Nieuws, tips en achtergronden
rondom webhosting

Menu

Gepubliceerd op: 07 december 2018

Typische WordPress-fouten verhelpen: ‘Error establishing a database connection’

Problemen met de databaseverbinding zijn altijd kritiek omdat WordPress dan niet meer werkt. Met de tips in dit artikel krijg je de fout onder controle.

WordPress heeft een MySQL-database nodig om goed te kunnen werken. Je content, zoals teksten en reacties, wordt er namelijk in opgeslagen. Maar als de verbinding met de database niet tot stand kan worden gebracht, zie je in plaats daarvan deze foutmelding:

Mogelijke oorzaken

Er zijn verschillende redenen waarom WordPress geen verbinding kan maken met de database. De toegangsgegevens kunnen onjuist zijn, de database kan defect zijn of de databaseserver is niet toegankelijk. Het is ook mogelijk dat de database is verwijderd.

Oplossing 1: wp-config.php configureren

Alle informatie over je database vind je in de STRATO klantenlogin via Databases en webspace -> Databasebeheer. Controleer of de naam van de database en de gebruikersnaam overeenkomen met de gegevens in het wp-config.php-bestand. Dit bestand bevindt zich in de rootmap van je WordPress-installatie. Je kunt het downloaden met behulp van een FTP-programma. Het serveradres moet rdbms.strato.de zijn (let op: niet localhost). Zijn alle gegevens correct? Verander dan het wachtwoord en voer het nieuwe wachtwoord in wp-config.php in.

MySQL-gegevens in wp-config.php

In de regel zou de bovenstaande oplossing het probleem moeten verhelpen. Maar als dit niet zo is, is mogelijk de databaseserver tijdelijk niet beschikbaar. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je website veel bezoekers heeft en de server overbelast raakt. Met een webanalyseprogramma zoals Google Analytics kun je in realtime zien hoeveel bezoekers je site heeft.

Oplossing 2: databaseback-up terugzetten

Is het probleem nog steeds niet opgelost? Dan kun je een databaseback-up terugzetten, mits die back-up er is natuurlijk. Belangrijk: content die in de tussentijd is toegevoegd of gewijzigd, gaat onherroepelijk verloren tijdens het herstel!

Heb je WordPress geïnstalleerd met de AppWizard, de installatiehulp van STRATO? Dan kun je STRATO BackupControl gebruiken. Ga in de klantenlogin naar Beveiliging -> Back-upbeheer -> Toepassingen (AppWizard). Nadat je de WordPress-installatie in het menu hebt geselecteerd, zie je maximaal twee reservekopieën. Met een klik op terugzetten brengt de tool de database en webspace terug naar de bijbehorende status.

Tags: wordpress

De Auteur:

Auteur: Christian Lingnau

Plaats een reactie

Let er op dat je reactie betrekking heeft op het blogartikel. Mocht je een vraag hebben over je STRATO pakket, richt je dan alsjeblieft aan onze klantenservice via Facebook, Twitter, of onze pagina Hulp & contact.
We vinden het leuk als je je naam noemt, dan kunnen we je in ons antwoord persoonlijk aanspreken.
Als je bovendien je e-mailadres invult, word je per mail op de hoogte gebracht van ons antwoord. Ter bescherming van je gegevens tonen we je mailadres niet. Beide gegevens zijn vrijwillig.

Hier bloggen

Tobias Mayer
Schrijft over het laatste nieuws uit het bedrijf

Oliver Meiners
Schrijft over onderwerpen die voor jou als STRATO klant belangrijk zijn

Daniël de Swart
Project manager voor STRATO Nederland en gastblogger

Sjef Huijbregts
Marketing manager voor STRATO Nederland en gastblogger

Lisa Kopelmann
Online redacteur voor blog, Facebook en meer

Michael Poguntke
Schrijft over de cloud storage HiDrive, Sitebuilder, webshops en servers