Op dinsdag 31 maart is het World Backup Day. De vraag is: heb je in tijden van cloudopslag, RAID- en automatisch schalende systemen nog klassieke back-ups nodig? Ja, absoluut! Hier zijn meerdere redenen voor.
Trouwfoto’s of database gewist
Voor data geldt net als voor veel andere dingen: je merkt pas hoe belangrijk ze zijn als je ze niet meer hebt. Dit kan resulteren in persoonlijk leed: trouwfoto’s of jeugdfoto’s die per ongeluk gewist en daarmee verloren zijn. Ook bij bedrijven gaat het soms mis. Voorbeelden die de pers hebben gehaald, laten telkens weer zien hoe kostbaar en tijdrovend gegevensherstel is. In dit jaar gingen bijvoorbeeld belangrijke medische gegevens onherstelbaar verloren door het kwijtraken van harde schijven en het per ongeluk wissen van patiëntengegevens bij het opschonen van het archief.
Tip: back-ups strategisch plannen
Als je eigen data verloren gaan, is dit natuurlijk erg vervelend. In het geval van zakelijk dataverlies zijn bedrijven aansprakelijk en zijn er financiële risico’s. Controleer daarom regelmatig of je back-upstrategie nog voldoet aan de geldende eisen. Bepaal daarnaast voor ieder systeem een RTO en RPO:
- De Recovery Time Objective (RTO) is de tijd die mag verstrijken tussen het uitvallen van een systeem en volledig herstel. Niet alle systemen zijn even kritisch. Hoe korter de tijdsspanne, hoe complexer en duurder de back-upsystemen zullen zijn.
- Met de Recovery Point Objective (RPO) bepaal je hoeveel gegevensverlies wordt geaccepteerd. Dit is het tijdsinterval tussen twee back-ups. Een korter interval vermindert het mogelijke gegevensverlies, maar verhoogt ook de belasting van het systeem, met krachtigere en duurdere servers als gevolg.
Een voorbeeld: voor een niet-kritisch systeem definieer je een RPO van 24 uur en een RTO van drie dagen. In geval van een storing verlies je maximaal één dag gegevens en heb je drie dagen de tijd om deze te herstellen. Voor een kritisch systeem kan een RPO van 30 minuten en een RTO van twee uur noodzakelijk zijn.
De drie-twee-één-regel
De vuistregel voor het plannen van back-ups is de 3-2-1-regel. Bewaar minstens drie kopieën van belangrijke gegevens, gebruik twee verschillende back-uptechnieken en bewaar één exemplaar op een andere locatie.
Als je bovenstaande methode aanhoudt, sla je bijvoorbeeld dagelijks een kopie op je lokale harde schijf, een kopie in de cloud en een offline back-up op een externe harde schijf op.
Doe mee met World Backup Day en:
- Controleer je back-upstrategie en pas deze aan je behoeften aan!
- Maak meteen een back-up!
- Controleer regelmatig of gegevens ook kunnen worden teruggezet!
Belangrijke bestanden en servers bij STRATO back-uppen
Voor het veiligstellen van je server maak je gebruik van STRATO Managed Backup. Kies bijvoorbeeld voor dit pakket:
- 100 GB cloudopslag
- Voor Windows, Linux, macOS, iOS & Android
- Onbeperkt aantal apparaten back-uppen
- Individuele opslag- en bewaarschema’s
- Gegevensopslag in ISO 27001 gecertificeerde datacenters in Duitsland
Met STRATO HiDrive maak je voordelig back-ups van privébestanden!
Je kunt pas een reactie plaatsen nadat je ons privacybeleid en cookies hebt geaccepteerd. Om privacyredenen mogen wij jouw persoonsgegevens anders niet verwerken.
Klik onderaan de pagina op de blauwe button OK. Nadat je de pagina opnieuw hebt geladen, kun je een reactie achterlaten.