Jetpack: de comfortabele allround plug-in voor WordPress

Jetpack: de comfortabele allround plug-in voor WordPress

Jetpack is één van de meest uitgebreide plug-ins voor WordPress. Maar de WordPress community is er verdeeld over. Voor sommigen is het een onmisbare uitbreiding, voor anderen is het een volstrekt overbodige tool. Hoe nuttig is Jetpack echt, welke functies biedt het en hoe kun je ervan profiteren?

Jetpack is rechtstreeks afkomstig van de WordPress ontwikkelaars. Het is daarom zeer solide, betrouwbaar en toekomstbestendig. De plug-in biedt functies die eigenlijk ook beschikbaar zijn in een blog op WordPress. Dit maakt de overstap naar een eigen WordPress site gehost bij STRATO erg gemakkelijk. Jetpack biedt je dan namelijk alle functies die je gewend bent.

Een ander voordeel van Jetpack is dat het veel gebruikte functies combineert die goed bij elkaar passen. En de ontwikkelaars voegen regelmatig nieuwe features toe waar veel vraag naar is onder gebruikers. Nog een voordeel van de plug-in: als je de Jetpack-functies zou vervangen door diverse individuele plug-ins van verschillende ontwikkelaars, kunnen problemen door incompatibiliteit ontstaan.

Waarom is Jetpack omstreden?

Sommige Jetpack-modules blijken problemen op te leveren op privacygebied. Dit moet je goed in de gaten te houden. Zo nodig moet je jouw privacybeleid erop aanpassen. Of bepaalde modules, zoals ‘websitestatistieken’, ‘commentaar’ of ‘like’ niet activeren.

Installatie van jetpack
Jetpack: de allround plug-in

Ook kun je Jetpack alleen gebruiken als je jouw WordPress site koppelt aan een WordPress.com-account. Dit is logisch, want anders zouden veel functies technisch helemaal niet kunnen werken. Maar het is niet duidelijk hoeveel en welke data regelmatig naar WordPress.com worden gestuurd en wat daar precies mee gebeurt.

De interessantste functies van Jetpack

Jetpack biedt meer dan 30 functies die je individueel kunt in- en uitschakelen. Gedetailleerde instructies hiervoor vind je op Jetpack Support. In dit artikel presenteren we functies die we bijzonder interessant vinden.

jetpack: modules
Alle Jetpack-modules zijn overzichtelijk in categorieën gerangschikt.

Jetpack ziet er op het eerste gezicht nogal overdadig uit. Maar de laadsnelheid van je blog lijdt er niet onder. In verschillende tests hebben gerenommeerde WordPress experts aangetoond dat Jetpack de prestaties niet negatief beïnvloedt en niet slechter presteert dan andere plug-ins met vergelijkbare functionaliteit. Toch is het aan te raden om, net als bij die plug-ins, alleen te activeren wat je echt nodig hebt.

Details over de prestatietests vind je op collectiveray, WP Tavern en Matt Report.

Jetpack startklaar maken

Je installeert Jetpack in WordPress zoals elke andere plug-in. Ga naar plug-ins installeren, zoek naar ‘Jetpack’, klik op Nu installeren en vervolgens op Activeren.

De volgende stap is om de plug-in te koppelen aan een WordPress.com-account. Dit doe je via de nieuwe menu-optie Jetpack. Heb je nog geen account? Klik dan op de link om een nieuw account aan te maken. Zodra je blog met een account is gekoppeld, kies je Begin gratis… in de getoonde tarieven. Als je later een premiumfunctie in Jetpack wilt gebruiken, kun je alsnog overschakelen naar een betaald account.

Jetpack: kies een gratis account
Om te starten met Jetpack kies je ‘Begin gratis…’
welcome to jetpack
Na het installeren van de plug-in moet je Jetpack koppelen aan WordPress.com.

Nu is Jetpack startklaar. Controleer eerst nog eens alle opties en deactiveer alles wat je niet wilt gebruiken of waarvan je niet precies weet wat het betekent.

Deze functies van Jetpack moet je kennen

Hierna tonen we de features van Jetpack die interessant zijn of uitleg vergen. De andere functies vind je in WordPress in het Jetpack-menu, gesorteerd op thema’s.

Delen: Facebook, Twitter, Google Plus

Interactie met je lezers is belangrijk. De module voegt daarom social media-knoppen toe aan je berichten. Je kunt kiezen tussen Facebook, Twitter, Pinterest, Google Plus, WhatsApp, LinkedIn en Skype. Ook de printknop is interessant en met de aparte module Like kun je ook vind-ik-leuks van WordPress.com activeren.

deelknoppen beheren
Delen-module: gemakkelijk social sharing integreren.

Wil je in je thema de knoppen voor delen handmatig en op een andere plaats zetten dan aan het einde van elk bericht? Kies dan de optie Jetpack-CSS en Javascript deactiveren. In de uitvoerige instructies zie je hoe je de knoppen in je thema kunt integreren.

