Nieuws, tips en achtergronden
rondom webhosting

Menu

Gepubliceerd op: 23 november 2018

Handige tips voor een sterk en veilig wachtwoord

Steeds vaker duiken berichten op in de media over grote hoeveelheden wachtwoorden die buitgemaakt zijn. Afgelopen jaren waren er datalekken bij bedrijven als Facebook, Dropbox, LinkedIn en eBay. Over deze hacks is veel naar buiten gekomen, maar dit is slechts het topje van de ijsberg. Om mensen bewuster te laten omgaan met wachtwoorden, riep techwebsite Tweakers 24 november uit tot Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag. STRATO vindt dit een belangrijk initiatief en daarom delen we vandaag handige tips voor een veilig wachtwoord met je!

Omdat veel Nederlanders niet veilig omgaan met hun wachtwoorden ontwikkelde Tweakers samen met het Openbaar Ministerie Wachtwoord Bewust. In veel gevallen zijn de wachtwoorden namelijk te zwak of wordt hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere sites of apps. Om ervoor te zorgen dat een wachtwoord moeilijker te kraken is, kun je het beste een aantal simpele stelregels hanteren: gebruik minimaal één woord en een cijfercombinatie die alleen jij kent (geen geboortedata en adresgegevens!). Hierbij is het van belang dat de combinatie tenminste twaalf tekens bevat en dat er geen logische samenhang is. Gebruik het wachtwoord slechts voor één site of app.

Onze veiligheidsexperts raden aan om lange wachtwoorden te gebruiken. Ter illustratie: een wachtwoord van 7 letters kan in 0,29 miliseconden worden gekraakt. Het kraken van een wachtwoord dat uit 12 letters bestaat, duurt twee eeuwen. Size matters! Daarnaast raden zij af gebruik te maken van veiligheidsvragen als: ‘Wat is de naam van mijn huisdier?’. Dit kan als bypass worden gebruikt bij de functie ‘wachtwoord vergeten’. Ook is het belangrijk dat je een wachtwoord niet té vaak verandert.

Wachtwoordgeneratoren

Het is lastig om iedere keer een origineel wachtwoord te verzinnen dat aan bovenstaande criteria voldoet. Daarom is het raadzaam om een wachtwoordgenerator te gebruiken. Een goed voorbeeld is Dashlane, waarbij je in grote lijnen kunt bepalen hoe het wachtwoord er uit moet zien. Jij selecteert de gewenste lengte en vinkt aan of er letters, cijfers en symbolen in voor moeten komen. Vervolgens levert de generator het gewenste wachtwoord en hoef jij het alleen nog maar te kopiëren en plakken!

Wachtwoordmanagers

Omdat wachtwoorden uit wachtwoordgeneratoren vaak lang en cryptisch zijn, is het niet eenvoudig ze te onthouden. Dit is hoe dan ook geen reden om de wachtwoorden op papier over te schrijven en ze ergens te bewaren! Verstandiger is de wachtwoorden in een wachtwoordmanager op te slaan. Dit systeem kun je vergelijken met een kluis: alle wachtwoorden bevinden zich in deze kluis en enkel jij kunt de kluisdeur openen met een masterwachtwoord. De wachtwoorden liggen dus veilig opgeslagen en jij kunt er op ieder moment bij. De programma’s LastPass en 1Password zijn hiervoor uitermate geschikt. Een alternatief is het freeware-programma KeePass, waarbij je je vooraf niet hoeft te registreren. Met dit programma worden de logingegevens lokaal versleuteld en op je computer opgeslagen in plaats van online.

Check of jouw inloggegevens gestolen zijn

Heb jij bovenstaande stappen gevolgd en je wachtwoorden veranderd? Check dan met deze handige tool van de politie of jouw e-mailadres, gebruikersnaam en oude wachtwoorden wellicht eerder zijn gestolen en opgedoken in inbeslaggenomen data. Op Have I been pwned? kun je een soortgelijke check doen.

De Auteur:

Auteur: Daniël de Swart

Hallo, ik ben Daniël en werk als project manager voor STRATO Nederland. Daarnaast schrijf ik geregeld voor het blog.

Plaats een reactie

Let er op dat je reactie betrekking heeft op het blogartikel. Mocht je een vraag hebben over je STRATO pakket, richt je dan alsjeblieft aan onze klantenservice via Facebook, Twitter, of onze pagina Hulp & contact.
We vinden het leuk als je je naam noemt, dan kunnen we je in ons antwoord persoonlijk aanspreken.
Als je bovendien je e-mailadres invult, word je per mail op de hoogte gebracht van ons antwoord. Ter bescherming van je gegevens tonen we je mailadres niet. Beide gegevens zijn vrijwillig.

Hier bloggen

Tobias Mayer
Schrijft over het laatste nieuws uit het bedrijf

Oliver Meiners
Schrijft over onderwerpen die voor jou als STRATO klant belangrijk zijn

Daniël de Swart
Project manager voor STRATO Nederland en gastblogger

Sjef Huijbregts
Marketing manager voor STRATO Nederland en gastblogger

Lisa Kopelmann
Online redacteur voor blog, Facebook en meer

Michael Poguntke
Schrijft over de cloud storage HiDrive, Sitebuilder, webshops en servers