Je e-mail is verstuurd.

Wat is Domain Guard?

Domain Guard is een extra beveiligingsfunctie die in STRATO pakketten wordt aangeboden om domeinnaamhouders te beschermen tegen ongeoorloofde wijzigingen aan hun domeinen. Dit is met name nuttig bij exclusieve domeinnamen, waar wijzigingen zonder uitdrukkelijke toestemming negatieve gevolgen kunnen hebben, zoals bijv. domain hijacking↗.

Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Wat bescherm ik met Domain Guard?


Als je Domain Guard activeert, blokkeer je bepaalde beheerfuncties op systeemniveau om te voorkomen dat derden wijzigingen aanbrengen in contactgegevens, instellingen, verhuizing of beëindiging van je domein. De enige manier om deze functies te activeren is het gebruik van een geautoriseerd e-mailadres om de veiligheid van het domeineigendom te garanderen (twee-factor-authenticatie).


Een tweede functie van Domain Guard is de mogelijkheid om de extra DNS-beveiliging DNSSEC te gebruiken, die DNS-gegevens digitaal signeert om de authenticiteit ervan te garanderen en aanvallen zoals DNS-hijacking↗ en DNS-spoofing↗ te bemoeilijken.


Volgens de huidige regelgeving m.b.t. gegevensbescherming is het niet langer mogelijk om de registratiegegevens van een domein via een Whois-zoekopdracht in te zien. Met Domain Guard kun je echter altijd gratis een pdf-bestand met de registratiegegevens vanuit de STRATO klantenlogin downloaden om het eigendom van een domein aan derden te bewijzen.Hoe bestel en activeer ik Domain Guard?


Je bestelt en activeert Domain Guard in je klantenlogin via de menu-items »Domeinen« ⇨ »Domeinbeheer«. Klik bij de te beveiligen domeinnaam op »Beveilig je domein«.


domain_management_guard_domain_nl


Op de volgende pagina kies je de contractduur en klik je op »Selecteren«. Na het accepteren van de algemene voorwaarden kun je vervolgens bestellen.


Na bestelling zie je in het domeinoverzicht onder je domeinnaam dat Domain Guard besteld maar nog niet geactiveerd is. Klik op de knop »Domain Guard niet actief« om de instellingen te openen.


domain_guard-inactive_nl


Voer nu het e-mailadres in waarnaar de activeringslink moet worden gestuurd en klik op »Activeringslink aanvragen«.


activation_link_request_nl


Je ontvangt een e-mail met de link om Domain Guard voor je domein te activeren:


e-mail-domain_guard-activate_nl


Nadat je de activering online hebt bevestigd, zie je in het domeinoverzicht dat Domain Guard is geactiveerd.


domain_guard-active_nlWaar zie ik welke wijzigingen beveiligd zijn?


Als Domain Guard is geactiveerd, zijn de volgende wijzigingen aan je domein niet mogelijk zonder twee-factor-authenticatie:Opzegging en annulering

»Contract wijzigen« ⇨ »Opzeggen«


domain_termination-protected_by_domainguard_nlDomeinverhuizing

»Contract wijzigen« ⇨ »Domeinverhuizing«


domain_move-protected_by_domainguard_nlDomeinhoudergegevens

De gegevens van de domeinnaamhouder zijn de persoonlijke gegevens die bij de registratie van een domeinnaam worden opgegeven. Daartoe behoren:

  • naam,

  • adres,

  • telefoonummer en

  • e-mailadres van de domeinnaamhouder.

Deze gegevens worden verzameld door de organisatie die verantwoordelijk is voor de registratie van domeinen, bijvoorbeeld ICANN of een nationale registry, en opgeslagen in een database. De gegevens van de domeinnaamhouder zijn belangrijk om de eigenaar van een domein te kunnen identificeren en contacteren.

Meer informatie vind je in het volgende FAQ-artikel:

https://www.strato.nl/faq/domeinnaam/wat-is-een-domeinhouder/


»Domeinen« ⇨ »Domeinbeheer« ⇨ »jedomein.nl« ⇨ »Tandwiel ⚙️« ⇨ »Domeinhoudergegevens«


domain_owner_change-protected_by_domainguard_nlNameserver record (NS-record)

Een nameserver-record geeft aan welke nameservers verantwoordelijk zijn voor een bepaald domein. Nameservers zijn computers die tot taak hebben domeinnamen om te zetten in IP-adressen, zodat computers en servers op internet met elkaar kunnen communiceren.

Wanneer een browser een website wil openen, stuurt hij een verzoek naar de nameserver die verantwoordelijk is voor het domein. De nameserver bepaalt dan het IP-adres van de website en stuurt dat terug naar de browser.

Meer informatie vind je in het volgende FAQ-artikel:

https://www.strato.nl/faq/domeinnaam/welke-dns-items-kun-je-bij-STRATO-configureren/#NS-record


»Domeinen« ⇨ »Domeinbeheer« ⇨ »jedomein.nl« ⇨ »Tandwiel ⚙️« ⇨ »DNS« ⇨ »NS-record«


ns_record-protected_by_domainguard_nlWaar vind ik het "Document domeinhouder"?


Je vindt het »Document domeinhouder« in de Domain Guard instellingen door te klikken op «Domain Guard actief« in het domeinoverzicht.


domain_guard-active_nl


Open vervolgens het pdf-document met het certificaat via de link »Downloaden«


domain_owner_document-download_nl


Voorbeeld


domain_owner_document-specimen_nlHoe activeer ik DNSSEC?


DNSSEC staat voor Domain Name System Security Extensions. Dit is een reeks protocollen die een extra beveiliging toevoegt aan het Domain Name System (DNS) op het internet door gebruik te maken van digitale handtekeningen om de authenticiteit van DNS-informatie te verifiëren. Met DNSSEC zijn gebruikers er zeker van dat de website die zij bezoeken geen valse website is, die door cybercriminelen is gemaakt om hun gegevens te ontvreemden. DNSSEC beschermt tegen phishing-aanvallen, DNS-hijacking en andere DNS-aanvallen.
Voor .NL-domeinen kun je DNSSEC kostenloos activeren, je hebt hiervoor geen Domain Guard nodig!


Je activeert DNSSEC voor je domein in de DNS-instellingen van je door Domain Guard beschermde domein. Je vindt die door in het domeinoverzicht te klikken op het instellingen-tandwiel ⚙️ naast je domeinnaam en vervolgens het tabblad »DNS« te openen.


dnssec-manage_nl


Klik achter »DNSSEC« op «configuratie« om de instellingen te openen en DNSSEC te activeren.


dnssec-activate_nlHoe deactiveer ik Domain Guard?


Je deactiveert Domain Guard ook weer in je klantenlogin via de menu-items »Domeinen« ⇨ »Domeinbeheer« door in het domeinoverzicht te klikken op »Domain Guard actief«.


domain_guard-active_nl


In het volgende venster voer je de deactivering op dezelfde manier uit als bij de activering door te klikken op »Deactiveringslink aanvragen«.


deactivation_link_request_nl


Er wordt een tweede e-mail met link opgestuurd naar het e-mailadres dat bij de activering van Domain Guard is opgegeven, waarmee je de deactivering online moet bevestigen. Alle veiligheidsmaatregelen worden dan onmiddellijk gedeactiveerd.


deactivation_confirm_nl

Let op: de deactivering betekent niet dat je Domain Guard opzegt. Domain Guard is enkel gedeactiveerd tot je hem weer activeert.
Heeft dit artikel je geholpen?