Een WordPress blog maken

WordPress aanbiedingen bekijken
  1. Home
  2. WordPress hosting
  3. WordPress blog maken
waarom wordpress blog maken

Waarom je blog maken met WordPress?

Ben je gek op mode en denk je erover een modeblog te maken? Of wil je een reisblog maken, omdat je graag je passie voor reizen wilt delen? Met WordPress is een blog maken helemaal niet moeilijk. Je hoeft geen verstand te hebben van het bouwen van websites; de bedoeling achter WordPress is juist dat iedereen zelf een website moet kunnen maken. Maar hoe pak je dat precies aan? Op deze pagina leggen we stap voor stap uit wat bij het maken van een WordPress-blog komt kijken.


aandachtspunten wordpress blog maken

Voordat je je WordPress-blog gaat maken

Je kunt natuurlijk meteen beginnen met het bouwen van je WordPress-blog, zonder een vaststaand plan te hebben. Je ziet dan later wel hoe de blog zich ontwikkelt. Vooral als je blogposts bedoeld zijn voor familie en vrienden, in plaats van voor een groter publiek, hoef je eigenlijk geen rekening te houden met de positie die je in wilt nemen met je blog. Het kan echter ook nuttig zijn om alvast op papier te zetten wat je eigenlijk met je blog wilt bereiken. Dit plan kun je dan in je achterhoofd houden wanneer je je WordPress blog daadwerkelijk gaat maken; bijvoorbeeld bij het bepalen van de vormgeving en bij het registreren van een domeinnaam.

Een belangrijke vraag is: over welk onderwerp wil je een WordPress-blog beginnen? Verder is het aan te raden alvast te bedenken hoe je je wilt gaan onderscheiden van andere bloggers. Een blog bijhouden is tegenwoordig zeer populair en het is dan ook waarschijnlijk dat er al andere blogs bestaan over een vergelijkbaar onderwerp. Wat maakt jouw blog anders dan die van anderen? Ga je bijvoorbeeld een reisblog maken, dan is het handig om eerst een aantal andere reisblogs te lezen en op basis daarvan jouw unieke invalshoek te bepalen. Vraag jezelf daarnaast af: wat kan ik mijn publiek bieden? Wil je je lezers iets leren, wil je je visie overbrengen of wil je de lezer vooral vermaken? En wie zijn eigenlijk de lezers op wie je je wilt richten?  


wordpress blog maken

In het kort: zo maak je een WordPress-blog  


In ons stappenplan lees je waar je op moet letten als je een blog wilt maken via WordPress:


#

Stap voor stap een WordPress-blog maken


Hosting kiezen voor je WordPress blog

Om je WordPress-blog online te krijgen, heb je een webhost nodig. Een webhost is in bezit van een server die voortdurend in verbinding staat met het internet. Op deze server wordt dan ruimte gereserveerd voor jouw blog. Doorgaans is het kiezen van passende webhost één van de eerste stappen die je zet bij het maken van een blog. In het geval van een WordPress-blog heb je daarbij twee mogelijkheden: je kunt je blog via het WordPress-platform laten hosten of via een andere, zelf gekozen host. In het eerste geval maak je je blog aan via wordpress.com; in het andere geval via wordpress.org.

Maak je je blog via wordpress.com, dan wordt deze op het hostingplatform van WordPress gehost. Het grootste voordeel hiervan is dat je de mogelijkheid hebt om je WordPress-blog kosteloos te laten hosten. Een gratis blog via het WordPress platform heeft echter ook nadelen: je hebt beperkte webruimte, beschikt alleen over standaard templates, kunt geen plugins installeren, hebt geen controle over de advertenties op je blog en je domeinnaam bevat altijd het onderdeel 'wordpress'. Vooral als je het belangrijk vindt dat je WordPress-blog er professioneel uitziet, leveren dit soort beperkingen problemen op. Extra opties zijn tegen betaling mogelijk, maar het toevoegen van meerdere extra's leidt er al snel toe dat je duurder uit bent dan bij een externe host.

Laat je je WordPress-blog hosten bij een externe webhost, dan installeer je WordPress via wordpress.org. Deze manier van hosten biedt meer flexibiliteit: je stelt zelf je domeinnaam samen, bepaalt zelf of er advertenties op je blog komen te staan en je hebt alle vrijheid bij het installeren van templates en plugins. Sommige webhostingaanbieders, waaronder STRATO, hebben speciale WordPress hostingpakketten. Je weet dan zeker dat je hostingpakket geschikt is voor een WordPress-blog. WordPress-hosting bij STRATO kent vele voordelen:

  • Volledig geschikt voor WordPress, met 1-klik-installatie
  • Zeer lage hostingtarieven
  • Eenvoudig je domeinnaam verhuizen
  • Een gratis domeinnaam
  • Gratis deskundig advies bij al je vragen


Voor elk type website hebben wij een geschikt hostingpakket in ons assortiment, gerangschikt naar de verlangde prestaties. Zo profiteer je bij het PowerWeb Starter-pakket van onbeperkt dataverkeer en 10 GB webspace, ideaal voor een persoonlijk blog. Als je je bestaande WordPress-blog wilt verhuizen, kan dat natuurlijk ook. Als je een WordPress-blog wilt lanceren die meer prestatievermogen vraagt, is bijvoorbeeld het Advanced-hostingpakket zeer geschikt. Met dit pakket heb je standaard 60 GB aan webspace en 10 MySQL-databases.

