Wat is abuse en hoe gaat STRATO ermee om?
Abuse is het Engelse woord voor ‘misbruik’. De term omvat het oneigenlijk gebruik van hostingdiensten en het internet.
Krijg je te maken met abuse? Dan lees je hier hoe wij je helpen.
Je kunt abuse-gevallen melden via abuse@strato.de
Er is bijvoorbeeld sprake van abuse als:
- er duidelijk illegale content aangeboden wordt op een domein dat bij STRATO is geregistreerd
- spam, phishing of malware-mails worden verzonden via mailservers van domeinen die bij STRATO zijn geregistreerd
- er geschillen ontstaan over een domeinnaam die bij ons is geregistreerd, bijvoorbeeld over de rechten op dat domein.
Het kan gebeuren dat je hostingpakket of server wordt misbruikt voor illegale doeleinden, zoals het versturen van spam. In deze gevallen is STRATO gedwongen om de toegang te blokkeren. Alleen zo kunnen we het misbruik stoppen en onze netwerkinfrastructuur veilig houden.
In dergelijke gevallen nemen we onmiddellijk per e-mail contact met je op.
Om abuse-gevallen efficiënt te verwerken, vragen we je rekening te houden met de hierna genoemde punten:
Iedereen kan een abuse-klacht indienen over domeinen en servers die bij ons zijn geregistreerd. De melding moet altijd per e-mail gebeuren. Meld gevallen van abuse alleen aan abuse@strato.de – het adres dat speciaal hiervoor is bedoeld. Gebruik dit adres dus niet voor algemene vragen over je contract of technische support, het is alléén bedoeld om abuse te melden.
Elk gemeld geval wordt meteen behandeld, we zijn 24 uur per dag op dit adres bereikbaar. Je hoeft misbruik dus niet nog eens via andere e-mailadressen te melden, we komen zo snel mogelijk in actie.
Geef zo veel mogelijk informatie in de tekst van de e-mail! Beschrijf dus het probleem, het betreffende domein en de exacte locatie (URL) in een paar zinnen. Stuur liever geen bestanden (zoals een PDF) mee met de abuse-melding, omdat we dan veel meer tijd nodig hebben. Het openen van attachments is om veiligheidsredenen namelijk beperkt. Stuur tijdstempels, logbestanden en e-mailheaders mee, als dat mogelijk en van toepassing is.
We nemen elke zaak in behandeling. Maar dit betekent niet dat je meteen een zichtbare actie van ons ziet. We moeten werken volgens het beleid van ICANN en de respectieve registry’s, volgens de Europese en Duitse wetgeving en volgens de contracten met onze klanten. Dit bepaalt hoever we in individuele gevallen mogen optreden.
Wij kunnen en mogen de rechtbanken en de politie niet vervangen. Daarom blokkeren we een domein of website alleen bij duidelijke schendingen van de wet. In veel gevallen is bovendien de domeineigenaar niet de schuldige, maar juist het slachtoffer van een misdrijf. Daarom moeten we eerst contact opnemen met de eigenaar van het domein en hem de gelegenheid geven het probleem op te lossen. Ook moeten we altijd overwegen wat sneller werkt: een aangifte of samenwerking met de domeineigenaar. Dit geldt vooral bij een inbreuk op het auteursrecht of vergelijkbare schendingen van intellectueel eigendom.
Stuur je ons een melding van abuse? Dan worden jouw persoonlijke gegevens en de gegevens van andere personen die in je melding staan bij STRATO opgeslagen en verwerkt. Dit is vanwege juridische redenen (bijvoorbeeld een mogelijke strafrechtelijke vervolging) én om het abusegeval op te lossen. We bewaren alle meldingen van abuse ten minste 2 jaar nadat het individuele geval is afgesloten. Deze periode kan verlengd worden als er een andere wettelijke bewaartermijn geldt, maar eindigt altijd 6 jaar na afloop van het kalenderjaar waarin de zaak is afgesloten.