De optie Official buttons is vanuit privacy-oogpunt misschien minder geschikt. Deze kan namelijk ongevraagd gebruikersgegevens naar bijvoorbeeld Facebook doorsturen. Ook het delen via e-mail heeft nadelen, omdat daarmee e-mail (spamgevaar!) kan worden verstuurd. Hetzelfde geldt voor de functie Subscriptions, die weliswaar erg handig is, maar die het e-mailadres niet controleert bij het versturen van een commentaar. Daardoor kunnen onbekende derden zonder enige actie van hun kant op een mailinglijst terechtkomen.

Automatisch posten op Facebook en andere media

De meest effectieve manier om blogberichten op Facebook en andere social media te promoten, is om dit individueel en met de hand te doen. Wil je dat niet of heb je er geen tijd voor? Dan kan de Jetpack Publish-module het werk voor je doen. Die plaatst optioneel berichten op Facebook, Twitter, LinkedIn, Tumblr en Google Plus.

Social media accounts verbinden
Blogberichten rechtstreeks op sociale media plaatsen.

Mobile Theme: smartphone-versie van je blog met één klik

Voor zoekmachineoptimalisatie is het belangrijk om een mobiele versie van je blog te hebben. Als je thema niet responsive is, dus niet geschikt voor mobiele telefoons, dan zorgt de Jetpack-module Mobile Theme daar alsnog voor.

Jetpack: mobiel thema activeren
Mobile Theme: weinig opties, maar ongecompliceerd en efficiënt.

Uiteraard zijn de configuratiemogelijkheden zeer beperkt. Je kunt blogberichten in volledige tekst of alleen als teasers op de startpagina van de mobiele website laten weergegeven. En je kunt beslissen of foto’s van berichten wel of niet worden getoond.

desktop vs mobile
Ter vergelijking: blog in je browser (links) en op je smartphone met Mobile Themes.

Mobile Theme is dus vooral een zeer snelle en ongecompliceerde oplossing voor een mobiele versie van je blog. Wil je juist een individuele oplossing? Dan kost je dat veel meer moeite.

Photon: turbo voor je foto’s

Photon is een zeer krachtige functie die geen configuratiemogelijkheden heeft, alleen een aan/uit-knop. Eenmaal geactiveerd zorgt deze module ervoor dat de foto’s in je blog op de best mogelijke manier worden getoond. Dat wil zeggen: in een grootte die past bij het beeldscherm, getrimd op korte laadtijden en vanuit een centrale cache. De beelden worden niet langer vanuit je STRATO webspace naar de browser van de gebruiker gestuurd, maar vanuit een Content Delivery Network. Dat is vaak veel sneller.

Photon
Photon: een onopvallend, maar zeer krachtig feature.

Zo effectief en handig als het is om Photon te gebruiken, zo controversieel is het ook. Zodra een afbeelding namelijk in de Photon-cache staat, kun je deze daar niet meer uit verwijderen. Zelfs als je een afbeelding uit het mediabeheer van je blog verwijdert, blijft deze in Photon staan. Dit levert problemen op als je een afbeelding om juridische redenen moet verwijderen.

Tip: als je een afbeelding wilt vervangen door een nieuwe versie, moet je deze met een nieuwe bestandsnaam uploaden. Anders zal Photon de verandering niet herkennen en het oude afbeeldingsbestand blijven tonen.

In fora melden gebruikers ook dat Photon soms problemen veroorzaakt als je een blog verhuist naar een andere server of domein. Gebruik Photon dus pas na er goed over te hebben nagedacht: weegt het comfort van de module voor jou op tegen mogelijke problemen?

Als de Photon-module is uitgeschakeld, gebruikt Jetpack de technologie overigens nog steeds voor afbeeldingen in de modules Similar Posts en Tiled Galleries.

Fotogalerijen mooier maken

Met de module Tiled Galleries kun je de galerijen in je blogberichten enorm verbeteren. Ze zien er dan stukken mooier uit dan de standaardgalerijen van WordPress.

jetpack tiled gallery
De Jetpack-module ‘Tiled Galleries’ met de designvariant ‘Circles’.

Je maakt zoals gewoonlijk een fotogalerij aan in WordPress. Vervolgens gebruik je de optie Type die in deze module beschikbaar is. Daarmee kun je één van vijf extra varianten kiezen, in plaats van de standaardweergave: mozaïektegels, vierkante tegels, tegelafbeeldingen in kolommen, cirkelvormige previews en diavoorstellingen.

Jetpack gallery instellingen
De module voegt een extra weergavemogelijkheid toe bij het maken van een galerij.

Overigens maakt Jetpack wederom gebruik van de Photon-techniek om de thumbnails voor de galerijweergave te maken en te versturen. Dat gebeurt óók als de Photon-module zelf is uitgeschakeld.

