De eerste WordPress versies

Ondanks het feit dat WordPress mede ontwikkeld is door de gemeenschap, wordt Automatic gezien als het bedrijf achter het content management systeem. Nog steeds werken enkele van de belangrijkste ontwikkelaars van WordPress, waaronder de hoofdontwikkelaar Matthew Mullenweg, bij Automatic. WordPress is ontstaan uit haar verdwenen voorganger b2/cafelog. In eerste instantie gebruikte WordPress dezelfde structuur als b2/cafelog en werd er voortgebouwd op de versienummers van deze voorganger. Vandaar dat de eerste versie, die op 27 mei 2003 werd gepubliceerd, WordPress 0.7 heet. Toch wordt WordPress 1.0 als de definitieve eerste versie gezien. Vanaf deze versie hebben alle WordPress versies een bijnaam gekregen. Deze bijnamen zijn afgeleid van de namen van bekende jazzmuzikanten.


De opvolgers van WordPress 1.0

WordPress 2.0

Vergeleken met de eerste versie van WordPress, was WordPress 2.0 totaal anders. Zo kwamen de vrijwilligers, ook wel het Shuttle Team genoemd, voor het eerst aan bod. Zij ontwierpen een compleet vernieuwde back-end, gebaseerd op hun ervaringen met de WordPress 1.X serie. Daarnaast werd deze versie uitgebreid met het zogeheten rich-text editing, waarbij gebruikers de mogelijkheid kregen om een tekst in de webbrowser te veranderen. Dit wordt ook wel WYSIWYG (what you see is what you get) editing genoemd, omdat je gelijk ziet wat er veranderd is aan de tekst. Ook vanwege de nieuwe mogelijkheid om afbeeldingen toe te voegen aan teksten, kan deze versie worden gezien als de eerste duidelijke stap richting WordPress zoals we het nu kennen.


WordPress 3.0

Ondanks dat er in de WordPress versies 2.1 t/m 2.9 (waarbij 2.4 overgeslagen is) vooruitstrevende verbeteringen zaten, bracht WordPress 3.0 weer grote veranderingen met zich mee. In de WordPress 2.X serie werd er al aandacht besteed aan spellingscontrole en het automatisch opslaan van teksten, kwamen er beveiligingsupdates, en werd de optie om pagina´s op je website te kunnen structureren geïntroduceerd. De komst van WordPress 3.0 bracht daar bovenop een heel nieuw standaard thema met zich mee, genaamd Twenty Ten; een kant-en-klaar thema waar je gelijk mee aan de slag kon. Dit was de eerste update van het standaard thema in de geschiedenis van WordPress.


Wordpress in 2015 en 2016

De WordPress ontwikkelaars brengen steeds sneller updates uit, wat aangeeft dat WordPress zich snel ontwikkelt. Zeker ten opzichte van de concurrentie loopt WordPress ver vooruit. Waar het voorheen soms anderhalf jaar duurde voordat er een nieuwe versie beschikbaar was, zitten er nu nog slechts enkele maanden tussen de updates. In de WordPress 4.X serie zit vaak maar een maand of vier tussen elke update. WordPress 4.3, WordPress 4.4, WordPress 4.5 en WordPress 4.6 werden bijvoorbeeld in een tijdsbestek van slechts een jaar gelanceerd. In september 2014 werd WordPress 4.0 gelanceerd, waarna WordPress in 2015 en 2016 verder is gaan werken aan deze serie.

Momenteel zijn alleen de laatste tien versies van WordPress nog beschikbaar. De oudere versies zijn niet meer te dowloaden. Deze kun je alleen nog naar één van de nieuwere versies updaten.


WordPress update; de voordelen van regelmatig updaten

Elke nieuwe WordPress versie brengt verbeteringen met zich mee. Hierdoor komt het regelmatig voor dat je een melding krijgt om WordPress te updaten. Bij de meeste WordPress versies gaat het om een kleine verandering, maar het kan ook gaan om een volledige funtionalisteitsverandering of noodzakelijke beveiligingsupdate. Het uitvoeren van een WordPress update heeft drie belangrijke voordelen.

