Je e-mail is verstuurd.

Wat is PHP en hoe gebruik ik het?

In dit artikel beschrijven we de allereerste stappen met PHP en bieden enkele toepassingsvoorbeelden voor het bouwen van dynamische websites met PHP.
 
Inhoudsopgave Inhoudsopgave
 

Wat is PHP en wat heeft het met mijn website te maken?

PHP is een veelzijdige scripttaal die op de server wordt uitgevoerd en die niet onder controle van de browser staat, zoals bijvoorbeeld Javascript. Je kunt met PHP ook inhoud uit databases opvragen. PHP vormt de basis voor veel dynamische websites en contentmanagementsystemen, zoals WordPress, Joomla en Prestashop, en wordt vaak gebruikt voor forums, verwerking van formulieren, redactiesystemen, gastenboeken en zoekmachines.


In tegenstelling tot Perl kan PHP scriptcode rechtstreeks in HTML-pagina's worden opgenomen, waardoor ontwerp en programmering van elkaar kunnen worden gescheiden. Hiervoor wordt de code tussen '<?php en ?>' geplaatst. PHP-commando's worden in PHP-segmenten meestal afgesloten met een puntkomma.

Je kunt PHP-code invoegen in een HTML-editor en het bestand vervolgens opslaan met de extensie '.php', zodat de server herkent dat het om een PHP-script gaat. Vervolgens kun je de pagina uploaden naar de server via FTP.

wat-is-php

De PHP-community is regelmatig actief om PHP als programmeertaal verder te ontwikkelen. Men ontwikkelt nieuwe functies en features en repareert bestaande beveiligingslekken/beveiligingsproblemen. In november 2023 werd de nieuwste PHP-versie 8.3 uitgebracht. In de officiële Changelog vind je de wijzigingen.

STRATO controleert elke nieuwe versie voor je en stelt deze zo snel mogelijk beschikbaar in jouw hostingpakket.

Einde support

Met iedere nieuwe release stopt de support van een oude versie. Versie 8.0 liep af in november 2023. Deze versie wordt niet meer verder ontwikkeld door de PHP-community en nieuwe beveiligingslekken/beveiligingsproblemen worden niet meer gerepareerd.

oude-php-versie-geen-veiliheidsupdates

PHP Extended Support

Als je een verouderde PHP-versie gebruikt, dan loop je dankzij de STRATO PHP Extended Support nog steeds geen risico. We zorgen voor het onderhoud in de vorm van regelmatige beveiligingspatches. Dit betekent dat je websites nog steeds beschermd zijn tegen aanvallen en dat je op je gemak kunt overschakelen naar de nieuwste PHP-versie door je website vooraf te testen op compatibiliteit met de nieuwe PHP-versie.

De PHP-community legt op deze hulppagina uit hoe je je website kunt migreren naar een nieuwe PHP-versie: PHP-migratie 


Het uitzoeken van de PHP-versie

Jij bepaalt aan de hand van de in het pakket ingestelde PHP-versie, welke PHP-functies beschikbaar zijn en hoe up-to-date en veilig ze zijn. Naast de instelling in je STRATO klantenlogin kun je dit ook handmatig via een .htaccess-bestand vastleggen.

 

Voorbeeld: "Hello World"

Een zeer eenvoudig voorbeeld is het schrijven van een tekst met PHP, bijvoorbeeld "Hello world". De code daarvoor ziet er zo uit:

<html>
<head>
<title>PHP-voorbeeld</title>
</head>
<body>
<h1>PHP-voorbeeld.</h1>
<?PHP echo "Hello World"; ?>
</body>
</html>

Voor de bezoeker van de webpagina wordt bij het oproepen van de pagina de gewenste tekst weergegeven, zonder PHP-scriptcode.


Voorbeeld: "Datumweergave"

Een ander eenvoudig voorbeeld met PHP is het weergeven van de huidige datum. De code daarvoor ziet er zo uit:

<html>
<head>
<title>PHP-voorbeeld</title>
</head>
<body>
<h1>PHP-voorbeeld: </h1>
Vandaag is het <?PHP echo date("d.m.Y",time()); ?>
</body>
</html>


Voor de bezoeker van de webpagina wordt bij het openen van de pagina niet de PHP-scriptcode weergegeven, maar de huidige datum:
Complexere voorbeelden

Wanneer je geen permanente internetverbinding hebt is het aan te raden om voor het testen van complexere voorbeelden een testomgeving op je eigen computer in te richten. Daarvoor dien je een webserver en PHP te installeren. Hoe dit in zijn werk gaat lees je na op de websites die onder Meer informatie worden aanbevolen. 


Uitzondering startpagina

Als je een PHP-pagina als startpagina wilt inrichten, mag zich geen Datei index.html of Datei index.htm op de webspace bevinden. Dit omdat de server je webspace doorzoekt naar verschillende "index-opstartbestanden" in deze volgorde: .html, .htm, .php

In plaats van index.php kun je ook andere bestandsnamen kiezen die als startpagina moeten worden opgeroepen.


De verschillende PHP-versies hebben standaard de volgende bestandsextensies

VersieBestandsextensie
PHP 3.php3, .phtml
PHP 4.php, .php4
PHP 5.php5
PHP 4.4 geen bestandsextensie toegewezen


Meer informatie:

https://www.php.net
De officiële website van de ontwikkelaars van php. Grotendeels in het Engels.

https://www.hotscripts.com
Engelstalige website met een grote verzameling scripts in o.a. php.

https://www.phphulp.nl/
Nederlandstalige verzameling van php-scripts en tutorials.

https://w3schools.com/php/default.asp
Engelstalige php-cursus voor beginners.

Heeft dit artikel je geholpen?
Info: 14d56350dfa04f55621d4f1bc3a8c173d59f8cbc