Alternatieven voor Outlook

Mail aanbiedingen bekijken
 1. Home
 2. Mail
 3. Alternatieven voor Outlook
waarom een alternatief voor outlook

Waarom een alternatief voor Outlook?

Veel users gebruiken Outlook als e-mailprogramma en PIM (Personal Information Manager). Als onderdeel van het Microsoft Office-pakket is het bovendien een standaardoplossing in bedrijven, in combinatie met Microsoft Exchange Server. Maar voor zzp’ers en particulieren kan het programma redelijk prijzig zijn. Zoals te verwachten valt zijn er diverse alternatieven voor Outlook, waarvan sommige zelfs gratis zijn.


Thunderbird

De e-mailclient Mozilla Thunderbird is ongetwijfeld het meest gebruikte alternatief voor Outlook, zowel voor particuliere gebruikers als voor bedrijven. Deze open source-oplossing is bovendien gratis beschikbaar. De basisversie van het programma is vrij eenvoudig en bevat alleen de belangrijkste functies.

Overzicht van de belangrijkste punten

 • Gratis open source-oplossing
 • Beschikbaar voor Windows en Mac
 • Versleutelen mogelijk
 • Beheer van RSS-feeds mogelijk

Een groot pluspunt: er staan tal van uitbreidingen ter beschikking. Je kunt Thunderbird bijvoorbeeld uitbreiden met modules voor het beheer van afspraken en taken. De add-ons en extensies zijn altijd op maat gemaakt voor de desbetreffende versie. Als je de Thunderbird-installatie wilt updaten, moet je ook de add-ons bijwerken of wachten tot de juiste versies beschikbaar zijn.

thunderbird outlook alternatief
Het startscherm van Mozilla Thunderbird. Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mozilla_Thunderbird_3.1.png


Voordelen Nadelen
Overzichtelijk opgebouwd Onoverzichtelijk als je veel mogelijkheden gebruikt
Handige functies voor het beheren en categoriseren van berichten Add-ons moeten apart worden bijgewerkt voor installatie
Op maat uit te breiden met talrijke extensies

Windows Live Mail

Windows Live Mail is ook van Microsoft, maar in tegenstelling tot Outlook is het gratis. Voor gebruikers van Windows 7 en hoger is Live Mail essentieel, omdat die besturingssystemen geen eenvoudig mailprogramma meer hebben. Het is de opvolger van Outlook-Express (Windows XP) of Windows Mail (Vista). De functionaliteit van het programma is vergelijkbaar met Thunderbird.

Overzicht van de belangrijkste punten

 • Beschikbaar voor Windows
 • Integratie van RSS-feeds
 • Agendafuncties
 • Individueel aan te passen spamfilter

Windows Live Mail scoort punten dankzij het eenvoudige, duidelijke design. Met Live Mail krijg je ook toegang tot andere Microsoft-services. Je kunt bijvoorbeeld je e-mail back-uppen via een synchronisatie met de Microsoft-cloud OneDrive.

windows live mail outlook alternatief
Het venster van Windows Live Mail op Windows 8 - Enterprise Edition. Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Live_Mail#/media/File:Windows_Live_Mail.png


Voordelen Nadelen
Eenvoudig te configureren Veel functies alleen beschikbaar met Microsoft Live-ID
Dynamische interface
Vele praktische functies zoals agenda en feed-beheer

Sinds juni 2016 maakt Windows Live Mail geen verbinding meer met Outlook. Om toegang te krijgen tot accounts op @Outlook.com, @hotmail.com, @live.com of @msn.com moet je andere Outlook-alternatieven gebruiken. Ook de oude mail-app in Windows werkt niet meer. Meer informatie hierover vind je op de supportpagina van Outlook.


SeaMonkey

SeaMonkey is een allround-pakket voor kantoorcommunicatie. Dit alternatief voor Outlook bevat een browser, e-mailsoftware en een chatfunctie, maar ook een HTML-editor. Het organiseren van je e-mail gebeurt via een gebruiker gedefinieerde beschrijving. Er zijn ook flexibele functies voor het sorteren en markeren beschikbaar. De encryptie verloopt via S/MIME, een SSL/TLS-versleuteling moet je eerst handmatig activeren.