Bij STRATO profiteer je evenwel van uitstekende beveiliging. Al je websitegegevens worden op onze TÜV ISO-27001 gecertificeerde datacenters opgeslagen. Sinds 2004 worden onze datacenters gecertificeerd door de Duitse keuringsinstantie TÜV. Onze datacenters zijn gevestigd in Duitsland. Hierdoor vallen jouw gegevens onder de Duitse wet- en regelgeving ten aanzien van dataveiligheid. Van je website wordt continu een back-up gemaakt, zodat je altijd tot 10 back-upversies tot je beschikking hebt.

Mocht je een andere webhost overwegen, controleer dan of diens pakketten voldoen aan de voorwaarden die WordPress stelt. Welke voorwaarden dat zijn, kun je lezen op www.wordpress.org.


Een domeinnaam registreren voor je WordPress-blog

Een andere essentiële stap bij het aanmaken van een WordPress-blog: het registreren van een domeinnaam. Maak je je blog via het WordPress platform, dan vul je de domeinnaam tijdens je registratie op de WordPress website in. Wanneer je een externe host hebt gekozen, registreer je je domeinnaam doorgaans bij het bestellen van een hostingpakket. Kies een domeinnaam die past bij de inhoud van je website; daarmee geef je een duidelijk signaal af naar zowel je bezoekers als naar zoekmachines. Tegenwoordig kan ook de domeinextensie iets zeggen over de inhoud van een site. Behalve voor de klassieke extensies als '.nl' en '.com', kun je bijvoorbeeld kiezen voor '.amsterdam' of '.photography'. Let er ten slotte op dat je domeinnaam goed te onthouden is


WordPress voor je blog installeren

WordPress installeren hoef je alleen te doen als je je WordPress-blog bij een externe hostingaanbieder laat hosten. Verschillende hostingbedrijven bieden een snelle one-click installation aan. Ook bij STRATO kun je WordPress op een vereenvoudigde manier installeren. Bestel je bij STRATO een hostingpakket, dan ontvang je na het registreren van je domeinnaam een klantnummer en een link waarmee je je wachtwoord kunt instellen. Via je klantenlogin installeer je WordPress binnen een minuut. Biedt jouw webhost geen versnelde installatieprocedure aan, dan kun je WordPress ook handmatig installeren. Dit is echter wat ingewikkelder.


Een WordPress-thema selecteren

Wanneer je een WordPress-blog gaat maken, heb je de keuze uit vele thema's (ook wel 'templates' genoemd). Een thema is een verzameling bestanden die het basisdesign van je WordPress-blog bepaalt. Er zijn zowel gratis thema's als premium thema's. Gratis thema's voldoen meestal prima als je een basic WordPress-blog wilt gaan maken. Wil je het wat professioneler aanpakken, dan is een premium thema aan te raden. Premium thema's zijn vaak stabieler gebouwd, bieden meer vrijheid bij het inrichten van je blog en je kunt bij vragen doorgaans contact opnemen met de makers ervan. Ook worden gratis thema's door veel bloggers gebruikt en beschik je met een premium thema dus eerder over een origineel design. Lees hier meer over het zoeken van een blog-thema.


Plugins en widgets voor je WordPress-blog

Heb je een thema voor je WordPress-blog gekozen, dan kun je dit basisdesign zelf verder inrichten. Plugins en widgets vereenvoudigen het toevoegen van nieuwe functies aan je blog (of het veranderen van bestaande functies). Plugins zijn er voor uiteenlopende doeleinden: ze kunnen het publiceren van foto's of video's gemakkelijker maken maar kunnen je ook helpen bij het beveiligen van je blog. Een widget verschijnt in de vorm van een soort blokje op je blog en kan net zoals een plugin uiteenlopende functies hebben. Er zijn onder meer widgets voor het toevoegen van een zoekfunctie, een overzicht van je laatste gepubliceerde artikelen of een lezerspoll.


Artikelen publiceren op je WordPress-blog

Ben je tevreden over de basis van je WordPress-blog? Dan kun je je eerste artikelen gaan publiceren! Via het linkermenu op je admin dashboard ga je naar 'Pagina's' en dan naar 'Nieuwe pagina'. Bij het invoeren van de tekst kun je kiezen tussen twee tabs: 'Tekst' en 'Visueel'. 'Tekst' houdt in dat je artikel in HTML-codering weergegeven wordt. Kies je voor 'Visueel', dan zie je je artikel zoals het uiteindelijk ook op de blog te zien zal zijn. Via 'Media toevoegen' kun je afbeeldingen en video's op de pagina plaatsen. Is je artikel klaar, dan klik je op 'Publiceren'. Je kunt zelf instellen of het artikel dan meteen online gezet wordt of pas op een later moment.


Op zoek naar meer tips voor je eigen blog? Lees dan bijvoorbeeld onze pagina over social media trucs voor je blog.