Je e-mail is verstuurd.

Zo gebruik je ClusterIP

Met de feature ClusterIP heb je de mogelijkheid failover-scenario’s op te zetten. Dit geeft je meer flexibiliteit en beveiliging tegen uitval. Met een extra IP-adres heb je de mogelijkheid snel en eenvoudig tussen twee servers te schakelen. Alle virtual en dedicated Windows- en Linuxservers kunnen clustergroepen aanmaken en in bestaande groepen toegevoegd worden.

In deze handleiding kom je te weten hoe je een clustergroep kunt aanmaken en beheren in de klantenlogin. Voorwaarde voor het aanmaken van eigen groepen is dat je ClusterIP hebt besteld.

Opmerking: ClusterIP wordt bij Dedicated Windows Servers met CP in de naam niet aangeboden.
Om uitbreidingen voor je server te kunnen bestellen, log je eerst met je klantnummer en het bijbehorende wachtwoord in de STRATO klantenlogin op strato.nl in en klik je vervolgens op de knop Instellingen in je serverpakket.

ClusterIP-groep aanmaken in de klantenlogin

Bij bestelling van de feature ClusterIP heb je de mogelijkheid om onder het menupunt Security > ClusterIP een eigen clustergroep aan te maken. Kies een naam voor de groep en een wachtwoord – het wachtwoord heb je alleen nodig voor het beheer van de groep via de API. Via de API kun je met eigen scripts het IP-adres omschakelen.

ClusterIP voor server gebruiken-1.png

Je hebt nu een clustergroep aangemaakt en kunt aan deze groep servers toevoegen. Een groep heeft na het aanmaken nog geen leden. Om servers in de groep te integreren, klik je eerst op Bewerken.

ClusterIP voor server gebruiken-1.png

Klik hierna op ClusterIP-host toevoegen. Geef nu de hostnaam van de server in die je wilt toevoegen.

ClusterIP voor server gebruiken-1.png

Indien het wachtwoord voor de klantenlogin van de toe te voegen server niet wordt ingegeven, moet de server de opname in de groep eerst toestemmen. Wanneer het wachtwoord wordt ingegeven, dan wordt de server automatisch aan de groep toegevoegd.

Om het aanmaken van de groep af te sluiten, kies je gewoon naar welke server het IP-adres moet verwijzen. Klik daarvoor eerst op Bewerken bij desbetreffende groep. Klik nu op Tot Master maken bij de server waarnaar het IP-adres moet verwijzen.

ClusterIP voor server gebruiken-1.png

De omschakeling van het IP-adres wordt binnen de 5 tot 10 minuten doorgevoerd. Het schakelen zelf gebeurt dan in minder dan een seconde. Het verkeer wordt vrijwel onmiddellijk van de ene server naar de andere server geroutet.

ClusterIP bij Dedicated Windows Servers met CP in de naam niet aangeboden wordt.
Heeft dit artikel je geholpen?