Overzicht van de belangrijkste punten

 • Beschikbaar voor Windows, Mac en Linux
 • Ontvangstbevestiging
 • Digitale handtekening
 • Integratie in LDAP-mapdiensten
 • Aanpasbare spamfilter
 • Beheer van meerdere accounts mogelijk

Voor een niet-commercieel open-sourceproject is SeaMonkey een enorm uitgebreid alternatief voor Outlook. Het gaat veel verder dan e-mail alleen, SeaMonkey is eigenlijk een bundel van diverse Mozilla-projecten.

seamonkey outlook alternatief
SeaMonkey Messenger op Windows 7. Bron: http://www.seamonkey-project.org/doc/img-screen/win7/messenger.png


Voordelen Nadelen
Hoge veiligheidsstandaard Updates zijn onregelmatig
Uitgebreid en compleet office-pakket Veel functies moet je handmatig activeren
Veel zakelijke functies beschikbaar, zoals digitale handtekening en ontvangstbevestiging

Opera Mail

Tot een paar jaar geleden kon je Opera Mail alleen als onderdeel van de browser downloaden en gebruiken, maar intussen is Opera Mail ook beschikbaar als stand-alone programma. De structuur van dit gratis alternatief voor Outlook is eenvoudig en overzichtelijk. Alle belangrijke basisfuncties zijn aanwezig en overtuigen door een intuïtieve bediening - wat vooral een voordeel is aangezien de ondersteuning alleen in het Engels beschikbaar is.

Overzicht van de belangrijkste punten

 • Beschikbaar voor Windows en Mac
 • Verschillende weergaven beschikbaar
 • Portable versie beschikbaar
 • RSS-feedbeheer mogelijk

Opera Mail ondersteunt POP3/SMTP en IMAP4/SMTP. In tegenstelling tot SeaMonkey kun je ook direct voor versleuteling via SSL/TLS kiezen.

seamonkey outlook alternatief
Screenshot van Opera Mail. Bron: https://help.1and1.com/e-mail-and-office-c37589/manually-configuring-e-mail-clients-c85091/manually-set-up-e-mail-with-opera-mail-for-windows-using-pop3-a759381.html


Voordelen Nadelen
Duidelijke structuur Support enkel in het Engels beschikbaar
Intuïtief te gebruiken
Zeer snel

Evolution

Evolution is een gratis e-mail en groupware-programma dat vooral populair is bij Linux-gebruikers als alternatief voor Outlook. Het ondersteunt alle belangrijke functies die Outlook ook biedt: e-mail, contacten, afspraken, taken en notities.

Overzicht van de belangrijkste punten

 • Beschikbaar voor Windows, Mac en Linux
 • Adaptieve junk-e-mailfilter
 • Ondersteuning van Microsoft Exchange Server mogelijk
 • RSS-lezer

De encryptie gebeurt via GPG en S/MIME. Evolution is ook geschikt voor professioneel gebruik, aangezien de ondersteuning van team-servers en Microsoft Exchange Server aanwezig is.

evolution outlook alternatief
Screenshot van de e-mailclient Evolution. Bron: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0


Voordelen Nadelen
Geschikt voor zakelijk gebruik Interface is niet zo intuïtief
Veel interfaces naar agenda- en contactendatabases van andere aanbieders

Pimero

Pimero biedt gebruikers een compleet programma voor het beheren van e-mails, contacten en kalenders. De ‘Pimero Free Edition’ is alleen gratis voor privégebruik. Voor professioneel gebruik is een licentie voor de ‘Standard Edition’ of de ‘Professional Edition’ nodig, er bestaat wel een gratis proefversie die 30 dagen geldig is. In deze betaalde versie heeft Pimero talrijke extra functies en interfaces. Het is dan het ideale hulpmiddel voor teamwork, aangezien voor veel functies je de teamweergave kunt activeren. Ook beschikt Pimero over de mogelijkheid tot individueel rechtenbeheer.

Overzicht van de belangrijkste punten

 • Beschikbaar voor Windows
 • Teamworktool
 • RSS-feedlezer
 • Synchroniseren met Google mogelijk

Pimero is in meer een agenda- en taakplanner dan een e-mailclient. Desalniettemin beschikt het over een solide repertoire van bekende e-mailfeatures. De nieuwe versie ondersteunt POP en IMAP. Het is een uitstekend alternatief voor Outlook, vooral voor teamwork.

seamonkey outlook alternatief
Screenshot van de Pimero-e-mailclient


Voordelen Nadelen
Snelle installatie Gratis versie heeft beperkte functionaliteit
Praktische teamfuncties Weinig tot geen opties voor versleuteling
Veel interfaces met bijvoorbeeld Skype en social media Geen digitale handtekening
Import van Outlook en iCal-gegevens

Em Client

De Em Client is een op Windows gebaseerde e-mailclient voor privé en zakelijk gebruik. Net als zijn voorgangers in de lijst biedt dit gratis alternatief voor Outlook standaardfuncties voor het beheer van afspraken en contacten, evenals een geïntegreerde instant messenger. Ook bij Em Client is gratis gebruik alleen mogelijk voor particuliere gebruikers. De betaalde Pro-versie heb je nodig als je meer dan twee accounts wilt gebruiken.

