Artikel weiterleiten
Artikel editieren
Afdrukweergave
FAQ #2095

Wat is SFTP en hoe kan ik het gebruiken?

In dit artikel lees je hoe je met SFTP bestanden kunt uitwisselen tussen je lokale computer en je webspace bij STRATO. We voeren je stap voor stap door de procedure van een SFTP-toegang en het gebruik van FTP-software.

 

Inhoud

Wat is SFTP?

Standaard- FTP-account

SFTP-toegang met domeinnaam gebruiken

Zo gebruik je een FTP-programma

  

Wat is SFTP?

SFTP is de afkorting van Secure File Transfer Protocol. Met dit protocol kun je data tussen je lokale computer en de opslagruimte van je STRATO hostingpakket uitwisselen. SFTP werkt onafhankelijk van het gebruikte besturingssysteem, via elke internetverbinding. Via SFTP kun je bovendien mappen weergeven, hernoemen en toegangsrechten instellen.

 

Het uploaden van bestanden naar de server of het downloaden naar je lokale computer doe je met een FTP-programma. Met een FTP-programma kun je ook bestanden en mappen verwijderen. Let dus op: als je alle inhoud van je webspace verwijdert, zien bezoekers niets meer op je domein! 

 

Standaard (S)FTP-account

De opslagruimte van je pakket staat ook ter beschikking als je nog geen domein in je STRATO pakket hebt geregistreerd. Je kunt er direct mee aan de slag. Hiervoor heb je de master-ID en het masterwachtwoord  nodig. Je vindt het master-ID ook onder je pakketgegevens in de STRATO klantenlogin

 

Het masterwachtwoord moet eenmalig in je klantenlogin worden ingesteld. Ga hiervoor naar beveiliging > wachtwoorden wijzigen.

Het openen van een SFTP-verbinding gaat in alle pakketten van STRATO op dezelfde manier. Je hebt er de ondergenoemde gegevens nodig. Daarmee kun je met een FTP-programma verbinding maken met je opslagruimte. Weet je niet waar je deze gegevens in de FTP-software moet invoeren? Kijk dan eerst in deze FAQ: Zo publiceer je met Filezilla je website.

 

Server ssh.strato.com
Gebruikersnaam (username) Je master-ID (bijvoorbeeld 12345678.swh.strato-hosting.eu)
Wachtwoord Je masterwachtwoord
Poort 22

 

Het masterwachtwoord kun je zelf aanmaken in de klantenlogin. Ga naar je pakket en kies vervolgens onder het menu Instellingen de optie Wachtwoorden wijzigen.

 

Zo gebruik je FTP voor je website-1.jpg

 

Heb je op een later moment een domein in je pakket geregisteerd? Ook dan kun je nog steeds met het master-ID je webspace benaderen. Hoe, dat lees je hierna.

  

SFTP-toegang met domeinnaam gebruiken

 

Server

ssh.strato.com

Gebruikersnaam (username)

Je domeinnaam, zonder www (bijvoorbeeld jedomein.nl)

Wachtwoord

Je masterwachtwoord

 

Meer (S)FTP-toegangen aanmaken

Je kunt in je klantenlogin meerdere (S)FTP-accounts aanleggen. Hierbij kan je ook de basismap per account instellen. Ga hiervoor eerst naar je pakket. Kies de optie Databases en webspace en vervolgens FTP Management.  

 

Afhankelijk van je hostingpakket kun je meerdere accounts aanmaken. Dit is vooral handig als je andere gebruikers ook toegang wilt geven tot je webspace. Accounts die je hier aanmaakt, hebben alleen toegang tot de webruimte van je pakket.

 

Wil je een nieuw (S)FTP-account aanmaken? Gebruik dan de knop nieuwe aanmaken:

 

Zo gebruik je FTP voor je website-2.jpg

 

Nu moet je een gebruikersnaam (username) en wachtwoord invoeren waarmee je vervolgens via SFTP kunt inloggen. Je ziet direct hoe veilig het gekozen wachtwoord is.

Ons advies voor goede wachtwoorden

 

Als je meerdere domeinnamen in je pakket hebt geregistreerd, moet je de juiste domeinnaam nog via het menu selecteren.

 

Zo gebruik je FTP voor je website-3.jpg

 

Standaard is ‘/’ als startmap ingesteld (ook wel root directory genoemd). Dit is het hoogste niveau in de mappenstructuur. Je kunt de toegangsrechten beperken door een map in je webspace te kiezen. Alle mappen die bóven deze map liggen, zijn dan met deze login niet meer bereikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld een deel van je pagina’s toegankelijk maken voor externe gebruikers en tegelijkertijd privébestanden afschermen.

 

Heb je de gegevens ingevoerd en op Opslaan geklikt? Dan kun je de ingevoerde gegevens in de volgende stap bevestigen.

 

Zo gebruik je FTP voor je website-4.jpg

 

Zo gebruik je een FTP-programma

Het up- en downloaden van bestanden via SFTP gaat eenvoudig met een FTP-programma.

 

Er bestaan diverse gratis programma’s die je in een handomdraai kunt installeren. Bekend zijn bijvoorbeeld FileZilla, WS_FTP, SmartFTP en CuteFTP. Deze programma’s hebben Windows en MacOS-versies. Sommige zijn alleen beschikbaar in het Engels.

 

In deze FAQ beschrijven we de mogelijkheden van FTP via de gratis software FileZilla. Je kunt dit programma downloaden op http://filezilla-project.org/download.php?type=client.

 

Het gebruik van Filezilla staat beschreven in onze FAQ: Zo publiceer je met FileZilla je website
 

Zo gebruik je FTP voor je website-6.png

 

Zodra je FileZilla hebt geïnstalleerd en gestart, zie je een overzicht met deels lege vensters. Je kunt de grootte van de vensters wijzigen op de bekende manier, namelijk door de rand met ingedrukte muisknop naar de gewenste positie te slepen. Via het menu Beeld van FileZilla kun je vensters in- en uitschakelen.

