WordPress-domein verhuizen: zo wissel
je van provider

Twee scenario’s voor het verhuizen van je WordPress-website

Om een WordPress-website te verhuizen, zijn er twee scenario's mogelijk. In het eerste scenario besluit je om de website samen met het WordPress-domein te verhuizen. De website en het domein van de vorige provider worden dan verplaatst naar je nieuwe provider. Het tweede scenario is dat je een nieuw domein aan je website wilt koppelen. Daarnaast is de methode die je moet hanteren afhankelijk van de variant van WordPress die je gebruikt. Als je zelf een WordPress-website host en die wilt verhuizen, moet je anders te werk gaan dan wanneer je website op wordpress.com staat. Wij bieden je handige tips en informatie voor elk scenario, zodat je jouw WordPress-domein eenvoudig kunt verhuizen.


WordPress-domein verhuizen naar een nieuwe provider

In deze paragraaf leggen we uit hoe je met je website en het bijbehorende WordPress-domein wisselt van hostingprovider. Het domein zélf blijft ongewijzigd; alleen de webserver waarop de data van je website zich bevinden wordt vervangen. Dit proces wordt vaak aangeduid als domeinmigratie, websitemigratie, providerwissel of gewoon migratie. Het is belangrijk om vóór de daadwerkelijke migratie een back-up van je WordPress-website maken. Hier zijn verschillende plug-ins voor.

Hoe je de verhuizing van je WordPress-domein precies moet aanpakken, is mede afhankelijk van de WordPress-variant die je gebruikt. Als je website op wordpress.com wordt gehost, moet je anders te werk gaan dan bij een servermigratie met je zelf gehoste WordPress-installatie (te downloaden via wordpress.org). Hieronder lees je de procedure voor de eerste optie. Voor je eigen WordPress-website verwijzen we je verder in het artikel naar een gedetailleerde handleiding.


Switchen van wordpress.com

Switchen van wordpress.com naar een nieuwe host

Het verhuizen van je website op wordpress.com naar een andere internetprovider kan om diverse redenen handig zijn. Zo is het contentmanagementsysteem van wordpress vooral gericht op (privé)bloggers, beginnende CMS-gebruikers en gebruikers die zo eenvoudig mogelijk een website willen beheren.

Vergeleken met een eigen WordPress-installatie, heeft het hosten van je site op wordpress.com een paar nadelen. Als je bijvoorbeeld een WordPress-website met een eigen domein en meer webspace wilt hebben, leidt dit op wordpress.com tot relatief hoge kosten. Ook heb je veel minder keuze op het gebied van plug-ins en thema's. Verder heb je geen FTP-toegang tot je websitebestanden. Het contentmanagementsysteem van wordpress.com voldoet daarom meestal niet aan de eisen van ervaren webmasters.

Wil je je website niet meer hosten op wordpress.com, maar op een eigen of gehuurde webserver? Dan moet je de website verhuizen, inclusief alle content en het WordPress-domein. Voordat je kunt overstappen naar een andere hostingprovider dien je van je gegevens een back-up te maken via het CMS van wordpress.com. Dit doe je door alle inhoud van de website te exporteren via de functie “Export”, die je in het WordPress-dashboard vindt onder “Site Tools”. Waarschijnlijk moet je de data na de export aanpassen om de website in de nieuwe WordPress-installatie te kunnen importeren. Verder verlopen de providerwissel en de websiteconfiguratie op de nieuwe server bij een wordpress.com-site op dezelfde manier als bij een zelfstandige CMS-installatie.


wordpress domein verhuizen

Providerwissel met een zelf gehoste WordPress-installatie

Er kunnen diverse redenen zijn om een WordPress-domein te verhuizen van een gehuurde webserver naar een andere server. Wellicht biedt je huidige host niet de gewenste functies, vind je de kosten te hoog, zijn de serverprestaties te laag of laat de klantenservice te wensen over. Strato biedt als webhost speciale Wordpresspaketten aan, zodat je zeker weet dat je goed zit.


Zo wissel je op WordPress jouw eigen domein

Een verandering van domeinnaam, waarbij zowel de hostingaanbieder als de inhoud van de website hetzelfde blijven, heet een domeinwijziging of domeinwissel. Zo’n wijziging voer je bijvoorbeeld door als je ontevreden bent met het huidige internetadres van je site. In dit geval kun je een nieuw domein registreren en dit aan je website koppelen.

