Je e-mail is verstuurd.

Van Virtuozzo naar KVM: overstappen naar het nieuwe virtualisatieplatform door middel van een conversie

We zijn blij dat je hebt gekozen voor een conversie naar ons nieuwe KVM-platform. We begrijpen echter dat een overstap naar een nieuwe virtualisatieomgeving vragen en obstakels met zich mee kan brengen. In deze FAQ’s willen we je ondersteuning bieden en antwoorden geven op veelgestelde vragen.

Dit artikel is van toepassing op de volgende serverklassen +
VC, PA-CV, PA-SCP, PA-CPC, D, PA-D
Linux✔️ (Alleen servers die zijn overgeschakeld van de Virtuozzo virtualisatieomgeving naar KVM)
Windows
ServerCloud
Managed Server


Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Wat zijn KVM-gebaseerde servers van STRATO?


Virtuele servers van STRATO op KVM-basis vormen een nieuwe servergeneratie. Met servers op KVM-basis krijg je veel voordelen die je met Virtuozzo-gebaseerde servers niet of beperkt hebt. De belangrijkste reden hiervoor is dat je met KVM een volledig gevirtualiseerde omgeving krijgt. Met deze virtualisatiearchitectuur draait je virtuele machine met een eigen Linux-kernel en emuleert het dedicated hardware. Dit verbetert niet alleen de prestaties, maar ook de veiligheid dankzij de extra isolatielaag van virtualisatie. Andere voordelen van een KVM-gebaseerde server zijn onder andere snellere beschikbaarheid van actuele besturingssystemen, een browsergebaseerde VNC-console en verbeterde Docker- en Kubernetes-compatibiliteit.


Wat is het verschil tussen een herinstallatie en een conversie naar het KVM-platform?


Wanneer je je server herinstalleert, worden alle gegevens op de server onherroepelijk gewist. Dit is handig als je je server helemaal opnieuw wilt inrichten, zonder de last van vorige installaties.

Bij een conversie verandert er niets aan je systeem, behalve het onderliggende virtualisatieplatform. Je gegevens worden een-op-een overgezet en je kunt daarna verder werken zoals voorheen. We raden je wel aan om de geïnstalleerde pakketten op functionaliteit en updates te controleren zodra de conversie voltooid is.


Verandert er iets aan de CPU-, RAM- of opslagconfiguratie of de prijs?


Nee, de hardwareconfiguratie en de prijs veranderen niet bij een overstap naar het KVM-platform.


Hoe lang duurt een conversie?


Omdat we veel verschillende servers aanbieden en deze door gebruikers individueel worden ingericht, is er geen algemeen antwoord op de vraag naar de duur van de conversie.

De grootte van de gebruikte schijfruimte kan bijvoorbeeld een aanzienlijke impact hebben op de duur van de conversie. Om een richtlijn te geven, hieronder een voorbeeld uit onze interne tests:

Gebruikte opslagruimte: 900 GB
Conversietijd: ca. 3 uur (flexibel) + 30 minuten voorbereiding en afronding

Houd er rekening mee dat onze test is uitgevoerd onder ideale omstandigheden. Tijden kunnen dus variëren.


Wat is de compatibiliteitscontrole?


Met de compatibiliteitscontrole wordt getest of je server klaar is voor de conversie voordat deze begint. Dit is bedoeld om fouten en daardoor langere wachttijden tijdens de conversie te minimaliseren.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het resultaat van de controle negatief is, zoals incompatibele besturingssystemen of extra geactiveerde firewall-regels.

Als er incompatibiliteiten zijn, tonen we dit in de evaluatie na de controle.


Het resultaat van de compatibiliteitscontrole was positief, wat nu?


Als de compatibiliteitscontrole is voltooid zonder waarschuwingen of fouten, kun je de conversie zonder verwachte problemen uitvoeren.