 

Links zie je de mappen van je lokale computer. Je herkent dit vanuit Windows Verkenner.

 

De structuur van FileZilla bestaat uit de volgende drie elementen.

 

1. Inloggen en navigatie / statusvenster voor de verbinding

2. Mappenstructuur van je computer en STRATO hostingpakket

3. Statusoverzicht van overdrachten en wachtrij

 

Zo gebruik je FTP voor je website-7.png

 

1. Inloggen en navigatie

 

Zo gebruik je FTP voor je website-8.png

 

Om met FileZilla je webspace te benaderen, moet je eerst inloggen. Hiervoor heb je de inloggegevens nodig van je (S)FTP-account. Deze voer je in de velden van de bovenste rand in.

 

Host

ssh.strato.com

Gebruikersnaam

Voer hier je (S)FTP-gebruikersnaam en je domein in, dus in het formaat gebruikersnaam@jouwstratodomein.nl. Gebruik je de standaard-(S)FTP-toegang van je pakket? Dan is het meestal voldoende om alleen de domeinnaam (zonder www) als gebruikersnaam in te vullen.

Wachtwoord

Voer hier het masterwachtwoord in dat je in de klantenlogin van STRATO hebt aangemaakt.

Port

22

Snelverbinden

Klik op de knop Snelverbinden om met de ingevoerde gegevens direct verbinding te maken met de server. Je kunt eerder gebruikte verbindingen overigens hergebruiken door het menu naast de knop te openen.

 

Zo gebruik je SFTP voor je website-1.png

 

 

Sitebeheer

Met het sitebeheer kun je je gegevens (host, gebruikersnaam, wachtwoord) opslaan. Je hoeft ze dan niet telkens opnieuw in te vullen. Je kunt ook meerdere accounts beheren.

 

Kies in het menu Bestand de optie Sitebeheer.

 

Zo gebruik je FTP voor je website-9.png

 

In het veld Host voer je je domeinnaam in. Bij Inlogtype kies je Normaal. Daarna voer je de gebruikersnaam en het wachtwoord in.

 

Als je meer accounts via Sitebeheer toevoegt, is het handig om elk account een gemakkelijk herkenbare naam te geven. Gebruik hiervoor de knop Hernoemen (links in het venster).

 

Zo gebruik je SFTP voor je website-2.png

 

De overige opties van Sitebeheer (Geavanceerd, Overdrachtsinstellingen, tekenset) zijn voor een verbinding met je STRATO opslagruimte niet relevant.

 

Je kunt nu verbinding maken met je opslagruimte. Klik hiervoor op de knop Verbinden.

 

Statusmeldingen

Boven in het venster, direct onder de balk met je inloggegevens, zie je statusmeldingen. Je kunt deze meldingen gebruiken om te ontdekken waarom een verbindingspoging mislukt. Als je bijvoorbeeld een verkeerd wachtwoord hebt ingevoerd, zie je dat hier.

 

Zo gebruik je FTP voor je website-11.png

 

De opbouw van de statusmeldingen is altijd dezelfde. Eerst zie je het commando dat de software verstuurt. Daarna toont FileZilla het antwoord van de server (bijvoorbeeld: 530 Login incorrect).

 

Ook bij het downloaden en uploaden zie je in dit venster het resultaat. Dat maakt de opsporing van fouten eenvoudig.

 

2. Mappenstructuur van je computer en STRATO hostingpakket

 

In dit venster zie je de mappen van je lokale computer. Het werkt op de bekende manier: je klikt op de plus- en mintekens om mappen uit of in te klappen. Onder Lokale site zie je de lokale map die je hebt geselecteerd (bijvoorbeeld je map STRATO op je F:-schijf)

 

Zo gebruik je FTP voor je website-12.png

 

Heb je een lokaal bestand of lokale map geselecteerd en wil je dit uploaden naar je opslagruimte bij STRATO? Dan moet je eerst de juiste map in deze opslagruimte kiezen. Dit doe je in het rechtervenster (Externe site) van FileZilla. Open ook hier de mappenboom en kies de map waarnaar je wilt uploaden.

 

In ons voorbeeld hebben we op de lokale computer een bestand geselecteerd (tulips.jpg) en willen dit uploaden naar de map /cgi-data/fotoalbum/images van het STRATO pakket.

 

Als je dubbelklikt op het bestand, start de upload vanzelf. Je kunt ook het bestand met de rechtermuisknop aanklikken en de optie Uploaden kiezen.

 

Zo gebruik je SFTP voor je website-3.png

 

Als de upload is voltooid, staat het bestand in je opslagruimte van STRATO. Je kunt het nu bekijken door het samen met je domeinnaam als adres in je browser in te voeren. In ons voorbeeld ga je dus naar een adres als: 

 

http://jedomein.nl /cgi-data/fotoalbum/faq/images/tulips.jpg

 

3. Statusoverzicht van overdrachten en wachtrij

Onder in het venster van FileZilla zie je de wachtrij met lopende downloads en uploads. Je kunt daar controleren of de overdracht van een bestand of map is gelukt. Zolang de verbinding (de sessie) actief is, zie je hier een historie van alle overdrachten.

 

Zo gebruik je FTP voor je website-14.png

 

Wil je veel bestanden downloaden of uploaden? Dan kun je deze in de wachtrij plaatsen.De bestanden in de wachtrij worden verwerkt volgens de prioriteit die je zelf hebt ingesteld.

 

 

Je masterwachtwoord
×
Heeft dit artikel je geholpen?    ja / nee