Er kunnen natuurlijk ook andere redenen zijn om een nieuw domein aan een bestaande website te koppelen. Soms worden sites bijvoorbeeld eerst getest in een ontwikkelomgeving. Pas als duidelijk is dat alles werkt zoals gepland, gaan ze online en zijn ze publiek toegankelijk. Ook in dit geval moet de website aan het nieuwe domein worden gekoppeld.

Net zoals er verschillende redenen zijn voor een domeinwijziging, zijn er verschillende manieren om een WordPress-website te koppelen aan een nieuw domein. In ieder geval moet het oude domein doorverwijzen naar het nieuwe domein. Is dit niet het geval, kunnen je bezoekers verdwalen en kan je zoekmachine-ranking in gevaar komen. Om veiligheidsredenen raden we je aan een back-up te maken van de WordPress-website voordat je het domein wijzigt.


Nieuw eigen domein voor je wordpress.com-website

Nieuw eigen domein voor je wordpress.com-website

Wanneer je website op wordpress.com wordt gehost, kun je gratis gebruik maken van WordPress als CMS. Voor je website krijg je dan echter alleen een WordPress-subdomein toegewezen (zoals website-xyz.wordpress.com). Vooral voor zakelijke websites is dit geen serieuze oplossing. Maar je kunt via WordPress ook achteraf je eigen domein (zoals website-xyz.nl) later koppelen aan je website. Over het algemeen is een domeinwijziging altijd mogelijk.

Daarnaast biedt WordPress het zogeheten domain-mapping aan. Dit omvat het koppelen van een bestaande WordPress-website aan een ander domein dat je al hebt geregistreerd. Je kunt op deze manier ook subdomeinen aan een reeds bestaande website koppelen. We zetten verschillende procedures voor de domeinwissel bij WordPress voor je op een rij.


wordpress domein verhuizen

Via WordPress een nieuw eigen domein registreren

De eenvoudigste manier om een nieuw domein voor je WordPress-website te registreren, is gebruik maken van de betaalde dienst van wordpress.com. Dit bespaart je veel administratief werk, vergeleken met het zelf registreren van een domein via een registrar en de benodigde configuratie op wordpress.com (zie ‘domain-mapping’ hierna). Het team van WordPress neemt die taken dan van je over. Hierdoor is de domeinwissel snel geregeld:

 1. Open het menu “Domeinen” en voer je gewenste domein in. Heb je een geschikt, nog beschikbaar domein gevonden? Kies dan “Toevoegen”.
 2. Voer nu je e-mailadres in, waarmee je alle inkomende mail in het WordPress-dashboard kunt beheren.
 3. Vul bij de volgende stap je persoonlijke gegevens in om het domein te registreren. WordPress stuurt je gegevens naar de ICANN, die je als officiële domeineigenaar registreert. Vervolgens geef je aan of deze informatie, met betrekking tot het Whois-verzoek, privé moet blijven of openbaar toegankelijk mag zijn.
 4. Nadat je hebt betaald, kun je het nieuw verworven domein als hoofddomein selecteren via het menu “Domeinen”. Je oude adres blijft actief, maar de bezoekers van je website worden doorgestuurd naar het nieuwe domein. Het invoeren van het nieuwe adres in het domeinnaamsysteem kan overigens enkele uren duren.

Let op: de domeinwijziging via wordpress.com ondersteunt alleen de daar genoemde extensies. Het aanbod bevat veel generieke extensies zoals .com of .net, maar slechts weinig landspecifieke extensies. Zo kun je websites met .nl of .eu als extensie niet op deze manier kiezen.


Domain-mapping via wordpress.com

Domain-mapping via wordpress.com

Je kunt op WordPress een eigen domein activeren dat je al eerder hebt geregistreerd. Dit is wederom een betaalde dienst van WordPress. Zo voer je domain-mapping uit op de WordPress-website:

 1. Kies “Domeinen” → “Domein toevoegen” en vervolgens “Toewijzen”. Vul hier het geregistreerde domein in.
 2. Vervolgens neem je contact op met de domeinaanbieder of registrar bij wie je het domein hebt gekocht en laat je deze instantie weten dat je het domein wilt koppelen aan wordpress.com. Geef de aanbieder of registrar hierbij de adressen waaraan de DNS-servers van je domein moeten worden gekoppeld:
  • NS1.WORDPRESS.COM
  • NS2.WORDPRESS.COM
  • NS3.WORDPRESS.COM

  Kom je er niet uit? Dan kan de klantenservice van je provider je helpen. Je kunt overigens ook alle bestaande name servers in je account bij de registrar vervangen door de drie bovenstaande servers.
 3. Nu kies je onder “Domeinen” je website-adres als primaire domein. Het kan een paar uur duren voordat je nieuwe domein beschikbaar is.

