Je e-mail is verstuurd.

Wat is STRATO PHP Extended Support?

In dit artikel geven we je alle informatie over STRATO PHP Extended Support en leggen we uit waarom deze service noodzakelijk kan zijn voor het functioneren en de veiligheid van je website.

 
Inhoudsopgave Inhoudsopgave
 

Wat is PHP?

PHP is een scripttaal voor dynamische websites en contentmanagementsystemen zoals WordPress, Joomla en andere.

In dit artikel lees je waarom jij deze populaire scripttaal waarschijnlijk ook gebruikt voor je website en wat de verschillende versies en beveiligingsupdates inhouden:

Wat is PHP en hoe gebruik ik het?

 

Wat is STRATO PHP Extended Support?

De basisinformatie over PHP hebben we hierboven gegeven. STRATO PHP Extended Support is een extra service tegen betaling. Deze service omvat beveiligingspatches voor een oude PHP-versie in je hostingpakket waarvoor de support is afgelopen. Daarmee zorgen we ervoor dat je website blijft werken en voorkomen we dat deze wordt gehackt.

 

Waarom heb je STRATO PHP Extended Support nodig?

De PHP-community werkt aan de ontwikkeling van de programmeertaal PHP. Wanneer een nieuwe versie wordt uitgebracht, wordt de support voor een oudere versie gestopt. Dit betekent dat de oudere versie niet langer wordt onderhouden. Vanwege beveiligingslekken en beveiligingsproblemen is dit een potentieel risico voor je website én voor andere klanten op ons hostingplatform.

De PHP-community heeft de support van PHP 8.0 op 23-11-2023 beëindigd.

We adviseren je om altijd de nieuwste PHP-versie te gebruiken. Op dit moment raden we aan om PHP 8.2 te gebruiken, zodat je over de nieuwste en meest stabiele features beschikt, zonder compatibiliteitsproblemen. Meer informatie over de wijzigingen in deze versie vind je in de officiële changelog.

PHP-Extended_Advantages_NL_2024.png

 

Wanneer begint STRATO PHP Extended Support?

STRATO PHP Extended Support voor versie 8.0 begint op 07-02-2024 (tegen betaling).

Voor nieuwere versies begint STRATO PHP Extended Support kort na de beëindiging van de support door de PHP-community. Meer details over de verschillende supportperiodes en de gehele levenscyclus van PHP vind je in het volgende overzicht:

PHP-Extended_Timeline_NL_2024.png

 

Wanneer krijg je van ons informatie over PHP Extended Support?

We informeren je op tijd per e-mail als je nog een oude versie van PHP gebruikt. Zo heb je nog tijd om de versie te wijzigen voordat we tegen betaling de PHP Extended Support activeren.

Hebben we nog steeds je huidige e-mailadres? In dit artikel lees je hoe je je gegevens kunt wijzigen: Hoe wijzig ik mijn klantgegevens?

De oude PHP-versie configureer je in de STRATO klantenlogin of in een .htaccess-bestand.

 

Waarom brengen wij kosten in rekening voor STRATO PHP Extended Support?

We hebben gemerkt dat inhoud op je webruimte gebruikmaakt van een verouderde PHP-versie en hebben je daarom geschreven.

Om de veiligheid van je website en websites van andere klanten te garanderen, is het noodzakelijk dat je een nieuwere PHP-versie kiest. Volgens onze algemene voorwaarden ben je verplicht om je software up-to-date te houden. Als je dit niet doet, moeten wij eventuele beveiligingsproblemen voor je oplossen. Het onderhoud van verouderde PHP-versies zorgt voor extra werk bij onze systeembeheerders. Daarom brengen we maandelijks een klein bedrag in rekening voor deze extra service.

Om ervoor te zorgen dat je website en PHP-scripts functioneren en veilig blijven, laten we je tijdelijk op de vorige PHP-versie verder werken en nemen het onderhoud van de oude PHP-versie over. Hiervoor activeren we PHP Extended Support (tegen betaling).
Je hebt de tijd om je website te controleren met de nieuwe PHP-versie en indien nodig compatibel te maken of plug-ins voor WordPress en andere contentmanagementsystemen te updaten.

Zodra je hiervoor klaar bent, wijzig je de PHP-versie van je pakket en deactiveer je de Extended Support van de oude versie.

 

Hoe kun je controleren of je website compatibel is met de nieuwe PHP-versie?

Je kunt in een paar stappen testen of je website ook werkt met een nieuwere PHP-versie. Om het risico zo gering mogelijk te houden dat je site tijdelijk niet beschikbaar is, adviseren we je om de volgende stappen te volgen:

  1. Maak een kopie van je website in een nieuwe map op je webruimte.
  2. Creëer een subdomein en koppel deze aan de nieuwe map.
  3. Vervolgens kun je via een .htaccess-bestand in de map naar de actuele versie switchen.

Nadat je via het subdomein toegang tot je website hebt gekregen en hebt gecontroleerd of alles naar wens werkt, kun je de PHP-versie in de STRATO klantenlogin definitief wijzigen. Instructies hoe je dit stap-voor-stap doet vind je in ons artikel: Hoe wijzig ik de PHP-instellingen in mijn pakket?

Let op, nadat je de versie hebt gewijzigd en bent uitgelogd uit de klantenlogin, kun je niet meer terugvallen op de verouderde PHP-versie. Zorg er daarom voor dat je website correct werkt in de actuele versie voordat je uitlogt.

Controleer of aanpassingen aan je scripts nodig zijn. Veel scripts zijn compatibel en functioneren met huidige PHP-versies.

De PHP-community biedt extra support voor de migratie naar een nieuwe versie.

 

Hoe kunt je STRATO PHP Extended Support deactiveren?

We adviseren je, om STRATO PHP Extended Support pas te deactiveren nadat je het functioneren van je website met de nieuwe PHP-versie hebt gecontroleerd. Na het deactiveren stoppen we de Extended Support aan het einde van de maandelijkse termijn.

Om de STRATO PHP Extended Support te deactiveren, meld je je eerst aan in de STRATO klantenlogin. Klik vervolgens in het navigatiemenu op Databases en webspace → PHP-versie instellen.

Selecteer de gewenste PHP-versie en sla deze op door op Opslaan te klikken.

PHP-versie-8-2-instellen

Je krijgt dan een melding dat je de versie hebt gewijzigd en dat de support nog actief is.

PHP-versie-8-2-ingesteld

Kies nu voor Naar het overzicht en klik op Extended Support uitschakelen om de service te deactiveren.

Als je de service hebt gedeactiveerd en vervolgens merkt dat er nog steeds problemen zijn met je website, kun je tot het einde van de supportlooptijd nog overschakelen naar de oude PHP-versie.

PHP_Ext-Sup_deactiveren

We vragen je om te bevestigen dat alle noodzakelijke instellingen zijn uitgevoerd. Alleen dan is de deactivering voltooid en stoppen we met de support aan het einde van de contractduur.

 

Je hebt je PHP-versie gewijzigd en je ontvangt desondanks een factuur

In dit geval heb je of:

  1. de Extended Support na het wijzigen van de PHP-versie nog niet gedeactiveerd.
    ODER
  2. je PHP-versie is niet gewijzigd naar een juiste actuele versie, die geen Extended Support meer nodig heeft.

Je kunt beide mogelijkheden snel controleren in de STRATO klantenlogin en ze zoals hierboven beschreven oplossen.Heeft dit artikel je geholpen?
Info: 3c2c7fa156eb99ce343ec5b12be86a518df88674