seo geschikt

SEO geoptimaliseerde teksten schrijven

 • Wat bezoekers interessant vinden, vindt Google interessant
 • De juiste keywords en spannende, gestructureerde content verhogen je ranking


seo content

Schrijven voor zoekmachines

Je kunt teksten, zoals productomschrijvingen of posts op je blog, optimaliseren voor zoekmachines. SEO en leesbaarheid sluiten elkaar daarbij niet uit. Sterker nog: des te beter de tekst, des te hoger ook je SEO-resultaten. Schrijf je tekst daarom altijd in de eerste plaats voor de (menselijke) lezer. Het SEO-succes volgt daardoor vanzelf.


seo schrijven

Waarom unieke content?

Het is belangrijk om uitsluitend unieke teksten te schrijven. Google en Bing herkennen websites met veel gekopieerde of dubbele teksten en geven deze een lagere positie in de zoekresultaten. Gebruik daarom geen kant-en-klare productomschrijvingen en toon je klanten en zoekmachines exclusieve, nieuw geschreven content.


unieke content

Hoe zorg ik ervoor dat de opbouw van de tekst SEO-geschikt is?

Zoekmachines lezen content altijd van linksboven naar rechtsonder. Daarom is het zinvol om de keywords voor een pagina altijd aan het begin van een kop, title en description te zetten (meer over title en description lees je in ons artikel over technische zoekmachineoptimalisatie). Verdeel het belangrijkste keyword bovendien in de hele tekst op strategische plekken.

1. Koppen

In HTML bestaan zes verschillende koppen, van H1 (groot) tot H6 (klein).

 • De kop boven een artikel of pagina hoort altijd H1 te zijn. Plaats hierin ook het belangrijkste keyword, het liefst vooraan in de kop.
 • H2 gebruik je voor tussenkopjes. Ook in deze kopjes plaats je de keywords.
 • Als je nog kleinere kopjes in de tekst wilt gebruiken, neem je H3.
 • De koppen H4 tot en met H6 worden tegenwoordig niet meer gebruikt.
 • In de Sitebuilder van STRATO kun je eenvoudig de kop selecteren en vervolgens in de editor onder Opmaak de juiste kop uitkiezen.

  2. Alinea’s en afbeeldingen

  Vermijd grote lappen tekst! Schrijf liever kort en bondig. Gebruik daarnaast alinea’s die met koppen zijn gescheiden. Dit houdt de aandacht van de lezer vast. Gebruik in de tekst bovendien je keywords, maar let erop dat je de content niet volstopt met steeds dezelfde zoektermen. Dat komt de leesbaarheid namelijk niet ten goede. Bovendien kan Google synoniemen en vergelijkbare begrippen herkennen. Je hoeft dus niet steeds dezelfde keywords te gebruiken.

  We raden je ook aan om waar mogelijk met illustraties en afbeeldingen te werken die de inhoud van de tekst ondersteunen en de pagina optisch aantrekkelijker maken. Lees voor meer informatie over het gebruik van afbeeldingen ons artikel technische zoekmachineoptimalisatie.

  3. Opsommingen

  Met opsommingen (bullets) maak je een tekst duidelijker voor de lezer en dus voor zoekmachines. Ze creëren namelijk een duidelijke structuur binnen een alinea. Natuurlijk kun je ook hier je keywords prima verwerken.

  4. Teksten benadrukken

  Als je belangrijke passages in de tekst benadrukt, verhoogt dit de leesbaarheid ook. Je kunt woorden of zinnen bijvoorbeeld vet schrijven of cursief. Als je in de ‘kale’ HTML werkt, doet je dit met de tags voor vetgedrukt en voor cursief. Beide tags worden gelezen door zoekmachines, die hieraan extra relevantie toekennen.


seo tekst

Belangrijk: interne links

Zoekmachines hechten er veel waarde aan als een thema vanuit verschillende perspectieven wordt belicht. Je kunt voor elk onderwerp een eigen pagina gebruiken. Als je deze pagina’s naar elkaar laat verwijzen door in de teksten links te plaatsen, zien zowel de bezoekers van je site als de zoekmachines dat je zo compleet mogelijke informatie wilt geven. Dat scoort pluspunten in de ranking van Google en Bing, maar ook bij je bezoekers. Die blijven langer op je site en lezen meer.