Je webserver opzetten bij STRATO

Server aanbiedingen bekijken
 1. Home
 2. Server
 3. Webserver kopen en opzetten
Twee verschillende betekenissen

Twee verschillende betekenissen

Het begrip ‘server’ heeft in de informatica een dubbele betekenis. Een server is zowel een computer die bronnen beschikbaar stelt via een netwerk, als het programma dat op deze computer draait. Er zijn dus twee verschillende definities van server:

 • Server (hardware) - Een op hardware gebaseerde server is een fysiek apparaat dat verbonden is met een computernetwerk, waarop naast het besturingssysteem een of meerdere op software gebaseerde servers draaien. Een andere naam voor een op hardware gebaseerde server is ‘host’ (Engels voor ‘gastheer’). In principe kan elke computer met serversoftware dienstdoen als host.
 • Server (software) - Een op software gebaseerde server is een programma dat een specifieke dienst aanbiedt waar andere programma’s, zogenaamde ‘clients’ (Engels voor ‘klanten’), lokaal of via een netwerk gebruik van kunnen maken. Welke dienst wordt aangeboden, hangt af van de serversoftware. De basis van de communicatie is het client-servermodel. Bij het uitwisselen van gegevens worden service-specifieke transmissieprotocollen gebruikt.

Hoe werkt een server

Hoe werkt een server?

Serverdiensten via een computernetwerk worden gerealiseerd op basis van het client-servermodel. Met dit concept kunnen taken onder verschillende computers worden verdeeld en toegankelijk worden gemaakt voor meerdere onafhankelijke eindgebruikers. Elke dienst die beschikbaar is via een netwerk wordt aangeboden door een server (software) die constant stand-by is. Alleen zo kan worden gegarandeerd dat clients, zoals webbrowsers of e-mailprogramma’s, altijd actief toegang tot de server kunnen hebben en de dienst op ieder gewenst moment kunnen gebruiken. Hoe client en server communiceren is afhankelijk van de betreffende dienst en wordt bepaald door een specifiek transmissieprotocol. Dit kan worden verduidelijkt met voorbeelden van gangbare soorten servers:

 • Webserver - De belangrijkste functie van een webserver is om websites op te slaan, te verwerken en te leveren aan clients, zoals webbrowsers of zoekmachine-crawlers. De communicatie tussen server (software) en client vindt plaats op basis van het Hypertext Transfer Protocol (HTTP) of de versleutelde variant HTTPS. Doorgaans worden HTML-documenten verzonden, samen met de elementen die deze documenten bevatten (zoals afbeeldingen, stylesheets of scripts). Gangbare webservers zijn de Apache HTTP-server, Microsoft Internet Information Services (IIS) of Nginx.
 • Fileserver - Een fileserver is er voor de centrale opslag van de bestanden die voor verschillende clients via een netwerk toegankelijk moeten zijn. Bedrijven maken gebruik van deze vorm van bestandsbeheer, zodat meerdere teams toegang tot dezelfde bestanden hebben. Een fileserver beschermt tegen conflicterende lokale bestandsversies, kan automatisch versies van bestanden maken en kan gebruikt worden voor het maken van een back-up van alle bedrijfsbestanden. Wanneer via internet toegang tot de fileserver wordt verschaft, gebeurt dit met behulp van transmissieprotocollen als FTP (File Transfer Protocol), SFTP (Secure File Transfer Protocol), FTPS (FTP over SSL) en SCP (Secure Copy). In lokale computernetwerken (LAN) wordt gebruikgemaakt van de protocollen SMB (Server Message Block) en NFS (Network File System).
 • Mailserver - Een mailserver bestaat uit meerdere softwaremodules die, door samen te werken, e-mails kunnen ontvangen, verzenden, doorsturen en opzoeken. Daarbij wordt over het algemeen het Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) ingezet. Gebruikers die toegang willen krijgen tot een mailserver, hebben een e-mailclient nodig, die de berichten van de server verzamelt en in het e-mailpostvak aflevert. Dit wordt gedaan met IMAP (Internet Message Access Protocol) of POP (Post Office Protocol).
 • Databaseserver - Een databaseserver is een computerprogramma dat andere programma’s via een netwerk toegang tot een of meerdere databasesystemen verschaft. Bekende software-oplossingen zijn Oracle, MySQL, Microsoft SQL Server, PostgreSQL en DB2. Databaseservers ondersteunen webservers bij de opslag en het aanleveren van data.
 • Gameserver - Een gameserver is een server (software) die specifiek is uitgerust voor online multiplayer games. Gameservers beheren de data van de online game en maken een synchrone interactie met de virtuele wereld mogelijk. De hardwarebasis van een gameserver kan zich bevinden in het datacenter van een gespecialiseerde provider of lokaal in het thuisnetwerk.
 • Proxyserver - De proxyserver dient als communicatie-interface in computernetwerken. Als intermediair neemt de proxyserver aanvragen van het netwerk aan en stuurt hij deze door via zijn eigen IP-adres. Proxyservers worden gebruikt om de communicatie te filteren, de bandbreedte te controleren, de beschikbaarheid te vergroten door lastenverdeling of om gegevens tijdelijk op te slaan (caching). Bovendien biedt een proxyserver een verregaande anonimiteit, omdat het IP-adres van de client verborgen blijft achter de proxy.
 • DNS-server - DNS- of nameservers zijn verantwoordelijk voor de vertaling van namen in een netwerk. Dit is cruciaal voor het World Wide Web, omdat ze hostnamen als www.example.com vertalen in het corresponderende IP-adres.

