Nieuws, tips en achtergronden
rondom webhosting

Menu

Gepubliceerd op: 10 september 2019

Ontdek de nieuwe uitgebreide zoekfunctie in de STRATO webshop

Nieuw in STRATO Webshop Now: uitgebreide zoekfunctie

Hoe sneller en gemakkelijker een klant vindt wat hij zoekt, hoe groter de kans dat hij koopt. Daarom is een zoekfunctie voor een webshop uiterst belangrijk. In je STRATO Webshop heb je hiervoor vanaf nu extra mogelijkheden. De nieuwe, uitgebreide zoekfunctie stelt je bezoekers namelijk in staat om hun zoekresultaten te filteren en zo sneller het gewenste product te vinden. Een dergelijke functie wordt in vaktaal ook wel faceted search of facetzoeken genoemd.

Standaard zijn drie filters ingesteld, waarmee klanten de zoekresultaten kunnen filteren op categorie, fabrikant en prijsklasse. Een getal geeft vooraf aan hoeveel resultaten er na de selectie zullen overblijven.

Weergave van resultaten met de uitgebreide zoekfunctie

Langdurig scrollen is niet langer nodig: de uitgebreide zoekfunctie toont gerichte resultaten met een hoge relevantie.

Vooral winkels met een groot aantal producten of met veel varianten van een product profiteren van de filters. Wil je alleen schoenen in maat 40 zien? Wil je groene en gele lampen uitsluiten van de zoekopdracht? Het gaat heel eenvoudig met de nieuwe filters.

Het voordeel is duidelijk: de klant vindt veel sneller het product dat hij wil kopen. Natuurlijk is het wel belangrijk om te beseffen dat de klant via deze weg ook veel producten niet te zien krijgt. Wil je bijvoorbeeld producten van je eigen merk altijd prominent tonen in de zoekresultaten? Dan is een merkfilter contraproductief. Daarom kun je als webshopbeheerder bepaalde filters uitschakelen en je eigen filters toevoegen.

De uitgebreide zoekfunctie in de STRATO webshop activeren en configureren.

Op de pagina met zoekinstellingen kun je vooraf ingestelde zoekcriteria uitschakelen en gebruikergedefinieerde filters activeren.

Filters uitschakelen doe je via Instellingen onder ZoekenVooraf gedefinieerde filters. Verwijder daar het vinkje in de kolom Gebruiken om in de winkel te zoeken. Om nieuwe filters aan te maken, moet je eerst in de admin-interface via Producten – Producttypen beheren definiëren welke items je verkoopt en welke attributen ze hebben. Een producttype bevat artikelen die bepaalde eigenschappen hebben. Artikelen van het producttype koffie hebben bijvoorbeeld de attributen aroma, maling en land van herkomst. Artikelen van het producttype schoen kunnen in plaats daarvan attributen hebben als schoenmaat, kleur en materiaal.

Heb je producttypen gedefinieerd? Dan kun je onder Instellingen – Zoeken – Productkenmerken de afzonderlijke attributen als filtercriteria activeren. Om ervoor te zorgen dat de winkelbezoeker de volledige zoekresultaten aan het eind van de pagina kan zien, moet je ook een producttype aan elk product toewijzen. Dit geldt zowel voor bestaande producten als voor producten die je nieuw toevoegt.

Het beheer van producttypen in de STRATO webshop.

Producttypen zijn verzamelingen van artikelen met bepaalde eigenschappen.

De geavanceerde zoekfunctie is vanaf nu zonder extra kosten inbegrepen in de pakketten Webshop Now Advanced, Pro en Ultimate. Let op: heb je al één van deze pakketten? Dan is de functie niet standaard ingeschakeld. Alleen jij als webshopeigenaar bepaalt hoe je producten aan je bezoekers wilt tonen. Wil je de geavanceerde zoekfunctie gebruiken? Dan vind je in de Instellingen bij Zoeken de optie Zoekfilter gebruiken.

Wij wensen je veel plezier bij het uitproberen van de nieuwe functie en hopen dat je webshop hierdoor nog succesvoller wordt! Nog geen webshop? Bekijk hier de verschillende pakketten.

De Auteur:

Auteur: Tobias Mayer

Hallo, ik ben Tobias en ik ben PR-manager bij STRATO.

Plaats een reactie

Let er op dat je reactie betrekking heeft op het blogartikel. Mocht je een vraag hebben over je STRATO pakket, richt je dan alsjeblieft aan onze klantenservice via Facebook, Twitter, of onze pagina Hulp & contact.
We vinden het leuk als je je naam noemt, dan kunnen we je in ons antwoord persoonlijk aanspreken.
Als je bovendien je e-mailadres invult, word je per mail op de hoogte gebracht van ons antwoord. Ter bescherming van je gegevens tonen we je mailadres niet. Beide gegevens zijn vrijwillig.

Hier bloggen

Tobias Mayer
Schrijft over het laatste nieuws uit het bedrijf

Oliver Meiners
Schrijft over onderwerpen die voor jou als STRATO klant belangrijk zijn

Daniël de Swart
Project manager voor STRATO Nederland en gastblogger

Sjef Huijbregts
Marketing manager voor STRATO Nederland en gastblogger

Lisa Kopelmann
Online redacteur voor blog, Facebook en meer

Michael Poguntke
Schrijft over de cloud storage HiDrive, Sitebuilder, webshops en servers