Nieuws, tips en achtergronden
rondom webhosting

Menu

Gepubliceerd op: 08 november 2018

Beheer je black- en whitelist bij STRATO

Blacklist of whitelist? Waarom deze functies handig zijn voor je e-mail

Een dubieus bedrijf uit Abu Dhabi wil je gekleurde pilletjes verkopen? Je krijgt aanbiedingen van bedrijven waarvan je de namen niet eens kunt uitspreken? Al deze ongewenste e-mails kun je gemakkelijk uit je postvak weren. Tegelijkertijd kun je ervoor zorgen dat e-mails die je wél wilt lezen, nooit tegengehouden worden. Hoe? Met een blacklist en een whitelist.

Zwart of wit? Mails uitsluiten of doorlaten

In de STRATO klantenlogin kun je bepaalde e-mailadressen op een black- of whitelist zetten. Je postvak wordt uitgerust met een ‘virtuele portier’, die alleen e-mails doorlaat als ze op je gastenlijst staan.

Black- en whitelist in de STRATO klantenlogin

In de STRATO klantenlogin kun je een blacklist en een whitelist aanmaken. Hier vind je ook alle informatie hoe je dat precies doet.

De blacklist als portier van je postvak

Met een blacklist maak je een einde aan vervelende reclamemails, phishing en spam. Ze komen niet eens in je postvak terecht en dus óók niet in je spam-map. Wij raden je aan om alleen afzenders op de blacklist te zetten van wie je zeker weet dat ze onbetrouwbaar zijn.

Een voorbeeld

Om e-mails van dubieuze aanbieders met vage aanbiedingen uit je postvak te houden, zet je ze op de blacklist:

Een adres toevoegen aan de blacklist

Spam-mails hebben geen kans meer: jij bepaalt, welke e-mails nooit in je postvak aankomen.

De whitelist als gastenlijst

Vertrouw je een afzender onvoorwaardelijk en wil je zeker weten dat deze e-mails altijd in je postvak terechtkomen? Dan kun je de whitelist gebruiken. Daarmee leid je e-mails die je beslist wilt ontvangen langs de virusscanner.

Een voorbeeld

Stel, je wacht met spanning op reacties op enkele sollicitatiebrieven. Om ervoor te zorgen dat een positief antwoord niet in je spam-map terechtkomt en meteen in je inbox verschijnt, maak je een passende filterregel aan. Reacties op je brieven worden dan niet geblokkeerd, maar staan op de whitelist.

E-mailadres aan de whitelist toevoegen

Om er zeker van te zijn dat een reactie op je sollicitatie direct in je inbox komt, kun je een adres op de whitelist zetten. In dit voorbeeld belanden alle e-mails van afzenders met het woord “sollicitatie” in het gedeelte voor het apestaartje, direct in je postvak.

 

STRATO op je whitelist

Stel, je solliciteert bij STRATO en wilt ons antwoord niet missen. Dan kan je filter er zo uitzien.

Wees voorzichtig!

Zorg ervoor dat je de filterregel zeer nauwkeurig formuleert. Zet je bijvoorbeeld e-mails van een bepaalde webshop op de blacklist? Dan ontvang je weliswaar geen reclame meer, maar ook geen belangrijke zakelijke informatie, zoals wijzigingen in de algemene voorwaarden. Ongewenste reclamemails of nieuwsbrieven kun je daarom veel beter tegenhouden door je af te melden. Vrijwel altijd bevat de nieuwsbrief of e-mail hiervoor een link. Meestal staat die helemaal onderaan.

Ook met de whitelist moet je behoedzaam omgaan. Als je een filterregel toevoegt, komen e-mails die eraan voldoen zonder viruscontrole in je postvak terecht. Het risico bestaat dan dat je berichten ontvangt die schadelijke inhoud bevatten. Zo’n e-mail kun je gewoonlijk zonder problemen lezen, maar als er een link of bijlage in zit, moet je deze niet zomaar aanklikken.

Je ziet het: het is altijd zinvol om inkomende e-mails te beheren. Maar we raden je aan om zorgvuldig te controleren welke berichten je ongefilterd in je postvak laat binnenkomen en welke e-mails je rigoureus blokkeert.

Tags: e-mail · spam · veiligheid

De Auteur:

Auteur: Lisa Kopelmann

Ik ben Lisa en ik ben online redacteur bij STRATO.

Plaats een reactie

Let er op dat je reactie betrekking heeft op het blogartikel. Mocht je een vraag hebben over je STRATO pakket, richt je dan alsjeblieft aan onze klantenservice via Facebook, Twitter, of onze pagina Hulp & contact.
We vinden het leuk als je je naam noemt, dan kunnen we je in ons antwoord persoonlijk aanspreken.
Als je bovendien je e-mailadres invult, word je per mail op de hoogte gebracht van ons antwoord. Ter bescherming van je gegevens tonen we je mailadres niet. Beide gegevens zijn vrijwillig.

Hier bloggen

Daniël de Swart
Project manager voor STRATO Nederland en gastblogger

Sjef Huijbregts
Marketing manager voor STRATO Nederland en gastblogger

Lisa Kopelmann
Online redacteur voor blog, Facebook en meer

Michael Poguntke
Schrijft over de cloud storage HiDrive, Sitebuilder, webshops en servers

Thomas Ritter
Bericht over de laatste ontwikkelingen rondom STRATO