Je e-mail is verstuurd.

Wat is IMAP en hoe gebruik ik het?

IMAP is de afkorting voor "Internet Message Access Protocol." Dit protocol biedt de mogelijkheid om e-mailberichten direct op de e-mailserver te beheren. Je kunt ook eigen mappen op de e-mailserver aanmaken en berichten daarheen verplaatsen.

Voordelen van het gebruik van IMAP:
  • Je kunt vanaf meerdere computers je e-mail lezen (waarbij de "gelezen"-status op ieder apparaat hetzelfde is)
  • Je kunt een mailbox met andere gebruikers delen.
  • IMAP staat toe dat je makkelijk mappen en submappen op de server kunt aanleggen. Bij het gebruik van e-mailprogramma´s worden de e-mailberichten ´geprojecteerd,´ wat wil zeggen dat ze zich eigenlijk op de mailserver bevinden.
  • Je kunt e-mailacties zoals "Zoeken" of "Sorteren" ook met trage computers uitvoeren, omdat de verwerking op de server en niet op de lokale computer plaatsvindt.
  • Verder ondersteunt onze IMAP-server de IDLE-extensie: zodra een nieuwe e-mail wordt ontvangen, wordt deze in de postingang als ongelezen getoond en krijg je een bericht. Het is dus niet nodig eerst op "Ontvangen" te klikken of je e-mailprogramma regelmatig te laten verzenden en ontvangen.  Deze functie is standaard geactiveerd in de meeste huidige e-mailprogramma’s.

Het ontvangen van e-mail via POP3 (SSL/TLS) gebeurt standaard via poort 995, maar bij IMAP (SSL/TLS) wordt standaard poort 993 gebruikt. Het versturen van e-mailberichten via SMTP gebeurt (net zoals bij POP3) in principe via poort 465.
Heeft dit artikel je geholpen?