De route via de wordpress.com-diensten is gemakkelijk en snel. Het is echter wel de duurste manier om op WordPress een nieuw eigen domein te verkrijgen of een reeds geregistreerd domein aan je bestaande website te koppelen. Een zelf gehoste WordPress-website is meestal iets goedkoper dan een website op wordpress.com.

Wie het volledige beheer van het contentmanagementsysteem niet zelf wil doen, kan een alternatief kiezen. Bij sommige aanbieders kun je terecht voor ondersteunde WordPress-hosting. De provider zorgt dan voor beveiliging en updates. Je hebt als gebruiker geen omkijken naar het CMS-beheer en profiteert toch van alle voordelen van een zelf gehoste WordPress-website, zoals meer plug-ins en thema's.


wordpress domein verhuizen: voor een zelf gehoste WordPress-site

Nieuw, eigen domein voor een zelf gehoste WordPress-site

Er zijn diverse mogelijkheden om een WordPress-website op je eigen server te koppelen aan een nieuw domein. Je kunt dit handmatig doen door het nieuwe domein met behulp van het bestand wp-config.php aan je site te koppelen. Hierbij kunnen echter problemen ontstaan met de instellingen, thema's en widgets van WordPress.

Om dit te vermijden, raden we je aan het domein via de WordPress-database te wijzigen, bij voorkeur met een bijbehorende plug-in zoals Duplicator of WP Migrate DB. De laatste uitbreiding is ook beschikbaar als betaalde pro-versie, waarmee je de database nóg sneller kunt verhuizen. Maar de aanschaf van professionele tools is alleen de moeite waard als je regelmatig een domeinwissel of -migratie moet uitvoeren. In overige gevallen volstaan de twee genoemde gratis plug-ins en andere extensies van WordPress.

Je moet overigens niet alleen de WordPress-database wijzigen. Je hostingprovider moet ook diverse aanpassingen doorvoeren. Zo dient je nieuwe domein te worden verbonden met de WordPress-map op je server. Daarnaast is een automatische forward van je oude domein naar het nieuwe nodig.


Vele mogelijkheden om je WordPress-domein te verhuizen en van provider te wisselen

Wanneer je je WordPress-domein wilt verhuizen of van provider wilt wisselen, heb je talrijke mogelijkheden. Dat je zo veel opties hebt, ligt onder meer aan het feit dat er twee varianten van het contentmanagementsysteem bestaan: de zelf gehoste installatie en het CMS van wordpress.com. Bovendien is WordPress 's werelds meest gebruikte CMS, waardoor er erg veel invoegtoepassingen zijn en je diverse benaderingen kunt kiezen als je de webserver of het domein wilt vervangen. Bij STRATO vind je voor elk webproject het juiste WordPress hostingpakket. Behalve van de voordelen van WordPress, profiteer je dan ook van volledige technische ondersteuning. Denk hierbij aan automatische updates, beveiliging en back-ups.

De veelzijdigheid van de dienst zorgt er natuurlijk ook voor dat elke gebruiker een passende oplossing voor een WordPress-verhuizing vindt. Als beginner kun je gemakkelijke plug-ins gebruiken; als ervaren gebruiker kun je kiezen voor complexe uitbreidingen of zelfs een volledig handmatige configuratie. De gebruikerscommunity van WordPress is enorm groot, dus je kunt erop rekenen dat er steeds nieuwe migratie-oplossingen worden ontwikkeld, en dat bestaande oplossingen worden verbeterd. Je beschikt dus altijd over een brede selectie aan tools waarmee je jouw WordPress-domein succesvol kunt verhuizen of wijzigen.

 • Gecertificeerde veiligheid

  Gecertificeerde veiligheid
 • Beste hostingbedrijf

  Beste hostingbedrijf
 • MKB Best Choice

  MKB Best Choice
 • Professionele support

  Professionele support
 • Hosted in Germany

  Hosted in Germany