Nieuws, tips en achtergronden
rondom webhosting

Menu

Gepubliceerd op: 29 maart 2019

Waar voldoen goede back-ups aan?

Op zondag 31 maart is het World Backup Day. De vraag is: heb je in tijden van cloudopslag, RAID- en automatisch schalende systemen nog klassieke back-ups nodig? Ja, absoluut! Hier zijn meerdere redenen voor.

Trouwfoto’s of database gewist

Voor data geldt net als voor veel andere dingen: je merkt pas hoe belangrijk ze zijn als je ze niet meer hebt. Dit kan resulteren in persoonlijk leed: trouwfoto’s of jeugdfoto’s die per ongeluk gewist en daarmee verloren zijn. Ook bij bedrijven gaat het soms mis. Voorbeelden die de pers hebben gehaald, laten telkens weer zien hoe kostbaar en tijdrovend gegevensherstel is. Zelfs als er back-ups zijn. In februari 2017 had GitLab problemen door gewiste productiedata. Ondanks het feit dat er 6 uur oude back-ups waren, gingen bijna alle acties en opmerkingen van een hele werkdag verloren.

Tip: back-ups strategisch plannen

Als je eigen data verloren gaan, is dit natuurlijk erg vervelend. In het geval van zakelijk dataverlies zijn bedrijven aansprakelijk en zijn er financiële risico’s. Controleer daarom regelmatig of je back-upstrategie nog voldoet aan de geldende eisen. Bepaal daarnaast voor ieder systeem een RTO en RPO:

Een voorbeeld: voor een niet-kritisch systeem definieer je een RPO van 24 uur en een RTO van drie dagen. In geval van een storing verlies je maximaal één dag gegevens en heb je drie dagen de tijd om deze te herstellen. Voor een kritisch systeem kan een RPO van 30 minuten en een RTO van twee uur noodzakelijk zijn.

De drie-twee-één-regel

De vuistregel voor het plannen van back-ups is de 3-2-1-regel. Bewaar minstens drie kopieën van belangrijke gegevens, gebruik twee verschillende back-uptechnieken en bewaar één exemplaar op een andere locatie.

Als je bovenstaande methode aanhoudt, sla je bijvoorbeeld dagelijks een kopie op je lokale harde schijf, een kopie in de cloud en een offline back-up op een externe harde schijf op.

Doe mee met World Backup Day en:

  1. Controleer je back-upstrategie en pas deze aan je behoeften aan!
  2. Maak meteen een back-up!
  3. Controleer regelmatig of gegevens ook kunnen worden teruggezet!

Belangrijke bestanden en servers bij STRATO back-uppen

Voor het veiligstellen van je server maak je gebruik van STRATO Managed Backup. Kies bijvoorbeeld voor dit pakket:

Met STRATO HiDrive maak je voordelig back-ups van privébestanden!

De Auteur:

Auteur: Daniël de Swart

Hallo, ik ben Daniël en werk als project manager voor STRATO Nederland. Daarnaast schrijf ik geregeld voor het blog.

Plaats een reactie

Let er op dat je reactie betrekking heeft op het blogartikel. Mocht je een vraag hebben over je STRATO pakket, richt je dan alsjeblieft aan onze klantenservice via Facebook, Twitter, of onze pagina Hulp & contact.
We vinden het leuk als je je naam noemt, dan kunnen we je in ons antwoord persoonlijk aanspreken.
Als je bovendien je e-mailadres invult, word je per mail op de hoogte gebracht van ons antwoord. Ter bescherming van je gegevens tonen we je mailadres niet. Beide gegevens zijn vrijwillig.

Hier bloggen

Tobias Mayer
Schrijft over het laatste nieuws uit het bedrijf

Oliver Meiners
Schrijft over onderwerpen die voor jou als STRATO klant belangrijk zijn

Daniël de Swart
Project manager voor STRATO Nederland en gastblogger

Sjef Huijbregts
Marketing manager voor STRATO Nederland en gastblogger

Lisa Kopelmann
Online redacteur voor blog, Facebook en meer

Michael Poguntke
Schrijft over de cloud storage HiDrive, Sitebuilder, webshops en servers