Je e-mail is verstuurd.

Versleuteling op je Windows-computer

Het aanmaken van versleuteling begint op je Windows-computer. Om een versleutelde map te maken, moet de HiDrive als software op je Windows-computer geïnstalleerd zijn.

De sleutel en het wachtwoord aanmaken

Versleutelde mappen aanmaken

Sleutel verwijderen

Sleutel importeren

De sleutel en het wachtwoord aanmaken

Wil je een versleutelde map aanmaken? Dan heb je eerst een individuele sleutel en een persoonlijk wachtwoord nodig. Ook die maak je zelf aan. In de volgende stappen laten we je zien hoe dit werkt:

1.  Ga naar de HiDrive instellingen. Je hebt verschillende mogelijkheden om toegang te krijgen tot deze instellingen:

Klik met de rechtermuisknop op het HiDrive pictogram in de werkbalk en selecteer Instellingen of open je HiDrive map en klik met de rechtermuisknop op een lege ruimte.

Versleuteling op je Windows-computer-1.png

2. Er wordt een nieuw venster geopend. Kies het tabblad Versleuteling.

Versleuteling op je Windows-computer-2.png

3.  In dit tabblad klik je op de knop Nieuwe sleutel aanmaken.

Versleuteling op je Windows-computer-3.png

4. Voer in het venster dat wordt geopend een persoonlijk wachtwoord in. Dit heb je nodig bij het importeren van de sleutel in je app en als je de sleutel wilt terughalen.

Versleuteling op je Windows-computer-4.png 

5. Nadat je een vinkje bij Belangrijk hebt geplaatst, klik je op de knop Nieuwe sleutel aanmaken. Je sleutel wordt nu aangemaakt. 

Versleuteling op je Windows-computer-5.png 

Versleuteling op je Windows-computer-6.png

Verlies je de sleutel of het wachtwoord? Dan is de toegang tot je gegevens onherroepelijk verloren. Je hebt altijd een sleutel en wachtwoord nodig. Om veiligheidsredenen wordt er automatisch een sleutelkopie gemaakt op je Windows-computer. Wil je geen sleutelkopie? Dan kun je deze handmatig verwijderen onder het opgegeven pad. Daarnaast heb je de mogelijkheid om de sleutel op een andere plaats op je computer op te slaan. Wijzig eenvoudigweg het pad met de knop Wijzigen en selecteer de gewenste opslaglocatie.

Versleutelde mappen aanmaken

Nadat je een sleutel hebt aangemaakt, kun je met een paar extra stappen een versleutelde map aanmaken. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden:

Eerste mogelijkheid:  
Je maakt je versleutelde map meteen ná het aanmaken van de sleutel. Dit doe je in het laatste venster met de knop Nieuwe versleutelde map

Tweede mogelijkheid:  
Klik met de rechtermuisknop op het HiDrive pictogram in werkbalk van je Windows-computer, kies Instellingen,  en ga naar het tabblad Versleuteling. Kies daar Nieuwe versleutelde map maken.

Derde mogelijkheid:  
Je gaat in de Windows Verkenner naar de HiDrive map, klikt met de rechtermuisknop en kiest de menuoptie Nieuwe versleutelde map maken.

Versleuteling op je Windows-computer-7.png
 

Je kunt een willekeurig aantal versleutelde mappen aanmaken. In de aangemaakte versleutelde mappen kun je bestanden en mappen op de gebruikelijke manier opslaan. Alle gegevens die in deze map staan, zijn ook versleuteld. Het kleine slotje op de nieuw aangemaakte map geeft aan dat het een versleutelde map is. 

Let op: als je de sleutel verwijdert, wordt de map met een vergrendeld hangslotsymbool en cryptische tekens weergegeven. Alleen met sleutel en wachtwoord wordt de toegewezen naam weergegeven en kun je de inhoud van de map zien.

Sleutel verwijderen

Je kunt je aangemaakte sleutel wissen. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

1. Klik met de rechtermuisknop op het HiDrive pictogram in de werkbalk en kies Instellingen.

2. Ga naar het tabblad Versleuteling en klik op de link Sleutel verwijderen.

Versleuteling op je Windows-computer-1.png

3.  Weet je echt zeker dat je de sleutel wilt verwijderen? Vink dan het vakje aan om dit te bevestigen en klik op de knop Sleutel verwijderen. Je sleutel wordt dan gewist.

Versleuteling op je Windows-computer-2.png

Let op: als je de sleutel kwijtraakt, verlies je onherroepelijk de toegang tot je gegevens. Om je gegevens niet te verliezen, moet je ze onversleuteld opslaan, óf de sleutel exporteren en op een veilige plaats bewaren. Je kunt via de twee links in dit venster een sleutel opslaan of gegevens onversleuteld opslaan.

Sleutel importeren

Heb je bij het aanmaken van de versleuteling een kopie van de sleutel op een veilige plaats opgeslagen? Dan kun je deze opnieuw importeren als je de sleutel eerder hebt verwijderd. Volg hiertoe deze stappen:

1. Klik met de rechtermuisknop op het HiDrive pictogram in de werkbalk en kies Instellingen.

2. Ga naar het tabblad Versleuteling en klik op de knop Sleutel importeren.

Versleuteling op je Windows-computer-1.png

3. In het volgende venster selecteer je het bestand waarin je de sleutel hebt opgeslagen door op de knop Wijzigen te klikken. Selecteer nu het bestand waarin de sleutel is opgeslagen, en klik op Open.

Versleuteling op je Windows-computer-2.png

4. Voer je persoonlijke wachtwoord in en klik op Sleutel importeren.

Versleuteling op je Windows-computer-3.png

Let op: als je jouw persoonlijke wachtwoord verliest, kan de sleutel niet worden geïmporteerd. Het wachtwoord kan niet worden gereset of hersteld.
Heeft dit artikel je geholpen?