Houd er rekening mee dat er ondanks een positieve compatibiliteitscontrole altijd onvoorziene fouten kunnen optreden, waardoor de conversie moet worden afgebroken. In die gevallen wordt je server teruggezet naar de staat van voor de conversie.


Het resultaat van de compatibiliteitscontrole kwam met waarschuwing(en) terug, wat nu?


Als de compatibiliteitscontrole met waarschuwing(en) terugkwam, kun je nog steeds doorgaan met de conversie. Waarschuwingen betekenen niet automatisch een incompatibiliteit, maar het kan wel leiden tot langere conversietijden of een onderbreking.

We raden je in dit geval aan de resultaten van de compatibiliteitscontrole zorgvuldig door te nemen en je systeem eventueel aan te passen.

Houd er rekening mee dat conversies met waarschuwingen een grotere kans hebben om te mislukken. In die gevallen wordt je server teruggezet naar de staat van voor de conversie.


Het resultaat van de compatibiliteitscontrole kwam met fout(en) terug, wat nu?


Als de compatibiliteitscontrole met fout(en) terugkwam, kan een conversie op dit moment niet worden uitgevoerd. Lees in dit geval de resultaten van de compatibiliteitscontrole zorgvuldig door en pas je systeem eventueel aan.


Moet ik mijn data voorbereiden voor de conversie?


Speciale voorbereidingen voor een conversie zijn niet nodig. Net als bij elke grote systeemwijziging is het echter aan te raden om belangrijke gegevens vooraf op te slaan op een extern opslagmedium, zoals je computer.

Let op:
Bij een conversie wordt je Virtuozzo privé back-upmap eenmalig als *.tar.gz-bestand overgebracht naar het nieuwe KVM-systeem. 

De back-upfunctie bij een herinstallatie en de inbegrepen 10-daagse back-up zijn na een conversie niet meer beschikbaar. Om toch back-ups van je systeem te kunnen maken, raden we een van onze Cyber Protect pakketten aan.

Meer informatie over STRATO Cyber Protect vind je hier: https://www.strato.nl/veiligheid/cyber-protect/

Hoe Cyber Protect werkt, lees je hier: https://www.strato.nl/faq/veiligheid/cyber-protect-eerste-stappen/


Zorgt de conversie voor downtime?


Na succesvolle compatibiliteitscontrole en start van de conversie wordt je server afgesloten. Je server is dan niet bereikbaar totdat de conversie volledig is voltooid.

Omdat we veel verschillende servers aanbieden en deze door gebruikers individueel worden ingericht, is er geen algemeen antwoord op de vraag naar de duur van de conversie.

De grootte van de gebruikte schijfruimte kan bijvoorbeeld een aanzienlijke impact hebben op de duur van de conversie. Om een richtlijn te geven, hieronder een voorbeeld uit onze interne tests:

Gebruikte opslagruimte: 900 GB
Conversietijd: ca. 3 uur (flexibel) + 30 minuten voorbereiding en afronding

Houd er rekening mee dat onze test is uitgevoerd onder ideale omstandigheden. Tijden kunnen dus variëren.


Kan ik de conversie annuleren? Wat gebeurt er dan met mijn server?


Zodra de conversie is gestart, kun je deze niet meer annuleren. Alleen bij een fout tijdens de conversie wordt deze geannuleerd. In dat geval wordt je server teruggezet naar de staat van voor de conversie.


Waarom kon mijn server kon niet worden geconverteerd, hoewel de compatibiliteitstest positief was?


In zeldzame gevallen kan het voorkomen dat ondanks een positieve compatibiliteitstest de conversie wordt geannuleerd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Daarom kunnen we geen algemene uitspraken doen over waarom dit het geval is.

Afgebroken conversies worden echter doorgestuurd naar onze technische support, waar ze worden onderzocht en indien mogelijk verholpen. Mocht je conversie herhaaldelijk mislukken, vragen we om je begrip en geduld. We onderzoeken de oorzaken.


Hoe kan ik na de conversie toegang krijgen tot mijn server?


