django CMS met sterke basis

In 2007 introduceerde het Zwitserse webburau Divio AG het gratis contentmanagementsysteem django CMS, dat gebaseerd is op het gelijknamige webframework uit 2005. Net als het framework, is het contentmanagementsysteem geschreven in de programmeertaal Python, die gebruik kan maken van een groot aantal bibliotheken. De verbinding met het Django-framework maakt het voor django CMS mogelijk om automatisch gebruik te maken van alle tools en het webframework door te ontwikkelingen.


django CMS

Met django CMS-features je droomwebsite bouwen

django CMS heeft in hele korte tijd een reputatie weten op te bouwen in de opensourcewereld. Dat is vooral te danken aan de nauwe banden met het Django-framework, waardoor het project al van begin af aan als ambitieus en complex werd beschouwd. Vergelijkbaar met het op Ruby gebaseerde framework Ruby on Rails, wordt Django gezien als een next-generation webframework. Dergelijke frameworks worden vooral gekenmerkt door het feit dat hun codes op elkaar voortbouwen. Dat zorgt ervoor dat een Django-programmeur minder dan de helft aan code hoeft te schrijven in vergelijking met bijvoorbeeld een PHP-programmeur, die gebruik kan maken van PHP hosting. Dit merk je ook in het django CMS. Vooral de volgende kenmerken overtuigen:

 • modulaire opbouw van de sitemap, gevarieerde en pasklare block-based content
 • frontend-code die geoptimaliseerd is voor snelheid en bandbreedte
 • gemakkelijke integratie van bestaande, en ontwikkeling van nieuwe plug-ins
 • intuïtieve en gebruiksvriendelijke drag-and-drop-interface
 • complexe databronnen zijn met weinig moeite te integreren

De voordelen van django CMS verklaren wel waarom dit contentmanagementsysteem voor zowel redacteuren als webontwikkelaars zo interessant is. Bij de vormgeving van websites en inhoud sleep je elk contentblok – bijvoorbeeld een tekst, foto of formulier – met de cursor naar de gewenste plek. Het systeem genereert desgewenst automatisch een paginaboom en menustructuur. Het bewerken van de blokken is in de backend of direct in de frontend mogelijk. Dat is vooral handig als je al een actieve website hebt en achteraf elementen wilt vervangen, integreren of verwijderen. Verschillende kant-en-klare contenttypen, zoals blogpagina’s, FAQ’s en vacatures, zijn al voorgedefinieerd en gratis van het django-platform te downloaden. Je hoeft er alleen nog maar je gegevens in te voeren. Naast de standaard website-elementen, vind je er op de marktplaats van django CMS en op GitHub nog veel meer. Deze content-extensions – zoals talloze voor django CMS te gebruiken templates, plug-ins en add-ons – kun je bij django gratis downloaden en in je project integreren. Je kunt elk website-element uitproberen en combineren; wijzigingen kunnen op ieder moment weer ongedaan gemaakt worden. Je zult al snel merken hoeveel tijd je bespaart bij het bouwen van je websiteproject met deze pasklare module.

Als er voor jouw doeleinden in django CMS features ontbreken en je hebt de nodige Python-kennis, dan kun je ook een eigen extension creëren. Hierbij bewijst het basis-framework zich wederom als behulpzaam: django neemt de communicatie met de databank over en creëert automatisch een administrator-masker en formulieren voor je eigen databronnen. Bovendien kun je putten uit de verschillende beschikbare Django-applicaties, te downloaden online.


django CMS-features

django CMS-features op een rijtje

Zoals bij veel andere opensource-CMS’en, ligt django’s kracht in veelzijdigheid en dan met name vanwege het steeds groeiende aantal add-ons, die nieuwe functies mogelijk maken. Onafhankelijk van deze extensions, biedt het systeem een aanzienlijk aantal functies, alleen al dankzij de bij django downloadbare extra templates:

