Artikel weiterleiten
Artikel editieren
Afdrukweergave
FAQ #1661

HiDrive met SSHFS koppelen onder Linux


Wanneer je je HiDrive wilt mounten (koppelen), bijvoorbeeld om bestanden te back-uppen, maar je gegevens wel versleuteld wilt overdragen, kan dat via FUSE en SSHFS. Daarbij wordt uw HiDrive via een versleutelde SSH-verbinding gekoppeld.

Houd er rekening mee dat je voor de installatie van SSHFS toegang moet hebben tot de kernel van je besturingssysteem.

Toegang via SSHFS is alleen gegarandeerd voor actuele versies van V-Servers. Wanneer je niet over een dergelijke versie beschikt, kun je overstappen op een actuele server (upgrade).

Installatie
Installeer het pakket "sshfs" en de bijbehorende vereiste pakketten via de voor je distributie aangegeven pakketmanager.

HiDrive koppelen
Maak nu een map waarin je je HiDrive wilt plaatsen, bijvoorbeeld in "/mnt/hidrive". De koppelingsprocedure zelf start je via de volgende opdracht:

sshfs HiDrive-gebruikersnaam@sftp.hidrive.strato.com:/users/HiDrive-gebruikersnaam /mnt/hidrive

Voer je HiDrive-wachtwoord in als ernaar wordt gevraagd. Je hebt nu via het eerder opgegeven pad toegang tot je gegevens.

HiDrive automatisch mounten bij herstart
Wil je dat de koppelingsprocedure automatisch wordt uitgevoerd bij elke herstart, dan moet je een SSH-key aanmaken en deze in je HiDrive-account opslaan.

Een handleiding met instructies hierover vind je in het volgende FAQ-artikel:


Beachte auchKan ik ook met een SSH-key inloggen?


Wanneer je al een SSH-key gebruikt, kun je deze natuurlijk ook in dit geval gebruiken. Het is belangrijk dat de SSH-key onder de naam "/root/.ssh/id_rsa" is opgeslagen, omdat SSHFS er anders geen toegang toe kan krijgen.

Bewerk nu het bestand "/etc/fstab" en voeg aan het einde de volgende opdrachtregel in:

sshfs#HiDrive-gebruikersnaam@sftp.hidrive.strato.com:/users/HiDrive-gebruikersnaam /mnt/hidrive fuse
uid=1002,gid=100,umask=0,allow_other,_netdev 0 0

Vervang hierbij HiDrive-gebruikersnaam en /mnt/hidrive door jouw gegevens. Zorg ervoor dat de opdracht in z'n geheel op één regel past. De parameter "_netdev" is belangrijk, omdat het systeem bij het opstarten anders niet weet dat er een functionerende netwerkverbinding vereist is om de partitie te kunnen inbinden.

Als de automatische koppelingsprocedure na een herstart niet succesvol wordt voltooid, is het station bij het uitvoeren van "fstab" mogelijk nog niet gereed. Het probleem kan worden opgelost door in het bestand "/etc/rc.local" voor de regel "exit 0" de twee onderstaande regels in te voeren:

sleep 20
mount -a

De waarde 20 kun je stapsgewijs verlagen, tot deze net hoog genoeg is om je HiDrive na een herstart te kunnen mounten.

×