Google Ads

  • Ondersteun je SEO-strategie met doelgerichte reclame in zoekmachines
SEO aanbieding
kwaliteitsscore

Wat is SEA?

SEA (Search Engine Advertising) heeft geen betrekking op de gewone (‘organische’) zoekresultaten in zoekmachines, maar op de betaalde advertenties die je boven, onder of naast de zoekresultaten ziet. Deze advertenties nemen bij populaire zoektermen de belangrijkste plaatsen in. Des te meer een adverteerder betaalt voor een klik van een gebruiker, des te vaker en prominenter verschijnt zijn advertentie in beeld.

De grootste aanbieder is Google Ads. Bij Bing Ads kun je op een vergelijkbare manier adverteren, maar hier heb je geen eigen reclamenetwerk en dus veel minder bereik.


sea

Hoe werkt Google Ads?

AdWords-advertenties verschijnen in Google en op websites die bij het Google Display-netwerk behoren. Je betaalt alleen als een gebruiker jouw advertentie aanklikt en daarmee op je website belandt. Hoe vaak en hoe prominent je advertentie zichtbaar is, hangt van diverse factoren af. Om te beginnen van de prijs die je wilt betalen. Je biedt op een keyword en hoe hoger je bod, des te vaker verschijnt je advertentie.


google ads

Zó maak je een advertentie

Bepaal eerst op welke keywords je wilt adverteren (lees voor meer informatie ons artikel over keyword-analyse). Vervolgens maak je een AdWords-account aan en bedenk je een campagne.

Binnen je campagne kun je groepen advertenties dan wel verschillende typen producten aanmaken. Je kunt diverse advertenties opgeven, met elkaar vergelijken en analyseren. Verkoop je bijvoorbeeld bureauaccessoires? Dan vat je alle advertenties voor pennen en potloden samen in één groep. In het tabblad ‘Advertentiegroepen’ kun je dan alle advertenties in deze groep tegelijk starten of stoppen en je bod op de bijbehorende keywords desgewenst verhogen, zodat je advertentie vaker zichtbaar is.


keyword opties

Hoeveel moet ik bieden?

Met je bod (maximale CPC, Cost per Click) bepaal je hoeveel je per klik voor je advertentie wilt betalen. Het is lastig een goede prijs te bepalen. Als je te weinig biedt, zien Google-gebruikers je advertentie niet vaak genoeg. Dat heeft natuurlijk negatieve gevolgen voor de aantallen bezoekers op je site.

Log eerst in AdWords in en ga dan naar ‘Tools’ Daar zie je een keyword-planner. Je kunt hier het keyword invoeren waarop je wilt adverteren en ziet dan zowel een overzicht van het zoekvolume als de gemiddelde CPC voor dit keyword. Dit kun je als indicatie nemen voor de prijs die je moet betalen. Het helpt je een zinvolle schatting te maken van de kosten om je advertentie te laten opvallen.


cost per click

Wat is de kwaliteitsscore?

De advertentiepositie is afhankelijk van je bieding en van de kwaliteitsscore. Hiermee schat Google hoe relevant je advertenties, zoekwoorden en landingspagina voor je bezoekers zijn. Om je advertentie prominent (bijvoorbeeld direct onder het invoerveld) te laten weergeven, moeten de zoekwoorden in de advertentie ook in de tekst van je landingspagina voorkomen en passen bij de inhoud van je website, zodat de tekst SEO geoptimaliseerd is. Als je bijvoorbeeld pennen verkoopt, is het handig als de landingspagina een productpagina over pennen is. Als de kwaliteitsfactor hoog is, daalt overigens de CPC.


adword advertentie

Hoe gebruik ik de keyword-opties?

Stel, je hebt je gespecialiseerd in de verkoop van rugzakken en wilt je advertentie laten zien bij de zoekterm ‘rugzak kopen’. Met de keyword-optie ‘Breed zoeken’ zorg je ervoor dat de advertentie ook verschijnt wanneer termen die lijken op ‘rugzak’ en ‘kopen’ worden ingevoerd. Kies je ‘Woordgroep’, verschijnt de advertentie alleen bij ‘rugzak zoeken’, maar dat geldt óók als deze woorden in een zin staan. De instelling ‘Exact zoeken’ toont je advertentie alléén als de gebruiker ‘rugzak zoeken’ invoert, en geen letter meer. Kijk voor meer informatie in het AdWords-helpcentrum.