Nieuws, tips en achtergronden
rondom webhosting

Menu

Gepubliceerd op: 07 februari 2019

Deel 3 van de serie HTML-website in WordPress importeren

Website verhuizen, deel 3: content in WordPress importeren met de plug-in ‘HTML Import 2’

Als je content wilt importeren in WordPress met de plug-in HTML Import 2, heb je eerst correct geformatteerde, statische HTML-pagina’s nodig. Die heb je in deel 1 en deel 2 van deze artikelserie aangemaakt. Nu kun je de laatste stap zetten: de eigenlijke import in WordPress.

Voor de import moet je de plug-in HTML Import 2 installeren en activeren. Alle importopties vind je in de back-end van WordPress onder InstellingenHTML Import.

Maak eerst een volledige back-up van de WordPress-installatie voordat je begint met importeren. Mocht je import mislukken, hoef je dan namelijk alleen nog maar de back-up terug te zetten en kun je direct beginnen met een nieuwe poging.

Je kunt ook handmatig alle eerder geïmporteerde pagina’s verwijderen. Dit is alleen handig als je slechts een paar pagina’s importeert.

HTML-bestanden uploaden

Je hebt de pagina’s al voorbereid om ze als statische HTML-bestanden te importeren. Nu upload je ze via SFTP naar een submap van je webspace, inclusief alle afbeeldingen die je ook wilt importeren. De mappenstructuur mag hierbij niet worden gewijzigd.

De naam van de map maakt niet uit. De bestanden moeten wel toegankelijk zijn onder hetzelfde domein als het WordPress-blog waarin je ze wilt importeren.

De belangrijkste instellingen

Via de tabbladen Content en Title & Metadata van de plug-in moet je aangeven welke unieke HTML-tags de content of titel omsluiten. Hiervoor moet je in de HTML-broncode van de te importeren bestanden kijken. Waarschijnlijk ben je hiermee al bekend, omdat je er in de vorige stappen mee hebt gewerkt.

Opties voor de herkenning van het contentgebied van de te importeren pagina's

Opties voor de herkenning van het contentgebied van de te importeren pagina’s

Als de pagina-content is ingesloten in je HTML-bestanden, bijvoorbeeld met <div id=”center”> …. </div>, voer je in de plug-in-opties de volgende informatie in: bij tag voer je in div, voor attribute id en onder value center. Dit doe je op het tabblad Content. Op dezelfde manier doe je dit op op het tabblad Title & Metadata voor de titel en metagegevens.

Ook de instellingen op het tabblad Files zijn erg belangrijk:

Basisinstellingen onder het tabblad ‘Files’

Basisinstellingen op het tabblad ‘Files’

Tip: wil je oude pagina’s aan een bestaande WordPress-website toevoegen? Dan kun je op veilig spelen door de optie Set status op het tabblad Title & Metadata op draft te zetten. Hierdoor zijn de geïmporteerde artikelen niet direct openbaar en kun je ze bewerken of corrigeren voordat ze alsnog live gaan. Het nadeel is dat je dan alle artikelen handmatig moet publiceren.

Wanneer alle plug-in-opties zijn ingesteld, klikt je op Save settings. Om de HTML-bestanden te importeren, kies je Import files. Na het opnieuw bevestigen van de importbron begint de eigenlijke import met een klik op Submit.

De daadwerkelijke import begint door op ‘Submit’ te klikken

De daadwerkelijke import begint door op ‘Submit’ te klikken

Na de import: pagina’s controleren en aanpassen

Voordat je begint met het bewerken van de geïmporteerde berichten of pagina’s, raden we je aan om eerst te controleren of de import goed werkte. Als dit niet het geval is, zet je de back-up terug en probeer je een nieuwe import met gewijzigde instellingen.

Wat er na de succesvolle import komt, kan behoorlijk complex zijn. De plug-in importeert namelijk alleen de content van de pagina’s en lost geen fouten in de HTML-code of de bestaande contentstructuur op. In veel gevallen moet je daarom elke geïmporteerde pagina in WordPress openen en controleren. Een HTML-validator, zoals die van W3C of Freeformatter, kan je hierbij helpen. Hiermee kun je automatisch HTML-syntaxfouten opsporen.

Voor zover je aanpassingen wilde doorvoeren die op alle geïmporteerde pagina’s van toepassing zijn, heb je dit hopelijk al vóór de import gedaan. Dit kan met behulp van de eerder beschreven zoek- en vervangprocedure. Ben je het vergeten? Dan vormt Inpsyde’s Search & Replace een handige plug-in waarmee je kunt zoeken en vervangen binnen al je berichten.

Nog even over permalinks

Het is prettig voor je lezers en je website als de nieuwe pagina’s nog steeds toegankelijk zijn onder de oude URL. De gemakkelijkste manier om dit te doen, is via permanente omleidingen. Dan ontstaan er geen nadelen voor je Google-ranking.

Aan het einde van het importproces toont de plug-in de juiste redirects. Die hoef je alleen maar in het .htaccess-bestand op de webserver te zetten. Dit werkt natuurlijk alleen als je bij je hosting-aanbieder al zo’n .htaccess-bestand hebt of kunt aanmaken.

De plug-in toont redirect-informatie voor het .htaccess-bestand

De plug-in toont redirect-informatie voor het .htaccess-bestand

Heb je pagina’s met de status ‘draft’ geïmporteerd? Dan negeert de plug-in de permalink-instellingen en genereert de redirects volgens het standaard URL-schema van WordPress (?p=453). Als je wilt, kun je dit zo laten. Dit omdat WordPress zelf de URL’s weer doorstuurt naar de standaard-permalink. Maar als SEO voor jouw blog belangrijk is, moet je de omleidingen na publicatie van de pagina’s handmatig aanpassen. Dit omdat zoekmachines niet altijd positief reageren op dubbele omleidingen.

Het importeren van bestaande content in WordPress is vaak lastig. Fouten en problemen komen regelmatig voor. Toch is het de moeite waard. Je kunt zo immers al je content in WordPress betrouwbaar beheren en gemakkelijk nieuwe artikelen toevoegen. Wij horen graag jouw ervaringen. Schrijf ze in de commentaren!

De Auteur:

Auteur: Sjef Huijbregts

Marketing manager en gastblogger

Plaats een reactie

Let er op dat je reactie betrekking heeft op het blogartikel. Mocht je een vraag hebben over je STRATO pakket, richt je dan alsjeblieft aan onze klantenservice via Facebook, Twitter, of onze pagina Hulp & contact.
We vinden het leuk als je je naam noemt, dan kunnen we je in ons antwoord persoonlijk aanspreken.
Als je bovendien je e-mailadres invult, word je per mail op de hoogte gebracht van ons antwoord. Ter bescherming van je gegevens tonen we je mailadres niet. Beide gegevens zijn vrijwillig.

Hier bloggen

Tobias Mayer
Schrijft over het laatste nieuws uit het bedrijf

Oliver Meiners
Schrijft over onderwerpen die voor jou als STRATO klant belangrijk zijn

Daniël de Swart
Project manager voor STRATO Nederland en gastblogger

Sjef Huijbregts
Marketing manager voor STRATO Nederland en gastblogger

Lisa Kopelmann
Online redacteur voor blog, Facebook en meer

Michael Poguntke
Schrijft over de cloud storage HiDrive, Sitebuilder, webshops en servers