Je e-mail is verstuurd.

Processen vs. threads op virtual Linux servers

Bij enkele toepassingen kunnen, afhankelijk van de configuratie, duidelijke beperkingen in het te gebruiken aantal processen worden vastgesteld. De waarde ligt daarbij aanzienlijk onder het voor het product toegestane aantal.

De reden hiervoor is de beperking van het aantal toegestane threads. Dit is een standaardinstelling van Ubuntu, die echter individueel kan worden aangepast.


De waarde kan in verschillende bestanden worden weergegeven en aangepast:

/etc/systemd/system.conf /etc/systemd/system.conf.d/*.conf /run/systemd/system.conf.d/*.conf /usr/lib/systemd/system.conf.d/*.conf /etc/systemd/user.conf /etc/systemd/user.conf.d/*.conf /run/systemd/user.conf.d/*.conf /usr/lib/systemd/user.conf.d/*.conf

Om de huidige waarde van je VM af te lezen, voer  je de volgende opdracht in:

systemctl show --property=DefaultTasksMax

DefaultTasksMax beperkt niet het totale aantal processen op de VM, maar alleen het aantal binnen een binary. Je bent vrij om de waarde, afhankelijk van je eigen behoeften, vast te leggen in het bestand "/etc/systemd/system.conf".

Het heeft geen zin om de waarde gelijk te stellen aan de maximaal toegestane waarde voor je VPS. Als een enkele binary de waarde zou uitputten, zouden systeemeigen acties worden geblokkeerd, wat leidt tot een blokkade van het hele systeem.

Onder Ubuntu 18.04 is de waarde van DefaultTasksMax 15% van de numproc (maximaal aantal toegestane processen).

Meer informatie over configureerbare parameters vind je met :

man systemd-system.conf
man systemd-system.conf
Heeft dit artikel je geholpen?
Info: 5853f4bdf1ed6ac373815dc75e6f8a39beb38d1d