Je e-mail is verstuurd.

NS-record voor primary en secondary nameserver configureren

Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Primary nameserver record configureren

Voor de domeinen en subdomeinen die je hebt geregistreerd (zoals subdomein.mijnstratodomein.nl) kun je zelf de Nameserver Resource Record (NS-Record) bewerken en zo bepalen welke nameserver verantwoordelijk is voor dit domein of subdomein.
Het wijzigen van het NS-record doe je heel gemakkelijk in de STRATO klantenlogin. Je hebt alleen je klantnummer en je wachtwoord nodig.
Ga na het inloggen naar de menuoptie Domeinen in de linkerzijbalk en kies Domeinbeheer om naar het domeinbeheer van je pakket te gaan.
primary en secondary nameserver -1.jpg

Bij .be- en .eu-domeinen kun je het NS-record alleen voor de subdomeinen instellen.


Klik vervolgens op configureren rechts naast het betreffende domein om toegang te krijgen tot de instellingen.
primary en secondary nameserver -1.jpg
Daarna kun je DNS-instellingen uitklappen en onder NS-records aangeven welke nameservers verantwoordelijk zijn voor je domein.
primary en secondary nameserver -1.jpg

primary en secondary nameserver -1.jpg

De STRATO standaardnameserver is als basisinstelling geconfigureerd. Je kunt maximaal vier andere, eigen nameservers voor je domein of subdomein invoeren. Het eerste adres is dat van de primary nameserver.
Elk domein vereist twee nameservers met verschillende IP-adressen, omdat de DNS-resolve ook moet blijven werken als één nameserver uitvalt.

Is een NS-record actief? Dan worden alle andere records als inactief weergegeven. De STRATO zone is dan niet langer de verantwoordelijke zone. 

Secondary nameserver record configureren (alleen servers)

Met een secondary nameserver kun je een back-up maken voor het geval dat de primary nameserver uitvalt. Dit zorgt ervoor dat het domein nog steeds vindbaar is. Primary en secundary nameservers draaien redundant: door de zonetransfer worden alle configuraties met betrekking tot het domein gesynchroniseerd. Als de eerste nameserver uitvalt, kan de tweede nameserver dus nog steeds de juiste DNS-records voor het domein tonen, zoals het A-record en MX-record.

Zonetransfer moet worden toegestaan voor 81.169.148.38, het IP-adres van de STRATO secondary nameserver. Dit IP-adres is statisch en hoeft daarom in de toekomst niet meer te worden gewijzigd (in BIND bijvoorbeeld via ‘allow-transfer’).

 
Bij het gebruik van de STRATO secondary nameserver hoef je niet langer twee afzonderlijke nameservers te gebruiken. Als je namelijk een zonetransfer van je primary nameserver naar sns.serverkompetenz.de toestaat, ontvangt deze automatisch de DNS-configuraties van de domeinen die je op je primary nameserver hebt ingesteld.

Let ook op dat je onderaan de pagina het IP-adres van de primaire naamserver dient in te voeren bij "Master IP (IPv4)".
Ook als de primary nameserver uitvalt, zijn de domeinen daardoor nog steeds toegankelijk.

In de domeinzone moet sns.serverkompetenz.de ook als nameserver in de NS-set worden vermeld.

Let er bij gebruik van Plesk op dat de automatische detectie van het IP-adres voor de zone-transfer niet meer werkt. Het is daarom noodzakelijk dat je handmatig het bovengenoemde IP-adres 81.169.148.38 invoert voor een zone-overdracht in Plesk. Een beschrijving hiervan is te vinden in de Plesk-documentatie.
Heeft dit artikel je geholpen?
Info: b4f33b992946577dc8662d193caba008e85f5a22