
PHP 4.php, .php4
PHP 5.php5
PHP 4.4 geen bestandsextensie toegewezen

Meer informatie:

https://www.php.net
De officiële website van de ontwikkelaars van php. Grotendeels in het Engels.

https://www.hotscripts.com
Engelstalige website met een grote verzameling scripts in o.a. php.

https://www.phphulp.nl/
Nederlandstalige verzameling van php-scripts en tutorials.

https://w3schools.com/php/default.asp
Engelstalige php-cursus voor beginners.

Heeft dit artikel je geholpen?