Nieuws, tips en achtergronden
rondom webhosting

Menu

Gepubliceerd op: 06 november 2018

Verbeter de laadtijd, deel 1: tips voor het optimaliseren van de prestaties van je blog

Je WordPress-blog moet natuurlijk zo snel mogelijk laden in de browser van je bezoekers. Maar is het écht zo belangrijk om te priegelen met milliseconden?

Ken je dat? Je leest allerlei tips om de prestaties van websites te verbeteren en ze maken je alleen maar onzeker. Want al die suggesties voor verbetering wekken de indruk dat jouw site of blog véél te traag is. Wat moet je dan doen?

Performance-tests zijn niet altijd even zinvol. Ze evalueren je site met een ‘stoplichtscore’: rood, geel of groen. Of ze geven percentages, waarbij de snelheid van je blog wordt vergeleken met de gemiddelde snelheid van een groot aantal andere websites. Niet alle verbetertips die door een snelheidstest worden gegeven, zijn per se voor jouw blog relevant. Hierover lees je meer in deel 3 van de serie over prestatie-optimalisatie.

Waarom moet je de laadsnelheid van je blog optimaliseren?

De snelheid van je blog is een belangrijke factor. Daarvoor zijn twee redenen: zoekmachineoptimalisatie (SEO) en gebruiksvriendelijkheid.

Zoekmachineoptimalisatie

Google hanteert de laadsnelheid als een van vermoedelijk 100 factoren die de rangschikking van zoekresultaten bepalen. Maar SEO-specialisten wereldwijd vragen zich af hoe belangrijk de laadsnelheid is voor Google. Gewoonlijk concluderen ze dat de prestaties niet doorslaggevend zijn. Sommige experts schatten de weging op slechts één procent.

Hoe sterk jouw blog op dit punt moet scoren, hangt af van de SEO-concurrentie die het heeft. Als je een niche-onderwerp op je blog behandelt – een onderwerp waar elders op internet nauwelijks over wordt geschreven – scoor je hoog, ook als je blog relatief langzaam is. Maar als je over een onderwerp schrijft dat zeer concurrerend is, moet je een intensieve SEO-strategie starten. Prestatie-optimalisatie hoort hierbij.

Houd je lezers tevreden

Een korte laadtijd van je blog is belangrijk als het gaat om het behouden van lezers. Zodra iemand je blog op Google vindt, verwacht hij dat de artikelen snel laden. Maar als de browser secondenlang leeg blijft, klikt hij weg. Dan heb je een nieuwe lezer verloren.

Volgens Google neemt de kans dat gebruikers op een pagina blijven aanzienlijk af naarmate de laadtijd langer is. Na tien seconden zonder inhoud haken de meeste bezoekers af. In een ideale situatie staat na uiterlijk vijf seconden iets relevants in de browser. En je smartphone-weergave moet nóg sneller zijn. Daarom zijn mobiele optimalisatie en een goede responsive-weergave zo belangrijk.

Basisoptimalisatie

Met ‘WordPress Inspector’ krijg je snel een indruk van de prestaties van je blog. Het is ook geschikt voor een vergelijking (voor en na). Overigens biedt de WordPress-plug-in die je daar ook vindt, nauwelijks extra informatie.

Krijg snel een overzicht van je blog-prestaties met WordPress Inspector.

Het is zinvol om eerst een basisoptimalisatie uit te voeren en dan pas met diverse tools de prestaties van je blog te testen.

Complexe thema’s maken je blog traag

Ook het thema dat je gebruikt voor je WordPress-blog speelt een belangrijke rol. Optimaal is een slank, snel ladend thema. In het ideale geval heb je dit thema al aan het begin uitgekozen. Het is namelijk veel werk om dit te wijzigen. Als je het thema verandert, zoek er dan een dat alleen de functies biedt die je nodig hebt. Elke feature leidt mogelijk tot langere laadtijden, elk ingebouwd stukje code kost extra tijd. Ook comfortabele, maar complexe page-builders en frameworks remmen je blog af.

Niet alleen de basisoptimalisatie levert veel prestatiewinst op, ook het optimaliseren van je afbeeldingen biedt grote kansen. In deel 2 van deze serie gaan we in op dit onderwerp. Lees het volgende week!

Tags: blog · snelheid · wordpress

De Auteur:

Auteur: Daniël de Swart

Hallo, ik ben Daniël en werk als project manager voor STRATO Nederland. Daarnaast schrijf ik geregeld voor het blog.

Plaats een reactie

Let er op dat je reactie betrekking heeft op het blogartikel. Mocht je een vraag hebben over je STRATO pakket, richt je dan alsjeblieft aan onze klantenservice via Facebook, Twitter, of onze pagina Hulp & contact.
We vinden het leuk als je je naam noemt, dan kunnen we je in ons antwoord persoonlijk aanspreken.
Als je bovendien je e-mailadres invult, word je per mail op de hoogte gebracht van ons antwoord. Ter bescherming van je gegevens tonen we je mailadres niet. Beide gegevens zijn vrijwillig.

Hier bloggen

Tobias Mayer
Schrijft over het laatste nieuws uit het bedrijf

Oliver Meiners
Schrijft over onderwerpen die voor jou als STRATO klant belangrijk zijn

Daniël de Swart
Project manager voor STRATO Nederland en gastblogger

Sjef Huijbregts
Marketing manager voor STRATO Nederland en gastblogger

Lisa Kopelmann
Online redacteur voor blog, Facebook en meer

Michael Poguntke
Schrijft over de cloud storage HiDrive, Sitebuilder, webshops en servers