Theoretisch gezien kan één fysieke machine verschillende soorten servers hosten, maar het is gebruikelijker dat elke server een eigen computer heeft of zelfs is verdeeld over meerdere computers. Zo kan worden vermeden dat de belasting van de hardware van de ene dienst invloed heeft op de performance van de andere dienst.


Snel online en eenvoudig opzetten

Ben jij zelf op zoek naar een webserver? Zijn voor jou betrouwbaarheid, veiligheid en prestatievermogen absolute prioriteit? In dat geval hoef je niet verder zoeken en kun je tijd besparen; bij STRATO ben je aan het goede adres. Met onze dedicated servers voor Windows en Linux kun je een hoge kwaliteit webserver opzetten die altijd gegarandeerde performance levert! We bieden uiteenlopende hardware, van absolute instapmodellen tot extreem krachtige servers. Verder profiteer je bij STRATO van talloze features die het beheren en onderhouden van je server een stuk makkelijker maken. En dit alles hoeft helemaal niet veel te kosten; bij ons zit je ook goed als je op zoek bent naar een goedkope server. Er is voor iedereen wel een geschikte optie; of je nu een dedicated server wilt huren of voor een virtuele server kiest, en of je nu Linux of Windows als besturingssysteem hebt.

 • Moderne hardware
 • Talloze features
 • Keuze uit vele modellen
 • Veilige en betrouwbare hosting
 • Ondersteuning van professionals

VPS, dedicated of managed met Linux of Windows?

Bij een VPS (Virtual Private Server) krijg je een deel van een fysieke server toegewezen, die jij dan in eigen beheer krijgt. Hierbij deel je de kosten, maar heb je tóch volledige root-toegang. Een dedicated server is een gehele server die jij zelf huurt, waarbij jij ook het beheer, de configuratie en het onderhoud verzorgt. Als laatste mogelijkheid bieden wij ook managed servers: je krijgt wederom een gehele fysieke server tot je beschikking, STRATO neemt dan echter alle taken omtrent configuratie, veiligheid en onderhoud over. Zodra je besluit om bij STRATO een server te huren, kun je kiezen tussen Windows of Linux als besturingssysteem. Vanwege de toegankelijkheid, stabiliteit en bekendheid kiezen veel beheerders voor Linux. Dat is ook gemakkelijk te combineren met PHP en MySQL. Wil je liever met Microsoft-producten als ASP.NET en het .NET-framework werken? Dan heb je natuurlijk Microsoft Windows nodig.


webserver kopen

Voordelen van een webserver bij STRATO

Als je een webserver wilt kopen of huren bij STRATO, dan kun je ook je voordeel doen met enkele handige features die het serverbeheer erg eenvoudig zullen maken. Een van deze features is Traffic Control, waarmee je inzicht verkrijgt (met behulp van statistieken) in het dataverkeer dat via de webserver loopt. Mochten er zich onregelmatigheden voordoen in het datagebruik van de server dan word je hiervan op de hoogte gebracht. Een tweede feature waar je hopelijk zo min mogelijk gebruik van zult hoeven maken is RecoveryManager. Hiermee kun je gebruik maken van de reddingssystemen van de server. Dit kan van pas komen als bijvoorbeeld het besturingssysteem niet meer werkt, of niet meer wil opstarten. In het beste geval hoef je hier nooit gebruik van te maken, maar mocht je besturingssysteem niet meer opstarten zul je dankbaar zijn dat deze feature bestaat! Ook bieden wij Odin Plesk 12, een standaard inbegrepen software die het beheer van je pakketten vereenvoudigt. Deze features zijn niet alleen handig als je een webserver opzetten wilt, maar ze zijn bovendien inbegrepen bij alle dedicated servers (dit geldt ook voor RemoteControl). Daarnaast maken wij bij virtual servers gebruik van HP 3PAR StoreServ systemen, met SSD-caching voor optimale performance.


webserver opzetten

Veilig en betrouwbaar een webserver opzetten

Bij STRATO staan veiligheid en betrouwbaarheid hoog in het vaandel. Zo worden de datacentra van STRATO regelmatig getest en moeten ze aan strenge eisen voldoen. Zo heeft STRATO al sinds lange tijd onder andere het ISO 27001-certificaat als teken van kwaliteit en veiligheid. Uiteraard zijn onze eigen datacenters voorzien van moderne noodstroomvoorzieningen, brandveiligheidsmaatregelen en redundant uitgevoerde uplinks. Preventie is evenwel een prioriteit: we sturen je altijd een melding zodra je een update of optimalisatie moet doorvoeren.