Lezers vasthouden op je blog: vergelijkbare berichten

Als lezers aan het eind van een artikel suggesties krijgen voor andere berichten met vergelijkbare onderwerpen, zijn ze geneigd om op je blog te blijven en meer te lezen. Met de Jetpack-module Similar Posts kan dat automatisch. Deze module is eenvoudig te gebruiken en biedt twee designversies. Je bepaalt zelf of de artikelteasers een afbeelding bevatten. Ook kun je extra opties configureren via de WordPress Customizer (Design – Customizer).

gerelateerde berichten aangeven
Jetpack plaatst eenvoudig soortgelijke berichten onder je blogberichten.

Houd er overigens rekening mee dat Similar Posts best veel vergt van de computer, net als andere plug-ins die deze functie bieden. Het kost namelijk rekenkracht om de juiste berichten te vinden.

Contactformulieren en meer

Het contactformulier is een van handigste modules in Jetpack. De meeste formulier-plug-ins zijn namelijk zo simpel dat ze inflexibel zijn óf juist zo complex dat het gebruik ervan heel lastig wordt. Deze module vindt de gulden middenweg en kan veel meer dan berichten van lezers per e-mail naar jou sturen. Je kunt zo veel formulieren aanmaken als je wilt en onbeperkt invoervakken toevoegen, evenals vervolgkeuzemenu’s of selectielijsten.

Jetpack: contactformulier zelf aanpassen
Jetpack-contactformulier: relatief eenvoudig in gebruik en toch flexibel.

Via een shortcode worden de formulieren in je WordPress bijdragen geplaatst. Die code ziet er een beetje cryptisch uit. Als je achteraf een formulier wilt wijzigen, neemt de module de instellingen van een bestaand formulier over. Dat maakt zo’n wijziging relatief eenvoudig.

Iets meer veiligheid: Protect en Monitor

De Protect-module beschermt je blog tegen geautomatiseerde inlogpogingen door hackers en bots. Als de module actief is, vergelijkt hij de IP-adressen van logins met een database van bekende botnets en hackers. Zo nodig blokkeert de module de inlogpoging. Je kunt je eigen IP-adres uitsluiten via een whitelist. Vergeet overigens niet in je privacyverklaring te vermelden dat IP-adressen worden verwerkt, die volgens de EU-privacyrichtlijnen tot persoonsgegevens behoren.

De Monitor-module is even eenvoudig als handig. Deze module stuurt je e-mailberichten zodra uit een regelmatige externe controle blijkt dat je website down is.

Professionele functies: widget-zichtbaarheid en oneindig scrollen

Tot slot noemen we twee modules die ook WordPress professionals van Jetpack kunnen overtuigen.

Met de module Widget Visibility kun je precies definiëren waar de widgets in de randen van je blog komen te staan. Je kunt een widget bijvoorbeeld alleen laten zien op de startpagina en een andere widget alleen op nieuwspagina’s. Of je schakelt een widget op specifieke pagina’s uit. Veel gebruikers kennen Widget Logic voor deze functie, een onafhankelijke plug-in. Maar de Jetpack-module vergt veel minder technische kennis van bloggers en is daarom eenvoudiger te gebruiken. Wel is de module iets minder flexibel.

Zichtbaarheid van widgets
Widget Visibility: minder krachtig dan de Widget Logic-plug-in, maar veel gemakkelijker te gebruiken.

Oneindig scrollen is intussen op veel grote websites mogelijk. Met de Jetpack-module Infinite Scrolling kun je dit relatief eenvoudig op je blog doen. Je lezers hoeven dan niet door de pagina’s te klikken om je de berichten op de startpagina van je blog te bekijken. In plaats daarvan worden extra berichten meteen automatisch geladen zodra de lezer naar beneden bladert.

Jetpack: oneindig scrollen
Voor het oneindig scrollen van de startpagina van je blog zijn meestal kleine wijzigingen in de themacode nodig.

Je thema moet overigens speciaal zijn voorbereid op deze Jetpack-module. Voor de WordPress standaardthema’s Twenty Ten, Twenty Eleven en Twenty Twelve is dat het geval. Bij de meeste andere thema’s moet je een paar wijzigingen in de code van functions.php aanbrengen, waarna het thema compatibel is. We raden je aan om dat via Child Theme te doen. Alle details over deze module en informatie over de nodige thema-aanpassingen vind je in de Jetpack-helpfunctie.

Jouw ervaringen met Jetpack

Gebruik jij Jetpack in je blog? Of heb je het geprobeerd? Misschien heb je trucs en ideeën over Jetpack. Schrijf het in de commentaren, we verheugen ons op je ervaringen!

Ben je nog op zoek naar hosting voor je WordPress site?

Naar onze WordPress pakketten
Zoekwoorden: , ,

Delen

Je kunt pas een reactie plaatsen nadat je ons privacybeleid en cookies hebt geaccepteerd. Om privacyredenen mogen wij jouw persoonsgegevens anders niet verwerken.

Klik onderaan de pagina op de blauwe button OK. Nadat je de pagina opnieuw hebt geladen, kun je een reactie achterlaten.

 

Deze website maakt gebruik van cookies voor onder andere Google Analytics. Deze melding verdwijnt zodra je de cookies hebt geaccepteerd. Meer informatie