Je e-mail is verstuurd.

DNS-reverse instellen

Je kunt voor elk van je IP-adressen een DNS-reverse instellen. Met een DNS-reverse-lookup is het mogelijk te achterhalen welke domeinnaam bij een IP-adres hoort. Dat is dus een omgekeerde DNS-functie, want een normale DNS-aanvraag zoekt het IP-nummer bij een domein.

Inhoudsopgave Inhoudsopgave

DNS-reverse in de serverlogin

Een DNS-reverse kun je heel eenvoudig instellen. Ga hiervoor naar de serverlogin en kies vervolgens de menupunten Domeinnamen  DNS-reverse. Hier kun je bepalen welk domein op je server moet worden genoemd als resultaat van een DNS-reverse-lookup van je IP-adres.

dns-reverse-1.png

dns-reverse-2.png

  • Je kunt ook externe domeinnamen gebruiken, zolang deze zijn gekoppeld aan het betreffende IP-adres.
  • Het domein moet als FQDN (Fully Qualified Domain Name) worden ingevoerd, bijvoorbeeld www.jouwstratodomein.nl. Een FQDN bestaat uit de hostnaam (www), het secondlevel-domein (jouwstratodomein) en het toplevel-domein (.nl).


DNS-reverse in het ServerCloud Panel

Om een DNS-reverse voor je IP-adres(sen) in te stellen, ga naar je STRATO-klantenlogin.
Klik in het overzicht van je pakketten op Instellingen achter je serverpakket om het Cloud Panel te openen:

dns-reverse-3.png

Ga in het Cloud Panel naar Netwerk  Publiek IP-adres:

dns-reverse-4.png

Selecteer het IP-adres waarvoor je de DNS-reverse wilt instellen en klik op het blauwe potloodje:

dns-reverse-5.png

  • Je kunt hier een willekeurige hostnaam invoeren. Het is wel belangrijk dat de hostnaam in de DNS-instellingen gekoppeld is aan het gekozen IP-adres.
  • Een hostnaam moet hier ingevoerd worden als Fully Qualified Domain Name (FQDN). Een FQDN, zoals www.jouwstratodomein.nl, bestaat uit de hostnaam (www), het secondlevel domein (jouwstratodomein) en het toplevel domein (.nl).Reverse DNS in de STRATO klantenlogin

Je kunt direct in de STRATO klantenlogin bij onze virtuele servers met de toevoeging 'VC' in de naam (Windows & Linux) een reverse DNS-record instellen. Je vindt de betreffende servers bijvoorbeeld hier: https://www.strato.nl/server/vps-windows/

Om zo'n reverse DNS-record in te stellen, moet je allereerst inloggen in de klantenlogin. Open vervolgens je serverpakket en klik onder het menu-item Domeinen op de optie Reverse DNS.

Reverse DNS Menue

Aan de rechterkant verschijnt nu een overzicht van je beschikbare IP-adres(sen) en de domein(en) die daaraan kunnen worden gekoppeld. Kies bij het IP-adres het gewenste domein en klik op Opslaan om de instelling door te voeren.

Reverse DNS Instelling

Je ontvangt een melding als het record is gecreëerd. Je hebt daarnaast de mogelijkheid om het record achteraf te Bewerken of weer te Verwijderen.

Reverse DNS aangemaakt

Als je een foutmelding krijgt, dan is dat omdat je domein nog niet actief is of nog niet per A-record naar je server verwijst.

Let op:
Het kan tot 24 uur duren voordat wijzigingen in de DNS-instellingen in werking treden.
Heeft dit artikel je geholpen?
Info: 11d1c214a3a3c9393ea4c53c542531e650b6219f