Mijn e-mail is gehackt-
wat te doen?

e-mail gehackt

Wat zijn de risico’s wanneer je e-mail gehackt is?

Als je e-mailaccount is gehackt, kunnen zeer gevoelige gegevens snel in verkeerde handen vallen. Internetcriminelen kunnen toegang krijgen tot je online betaalaccounts (zoals je PayPal-account), aankopen doen op jouw naam, geheime bedrijfsgegevens inzien of fraude plegen. Hoewel de gevolgen ernstig kunnen zijn, hoef je niet meteen in paniek te raken. Blijf rustig en volg de stappen van het noodplan in dit artikel. In veel gevallen kun je de controle over je account terugkrijgen vóór er ergere dingen gebeuren.


mail gehackt

Hoe wordt een e-mailaccount gehackt?

Preventie is de belangrijkste manier om een e-mailaccount te beschermen tegen hacken en misbruik. Maar om preventieve maatregelen te kunnen nemen, moet je natuurlijk wel weten hoe een e-mailaccount kan worden gehackt en hoe je je account kunt beschermen. Internetcriminelen gebruiken verschillende methodes om toegang te krijgen tot e-mailadressen en wachtwoorden. Populaire methodes zijn bijvoorbeeld het aanvallen van servers van grote websites voor het stelen van gebruikersgegevens, phishing en het verspreiden van malware. Deze cybercrime kost de Nederlandse samenleving jaarlijks miljarden, zo blijkt uit een onderzoek van Deloitte.

Datadiefstal tijdens serveraanvallen

Grootschalige hack-aanvallen op bedrijven zijn regelmatig in het nieuws. De criminelen stelen soms miljoenen klant- en inloggegevens. Aangezien veel internetgebruikers slechts één wachtwoord gebruiken voor verschillende diensten, kan een crimineel met de gestolen gegevens van één website vaak toegang krijgen tot talloze e-mailaccounts en website-accounts. Dit kun je eenvoudig voorkomen door voor elke login een uniek en veilig wachtwoord te gebruiken. De meest veilige wachtwoorden bestaan uit een willekeurige combinatie van letters, cijfers en speciale tekens. Omdat aanvallen van hackers pas bekend worden als ze al plaatsgevonden hebben, is het belangrijk om snel te handelen en je eigen wachtwoorden onmiddellijk te wijzigen.

Aanvallen met malware

De derde methode die cybercriminelen hanteren om toegang krijgen tot gevoelige gegevens is de malware-aanval. In de meeste gevallen worden kwaadaardige programma's naar de computers van de slachtoffers gestuurd via een e-mail, met het gevaarlijke bestand vermomd als ‘onschuldige’ bijlage. Als je zo’n bijlage opent, installeert de malware zich op je computer – inclusief spyware of een keylogger. Deze malwareprogramma's draaien vervolgens ongestoord en stiekem op de achtergrond en lezen gevoelige gegevens en wachtwoorden. Keyloggers registreren bijvoorbeeld alles wat je op het toetsenbord van de geïnfecteerde PC typt en sturen die gegevens door naar hackers; dus ook de wachtwoorden die je invoert. De meest effectieve bescherming tegen spyware is een up-to-date virusbescherming en een geactiveerde firewall op je computer. Maar als gebruiker moet je zelf ook oplettend zijn: wees altijd sceptisch en controleer eerst de authenticiteit van e-mails voordat je een bijlage opent.


e-mailaccount gehackt

Je e-mail is gehackt; wat te doen?

Vermoed je dat je e-mail is gehackt? Dan is het aan te raden om eerst even te controleren of dit daadwerkelijk het geval is. Op deze pagina lees je hoe je kunt checken of je e-maillacount is gehackt. Eén van de websites die je hiervoor kunt gebruiken is de site van de Nederlandse politie. Blijkt dat je e-mail inderdaad gehackt is? Of stel je op een andere manier ongebruikelijke activiteit op je account vast? Volg dan het onderstaande stappenplan waarin we je vertellen wat te doen.

