Wat kun je met Wordpress Widget Logic?

Met behulp van widgets kun je een WordPress site voorzien van allerlei extra functies. Vaak vind je widgets in de sidebar van een website, maar afhankelijk van het WordPress theme dat gebruikt wordt, kunnen ze ook op andere plekken neergezet worden. Wil je dat een bepaalde widget niet op iedere pagina van je website te zien is, maar alleen op de door jouw geselecteerde pagina of pagina’s? Dan kun je de WordPress plugin Widget Logic gebruiken. Activeer je Widget Logic, dan wordt aan elke widget die je geïnstalleerd en geactiveerd hebt een apart veld toegevoegd. In dit veld kun je, met behulp van zogenaamde conditional tags, precies aangeven aan welke voorwaarden een pagina moet voldoen voor het weergeven van de betreffende widget.


Het installeren van de Widget Logic plugin

Wil je de Widget Logic plugin graag aan je WordPress site toevoegen? Volg dan deze eenvoudige stappen:

  1. Ga in het linkermenu van je admin dashboard naar 'Plugins' en dan naar 'Nieuwe plugin'.
  2. Je komt nu bij de directory met gratis WordPress plugins, waaronder Widget Logic. Om Widget Logic snel te vinden, kun je gebruikmaken van de zoekfunctie.
  3. Als je Widget Logic gevonden hebt, klik je op 'Nu installeren' en vervolgens op 'Activeren'.
  4. Widget Logic zou nu meteen moeten werken; wanneer je naar je widgets gaat ('Weergave' > 'Widgets'), zie je dat er aan iedere widget een extra veld is toegevoegd. Dit veld heet 'Widget logic'.

Hoe werkt de Widget Logic plugin?

Het gebruik van de Widget Logic plugin is eigenlijk heel eenvoudig. Het gaat er met name om dat je de juiste codes aan de Widget Logic velden toevoegt. Eerder schreven we al dat je hierbij met conditional tags werkt. Een conditional tag is een stukje code dat alleen wordt uitgevoerd als een bepaalde conditie waar is. Dus: aan welke voorwaarden moet een pagina voldoen, voordat onderdeel X eraan toegevoegd mag worden? Conditional tags worden niet alleen gebruikt voor Widget Logic; je kunt er bijvoorbeeld ook mee aangeven op welke pagina’s je een bepaald stuk tekst wilt laten weergeven.

Er zijn heel veel verschillende conditional tags. Een lijst met Widget Logic codes vind je in het codex-gedeelte van wordpress.org. Er is bijvoorbeeld een conditional tag die ervoor zorgt dat een bepaalde widget enkel op je homepage verschijnt. Maar er zijn ook conditional tags waarin je een specifieke bericht- of paginatitel, of een ‘Post ID’ of ‘Page ID’ kunt invoeren. Andere voorbeelden van regels die je met conditional tags kunt instellen: de widget verschijnt alleen op pagina’s met één bericht erop, de widget verschijnt alleen op pagina’s die onder categorie X vallen of de widget verschijnt overal, behalve op pagina X.


WordPress Widget Logic in het kort

  • Met de WordPress plugin Widget Logic kun je aangeven op welke pagina’s van je website een bepaalde widget weergegeven moet worden.
  • Widget Logic is gratis te installeren via de WordPress plugin directory.
  • Wanneer Widget Logic is geïnstalleerd, verschijnt er bij al je widgets een extra veld. In dit veld kun je conditional tags invoeren.
  • Een lijst met alle conditional tags vind je in het codex-gedeelte van wordpress.org.