Artikel weiterleiten
Artikel editieren
Afdrukweergave
FAQ #1612

Wat is IMAP en hoe gebruik ik het?

IMAP is de afkorting voor "Internet Message Access Protocol." Dit protocol biedt de mogelijkheid ome-mailberichten direct op de e-mailserver te beheren. Je kunt ook eigen mappen op de e-mailserver aanmaken en berichten daarheen verplaatsen.

Voordelen van het gebruik van IMAP:
  • Je kunt vanaf meerdere computers je e-mail lezen (waarbij de "gelezen"-status op ieder apparaat hetzelfde is)
  • Je kunt een gezamenlijk gebruikte mailbox met andere gebruikers delen.
  • IMAP staat toe dat je makkelijk mappen en submappen op de server kunt aanleggen. Bij het gebruik van e-mailprogramma´s worden de e-mailberichten ´geprojecteerd,´ wat wil zeggen dat ze zich eigenlijk op de mailserver bevinden.
  • Je kunt e-mailacties zoals "Zoeken" of "Sorteren" ook met trage computers uitvoeren, omdat de verwerking op de server en niet op de lokale computer plaatsvindt.
  • Verder ondersteunt onze IMAP-server de IDLE-extensie: zodra een nieuwe e-mail wordt ontvangen, wordt deze in de postingang als ongelezen getoond en krijg je een bericht. Het is dus niet nodig eerst op "Ontvangen" te klikken of jemailprogramma regelmatig te laten verzenden en ontvangen.  Deze functie is standaard geactiveerd in de meeste huidige e-mailprogramma’s.

Het ontvangen van e-mail via POP3 (SSL/TLS) gebeurt standaard via poort 995, maar bij IMAP (SSL/TLS) wordt standaard poort 993 gebruikt. Het versturen van e-mailberichten via SMTP gebeurt (net zoals bij POP3) in principe via poort 465.
 
×
Heeft dit artikel je geholpen?    ja / nee