 • Nieuwste tools

  De belangrijkste reden om een update van WordPress uit te voeren, is natuurlijk dat nieuwe versies nieuwe mogelijkheden voor de gebruiker met zich meebrengen. Er wordt continu gewerkt aan een completer en beter beheersysteem, waarbij nieuwe functionaliteiten aan WordPress worden toegevoegd. Zo wordt het steeds eenvoudiger om je website volledig zelf te ontwerpen en aan te passen aan je eigen wensen. Met elke WordPress update wordt jouw website geoptimaliseerd.

 • Veiligheid

  Dat WordPress tegenwoordig zo populair is, brengt helaas ook nadelen met zich mee. Het wordt namelijk steeds interessanter voor hackers om te zoeken naar beveiligingsgaten. Een update voor je WordPress site is niet alleen belangrijk wanneer je optimaal gebruik wilt maken van de mogelijkheden van WordPress, maar ook wanneer je dit zo veilig mogelijk wilt doen. Door WordPress te updaten worden reeds bekende beveiligingslekken gedicht en zorg je voor een veilige omgeving voor je website.

 • Snelle en toegankelijke website

  Eén van de belangrijkste eisen van de bezoekers van je website is dat deze snel is en probleemloos werkt. Het updaten van je website helpt hierbij. Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan het verwijderen en deactiveren van oude of overbodige plugins. Dit zal de laadtijd van je website aanzienlijk verbeteren en je voorkomt bovendien dat oude plugins ongemerkt voor een veiligheidsrisico zorgen.


Hoe voer je een WordPress update uit?

Uit de hierboven genoemde voordelen blijkt al dat het erg belangrijk is om WordPress regelmatig te updaten, wanneer je je website optimaal wilt laten functioneren. Door middel van de volgende stappen voer je een update van WordPress uit.


Maak een backup

Voordat je een WordPress update uitvoert, is het aan te raden om een backup te maken van je huidige database en bestanden. Controleer daarnaast of je hostingprovider voldoet aan de minimumeisen die aan de nieuwe versie gesteld worden.


Automatisch WordPress updaten

Om de WordPress auto update uit te voeren, ga je in de back-end van WordPress naar ‘Dashboard > Updates’. Door simpelweg op de knop ‘Update Now’ te klikken, wordt de nieuwste versie automatisch geïnstalleerd. Om de update daadwerkelijk te laten beginnen, dien je nog wel je FTP-wachtwoord (dat je via de klantenlogin van je webhostingpakket kunt instellen) in te voeren. Let er bij het updaten op dat sommige plugins nog niet zijn aangepast aan de nieuwste versie. Schakel daarom óf de plugins uit voor je gaat updaten, óf update deze voordat je de grote update uitvoert.


WordPress handmatig updaten

Het handmatig updaten van WordPress is gecompliceerder en vergt wat meer tijd. Om dit goed te kunnen doen download je eerst het nieuwste WordPress-pakket en open je de gedownloade bestanden. Vergeet ook hier niet de plugins te deactiveren. Vervang vervolgens de mappen wp-includes en wp-admin met de nieuwe mappen door middel van een FTP-programma of een shell. Dit zijn programma’s waarmee je efficiënt bestanden van je computer naar een server kunt sturen. Als laatste kopieer je de inhoud van de nieuwe wp-content-map naar de bestaande map (behoudt hierbij de al bestaande inhoud), en upload je de nieuwe losse bestanden uit de bronmap naar de nieuwe doelmap.


In het kort: WordPress versies en WordPress updaten

 • De eerste WordPress, versie 0.7, kwam voort uit het onder bloggers bekende b2/cafelog. Door de jaren heen heeft WordPress zich ontwikkeld tot een van de meest gebruikte content management systemen in de wereld.
 • Door je WordPress regelmatig naar de nieuwste versie te updaten, bewaar je de veiligheid van je website en heb je de beschikking over de nieuwste tools. Ook blijft je website snel en toegankelijk voor je bezoekers.
 • Bij het updaten van WordPress kun je ervoor kiezen om dit automatisch of handmatig te doen. Bij het handmatig updaten, dien je meer stappen te doorlopen voor je de nieuwe versie van WordPress kunt installeren.