 • Bewerken met dubbelklik-functie: met één dubbelklik op teksten, afbeeldingen, buttons of andere content opent zich een pop-upvenster met bijbehorende bewerkingsmodus.
 • Frontend-editing: bewerking van alle toegepaste contentblokken is ook direct in de frontend mogelijk.
 • Herbruikbare plug-ins: De extensions van django CMS kunnen voor verschillende website-elementen worden gebruikt.
 • Multisites: gebruik van meerdere website via dezelfde admin-interface.
 • Flexibele architectuur: alle elementen van django CMS zijn vrij te positioneren.
 • Rechtenbeheer: specifieke rechten voor elke gebruiker.
 • Versiebeheer: alle wijzigingen aan het project worden opgeslagen; zo kunnen eerdere versies worden hersteld.
 • Meertaligheid: alle pagina’s en content zijn in meerdere talen beschikbaar. Is de opgevraagde content niet beschikbaar in de gewenste taal, dan kun je door middel van regels bepalen wat er dan moet gebeuren.
 • Mediabeheer: eenvoudig beheer van alle typen media, waaronder afbeeldingen, PDF’s, filmpjes, etc.

django CMS voor e-commerce, SEO, etc.

Wat biedt django CMS voor e-commerce, SEO, etc.?

Met het CMS van django krijgt het thema zoekmachineoptimalisatie (SEO) genoeg aandacht. Voor elke aangemaakte website kun je de titel en beschrijving individueel bepalen en ook de URL kun je zoekmachinevriendelijk vormgeven – afzonderlijk van de daadwerkelijke menutitels, etc. Bovendien is er een lijst met extensies beschikbaar, waaronder de metapagina van django CMS. Om SEO verder te ondersteunen, maakt het django-template het mogelijk je zoekresultatensnippets van Google+ en Facebook, alsook Twitter-cards, te integreren.

Als we django CMS vergelijken met andere contentmanagementsystemen, dan is het cms van Django minder geschikt voor het beheren van een webshop. Echter, met de onafhankelijke e-commercesoftware django shop wordt er toch een adequate oplossing geboden, die eveneens gebaseerd is op het Django-framework en zo de perfecte aanvulling biedt op django CMS.

Andere handige django CMS-templates:

 • django CMS-blog: blogsoftware voor meertalige posts.
 • Aldryn MailChimp: een plug-in die django CMS met de nieuwsbriefsoftware MailChimp verbindt.
 • Aldryn Video: elegante extension voor het embedden van video’s.
 • csmplugin_facebook: maakt het mogelijk in django Facebook-features te integreren, zoals de “vind ik leuk”-knop.

django CMS

django CMS: enorm ontwikkelingspotentieel

django CMS biedt uitstekende tools, waarmee je niet alleen websites kan bouwen en beheren, maar ook je eigen apps kan ontwikkelen. Je kunt grotendeels automatisch functionele pagina’s creëren en alle elementen eenvoudig met dubbelklik en drag-and-drop bewerken. Dankzij verschillende extensies, waarvan het aantal continu wordt uitgebreid, kun je zelf complexe projecten realiseren. Vooral voor de websites van mkb’s op het internet, waarbij men niet voor elke technische vernieuwing op externe hulp aangewezen wil zijn, is django CMS een uitstekende keus.

Op de django CMS-homepage kun je de nieuwste versies van het contentmanagementsysteem van django downloaden of de demoversie gebruiken. Daarbij beschik je over voorbeeldpagina’s, waarop je gemakkelijk de CMS-features van django kunt uitproberen met behulp van de “Edit”-knop. Na een bepaalde periode worden je wijzigingen automatisch weer ongedaan gemaakt. Om het opensourcesysteem te kunnen installeren, zijn de volgende componenten vereist:

 • Python
 • Django (framework)
 • PostgreSQL of MySQL
 • html5lib (Python-bibliotheek)
 • de extensions django-classy-tag, django-treebeard, django-sekizai en djangocms-admin-style (allemaal op GitHub te vinden)