Overzicht van de belangrijkste punten

 • Beschikbaar in Windows
 • RSS-lezer
 • Geïntegreerde instant messenger
 • Automatische updates

Het programma ondersteunt alle belangrijke basisdiensten, waaronder Gmail, Exchange, iCloud en Outlook. Tot de ondersteunde e-mailfuncties behoren POP3, SMTP, IMAP, EWS en AirSync. Enkele extra functies, zoals een vertaler en een heel snelle zoekfunctie, vereenvoudigen dagelijkse taken. Veilige communicatie wordt gegarandeerd door SSL/TLS-standaarden, de encryptie is S/MIME.

em client outlook alternatief
Berichtenweergave in Em Client. Bron: http://de.emclient.com/screenshots


Voordelen Nadelen
Strenge veiligheidsnormen Gratis versie alleen voor twee accounts
Veel synchronisatiemogelijkheden
Data-import gaat probleemloos
Ondersteuning touchscreens

Pegasus Mail

Pegasus Mail was een van de allereerste e-mailprogramma's en wordt al sinds 1989 voortdurend geüpdatet. Deze e-mailclient ondersteunt mailboxen in UNIX-formaat en geldt als een eenvoudig, maar zeer compleet alternatief voor Outlook. Pegasus ondersteunt POP3 en IMAP4, evenals SMTP, LDAP, PH en SSL.

Overzicht van de belangrijkste punten

 • Beschikbaar in Windows
 • RSS-lezer
 • Geavanceerde filterfuncties
 • Stabiele, zeer betrouwbare e-mailoplossing

Laat je niet misleiden door de sobere structuur van Pegasus Mail. Het programma is zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijk en het biedt diverse praktische extra functies, zoals een verfijnde, programmeerbare filterfunctie. Dankzij een mailinglist-functie is het programma niet enkel voor de privégebruiker, maar ook voor marketingdoeleinden erg geschikt.

pegasus mail outlook alternatief
Screenshot van Pegasus Mail. Bron: http://www.pmail.com


Voordelen Nadelen
Eenvoudig, maar zeer compleet Configuratie is soms lastig
Strenge veiligheidsnormen Gebruikersinterface niet zo aantrekkelijk
Programmeerbare filterfunctie

Overzicht van de alternatieven voor Outlook

Beschikbaar voor Portable versie Veiligheid Ondersteuning Digitale handtekening Nederlandse versie Licentie Kosten
Thunderbird Windows, Mac OS X, Linux u.a. PGP S/MIME POP, POP3, IMAP, SMTP, NNTP, IPv6 Ja MPL/GPL/LGPL Gratis
Windows Live Mail Windows - - POP3, POP3 over SSL, IMAP - Ja Freeware, propriëtair Gratis
SeaMonkey Windows, Mac OS X, Linux S/MIME SSL/TLS POP3, IMAP4, SMTP, NNTP Ja MPL/GPL/LGPL Gratis
Opera Mail Windows, Mac OS X SSL/TLS POP3, IMAP, SMTP, NNTP - Ja Freeware, propriëtair Gratis
Evolution Windows, Mac OS X, Linux - S/MIME POP3, IMAP, SMTP, NNTP, LDAP Nee LGPL Gratis
Pimero Windows - POP, IMAP - Nee Freeware, propriëtair Gratis versie met beperkte functionaliteit
Em Client Windows - SSLT/TLS, S/MIME POP3, IMAP, SMTP,EWS Ja Freeware, propriëtair Gratis versie met beperkte functionaliteit
Pegasus Mail Windows - S/MIME, OpenSSL POP3, IMAP4, SMTP, NNTP, LDAP v2 Ja Freeware, propriëtair Gratis

Gratis Outlook alternatief op mobiele apparaten

Voor de mobiele internetgebruiker is Outlook meestal niet de eerste keuze. Afhankelijk van het besturingssysteem zijn smartphones en andere mobiele apparaten al uitgerust met een e-mailprogramma, agenda en contactenbeheer. Voor particuliere gebruikers zijn deze voorgeïnstalleerde apps een goede oplossing, vooral de Google-apps voor Android zijn populair. Ook in het bedrijfsleven wordt de infrastructuur van Google-producten steeds meer de standaard. De synchronisatie van de verschillende apps, agenda’s, e-mails en contacten is eenvoudig. Apple-gebruikers kunnen ook voorgeïnstalleerde producten gebruiken en eenvoudig een Exchange-account of een Google-app koppelen. Windows-telefoongebruikers profiteren bovendien van Microsoft Office-apps.