Je kunt na een succesvolle en afgeronde conversie zoals gebruikelijk toegang krijgen tot je server.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om de nieuwe VNC-console te gebruiken voor servertoegang. Deze is ook beschikbaar in de reddingsmodus.


Hoe gebruik ik de VNC-console?


Nadat je je server naar KVM hebt geconverteerd, kun je via het menu-item »VNC-console« een browsergebaseerde VNC-console openen. De console is zowel in de reddingsmodus als in de normale modus beschikbaar. Als je het reddingssysteem hebt gestart, kun je uitsluitend via de VNC-console toegang krijgen tot je server.

Je vindt de VNC-console in het menu onder het item »Servertoegang.«

open-vnc-console-nl.png

Bij een conversie naar KVM blijft het rootwachtwoord hetzelfde. Let op dat kopiëren en plakken in de VNC-console niet werkt. Het rootwachtwoord moet daarom handmatig worden ingevoerd. Het toetsenbord is standaard ingesteld op Amerikaans-Engels.


Kan de conversie ongedaan worden gemaakt?


Ja, het is mogelijk om na de conversie naar KVM weer terug te gaan naar Virtuozzo. Dit kun je doen tot 10 dagen na de conversie. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice. Wij herstellen dan de laatste back-up die van je Virtuozzo-systeem is gemaakt.


Welke oude en nieuwe functies kan ik na de conversie gebruiken?


De overstap naar KVM biedt veel voordelen. Een overzicht van de verschillen tussen de twee virtualisatieomgevingen is te vinden op de conversiepagina onder de compatibiliteitscontrole.


Behoud ik mijn IP-adres na de conversie naar KVM?


Ja, na de conversie naar KVM blijven je IP-adressen behouden. Dit geldt zowel voor je standaard IPv4-adres als extra IP-adressen, inclusief eventuele IPv6-adressen.


Hoe kan ik reverse DNS instellen voor mijn KVM-server?


Reverse DNS is een procedure waarbij het IP-adres van een server wordt omgezet in een domeinnaam. Dit helpt om de eigenaar van een server te identificeren, de authenticiteit van e-mails te verifiëren en de netwerkveiligheid te waarborgen.

Om reverse DNS voor je VPS in te stellen, meld je je aan in de STRATO serverlogin. Selecteer dan in het menu »Domeinnamen« de optie »DNS-reverse«.

domains-dns-reverse-nl.png

Let op:
Om reverse DNS in te stellen, moet eerst een A-record voor de geselecteerde domeinnaam worden ingesteld naar het IP-adres van de server.

Je hebt de mogelijkheid om een domein uit je STRATO pakket te gebruiken of een extern domein.

Ga voor configuratie naar het dropdown-menu onder DNS-naam. Als er nog geen DNS-naam is geconfigureerd, zie je daar standaard de hostnaam van je server. Klik op »Andere FQDN invoeren«.

choose-fqdn-nl.png

Er opent zich een nieuw invoerveld met de titel FQDN. FQDN staat voor »Fully Qualified Domain Name«. Vul hier de volledige domeinnaam in.

domain-fqdn-nl.png

Klik op de knop »Accepteren«. Daarna wordt reverse DNS geconfigureerd.

Het kan tot 24 uur duren voordat reverse DNS volledig actief is.


Wat moet ik doen als ik mijn rootwachtwoord ben vergeten?


Als je je rootwachtwoord bent vergeten, kun je dit wijzigen in het reddingssysteem.

Om het reddingssysteem te starten, ga je in het menu van de serverlogin naar »Back-up en herstel« en kies »RecoveryManager«. Selecteer vervolgens »Reddingssysteem« en klik op de knop »Reddingssysteem starten«.

start-recovery-nl.png

Nadat het reddingssysteem is gestart, kun je via de webinterface van de VNC-console toegang krijgen tot je server.

In de VNC-console zie je hoe het op Debian gebaseerde reddingssysteem GParted met drie opties wordt gestart.