 • Probeer eerst op de gebruikelijke manier in te loggen op je account. Als dit zonder problemen mogelijk is, hebben de hackers het wachtwoord nog niet gewijzigd. Je moet dit dan zo snel mogelijk zelf doen. Ga naar de pagina van je e-mailprovider en wijzig het wachtwoord in je accountinstellingen. Pas het wachtwoord daarna aan in de e-mailprogramma's op al je apparaten, zodat je ook daar e-mails kunt blijven ontvangen en versturen. Bij het opnieuw instellen van je wachtwoord gelden de hierboven beschreven veiligheidsrichtlijnen: kies een uniek wachtwoord dat je voortaan alleen voor je e-mailaccount gebruikt. Gebruik je het wachtwoord van je e-mailaccount ook op een andere website, dan is het aan te raden om ook op die site meteen een nieuw wachtwoord in te stellen.

TIP!
Wijzig je wachtwoorden regelmatig en gebruik een uniek wachtwoord voor elk account. Maak je wachtwoord het liefst zo lang mogelijk en combineer hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens met elkaar. Een password manager kan je helpen om het overzicht te bewaren.

 • Als onbevoegden je wachtwoord al wél hebben gewijzigd, kun je meestal alsnog toegang krijgen tot je account door een of meerdere beveiligingsvragen van je e-mailprovider te beantwoorden. Gebruik hiervoor de functie ‘Wachtwoord vergeten’. Afhankelijk van de informatie die je eerder hebt ingevoerd, moet je vragen beantwoorden als “wat is de meisjesnaam van je moeder?” of “hoe heette je eerste huisdier?”. De antwoorden op deze vragen zijn meestal nagenoeg alleen bij jou bekend. Sommige aanbieders vragen ook om je mobiele telefoonnummer of om een secundair e-mailadres en bepalen op die manier of je toegang tot het account mag krijgen. Als je de vragen correct beantwoordt, ontvangt je een nieuw wachtwoord via je alternatieve e-mailadres of op je mobiele telefoon. Verander dit wachtwoord vervolgens in een nieuw (niet het oude!) wachtwoord, om de hackers weer buiten te sluiten.
 • Nu is het tijd om uit te zoeken hoe het kan dat je e-mail gehackt is. Scan je hele systeem – bij voorkeur met een rescue-disc of een online scanner – op malware. Rescue-discs worden aangeboden door alle belangrijke ontwikkelaars van antivirussoftware, zoals Kaspersky. Een gratis online scan vind je onder meer op Bitdefender. De reden voor deze maatregel: als het wachtwoord met een keylogger werd uitgelezen en je e-mail op die manier gehackt is, kan de malware ook het gewijzigde wachtwoord weer uitlezen. Vindt de scan iets bedreigends? Zorg er dan voor dat je je wachtwoorden wederom wijzigt zodra je de malware hebt verwijderd. Alleen zo kun je er zeker van zijn dat de malware het nieuwe wachtwoord niet ook heeft gestolen. Is er geen malware op je computer gevonden? Dan is je e-mailaccount waarschijnlijk gehackt met behulp van een phishing-mail die je in het verleden hebt ontvangen of middels een grootschalige gegevensdiefstal.
 • Tot slot moet je voorbereid zijn op toekomstige hackpogingen. Wijzig het liefst al je wachtwoorden; als er bijvoorbeeld een keylogger op je computer geïnstalleerd was, kan die ook andere wachtwoorden hebben gestolen. Omdat goede wachtwoorden moeilijk te onthouden zijn, is het handig om een password manager (wachtwoordbeheerder) te gebruiken. Dat is een programma waarin je al je wachtwoorden overzichtelijk kunt bewaren. Het programma kan je bovendien een herinnering sturen wanneer je je wachtwoorden moet wijzigen. Verder is het aan te raden om je belangrijkste accounts te beveiligen met twee-factor-authenticatie. Dit is een dubbele verificatie, waarbij je zowel een wachtwoord als een aparte nummercode moet invoeren om in te loggen. Die code krijg je meestal per SMS toegestuurd. Alleen met deze combinatie van wachtwoord en code kun je een account of apparaat gebruiken. Hackers kunnen alleen het wachtwoord stelen en niet de bijbehorende code. Steeds meer e-mailaanbieders en online portalen hebben zulke beveiligingsmogelijkheden. Je kunt ze inschakelen via de instellingen van je account.
 • Gecertificeerde veiligheid

  Gecertificeerde veiligheid
 • Beste hostingbedrijf

  Beste hostingbedrijf
 • MKB Best Choice

  MKB Best Choice
 • Professionele support

  Professionele support
 • Hosted in Germany

  Hosted in Germany