Bevestig de eerste optie met [ENTER].

image5

Je kunt de taal van het reddingssysteem selecteren. Selecteer met [ENTER] US English of voer het corresponderende nummer in voor de gewenste taal.

image6

Bevestig ook het volgende venster met [ENTER].

image7

Het reddingssysteem met GParted is gestart en beschikbaar.

image8

Dit is de grafische interface. GParted kan eenvoudig met de muis bediend worden (de terminal bevindt zich daarachter verborgen).

image9

Om toegang tot je bestanden te krijgen, moet je het bestandssysteem mounten door de volgende commando’s in te voeren in de terminal:

sudo mkdir /media/vda1
sudo mount /dev/vda1 /media/vda1
cd /media/vda1
sudo chroot . /bin/bash

image10

Het bestandssysteem is nu gekoppeld en je hebt toegang tot je bestanden.

Voer nu in de terminal het commando passwd in en druk op [ENTER]. Voer dan tweemaal je nieuwe wachtwoord in. Dat was het. Je kunt je server opnieuw opstarten in de normale modus en het nieuwe wachtwoord gebruiken.


Blijft mijn Plesk-licentiesleutel na herinstallatie op KVM geldig?


Ja, als je het nieuwe Editions-licentiemodel gebruikt, verandert er niets aan je Plesk-licentiesleutel. Je kunt deze blijven gebruiken voor je KVM-server en je vindt deze zoals gewoonlijk in de sectie »Servertoegang«. Als je nog het oude domein-licentiemodel gebruikt, moet je eerst upgraden naar het nieuwe model om je KVM-server met Plesk te kunnen gebruiken. Als je nog het oude model gebruikt, kun je in het linkermenu onder »Servertoegang« klikken op »Plesk-licentiewissel« om informatie over de upgrade te krijgen.


Waar vind ik mijn privé back-upmap?


De privé back-upfunctie en de 10-daagse back-up kunnen momenteel niet worden aangeboden op het nieuwe KVM-platform. Bij een conversie wordt je privé back-upmap van Virtuozzo eenmalig als *.tar.gz-bestand overgezet naar het nieuwe KVM-systeem. Na een volgende herinstallatie wordt deze niet meer meegenomen.

Om toch nog back-ups van je server te kunnen maken, raden we aan om een van onze Cyber Protect pakketten te gebruiken.

Meer informatie over STRATO Cyber Protect vind je hier: https://www.strato.nl/veiligheid/cyber-protect/

Hoe Cyber Protect werkt, lees je hier: https://www.strato.nl/faq/veiligheid/cyber-protect-eerste-stappen/


Hoe maak ik back-ups van mijn nieuwe KVM-server?


Dankzij de eigen kernel van op KVM gebaseerde STRATO servers is het nu mogelijk om Cyber Protect direct op je systeem te installeren. Wij raden je hiervoor een van onze Cyber Protect pakketten aan. Je kunt ook zelf handmatig back-ups van je server maken, maar wij raden je aan een software-oplossing te gebruiken.

Met STRATO Cyber Protect maak je eenvoudig back-ups om jezelf te beschermen tegen gegevensverlies. Maak back-ups bijvoorbeeld aan het einde van elke dag, wekelijks of op een zelf vastgelegd moment. Je kunt beslissen hoeveel back-ups er worden gemaakt en hoe lang deze worden bewaard. Kies tussen volledige, incrementele of differentiële back-ups. Jouw voordeel bij meerdere back-ups: je kunt naar een willekeurige dag terugkeren en die versie gebruiken.

Meer informatie over STRATO Cyber Protect vind je hier: https://www.strato.nl/veiligheid/cyber-protect/

Hoe Cyber Protect werkt, lees je hier: https://www.strato.nl/faq/veiligheid/cyber-protect-eerste-stappen/

Heeft dit artikel je geholpen?
Info: 8cf8d38df77fed56a9d1d11282929e2a46063f90