Een eigen blog maken: succesvol bloggen – deel 1

Wat is een blog?

Een eigen blog is voor de meesten een mogelijkheid om gedachten, ideeën en interesses met de rest van de (online) wereld te delen. Wat ooit begon met het idee van een weblog, dus min of meer een logboek op internet of een online dagboek, heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een succesvolle vorm van publishing met een grote reikwijdte. Bloggers zijn tegenwoordig vaak meer dan particuliere ‘kladschrijvers’. Ze zijn reclamemakers, influencers en experts in een bepaald thema. Als je zelf een fashionblog, foodblog of reisblog wilt maken, dan ben je hier aan het juiste adres. Bij STRATO begeleiden we nieuwkomers op weg naar een eigen blog. Wij geven antwoord op vragen als: wat heb je nodig om een blog te maken? Hoe kan ik een goed, gratis blog maken? Waarom zou ik eigenlijk een weblog maken? En hoe kan ik het beste een eigen blog maken? Bij ons leer je stap voor stap hoe je heel gemakkelijk je eerste eigen blog maakt en hoe je er later geld mee kunt verdienen.

Hoe maak je een blog? We stellen een aantal blogdiensten voor en beschrijven stap voor stap hoe je zelf een blog host.  


Gratis blogdiensten

Bij de zoektocht naar een geschikt blogplatform kom je veel gratis diensten tegen. De populairste aanbieders zijn WordPress, Blogger.com en tumblr. Vooral voor nieuwe bloggers zijn deze platforms aantrekkelijke oplossingen, want je kunt hier gratis een blog aanmaken. Daarnaast is het hier relatief eenvoudig om een weblog te maken: gebruikers hebben geen technische voorkennis nodig over onderwerpen als servers, hosting of webdesign. De updates, back-ups of bescherming tegen spam blijven altijd de verantwoordelijkheid van de aanbieder. Deze blogdiensten berusten op het software-as-a-service-principe, waarbij de blogaanbieder zich bezighoudt met het technische beheer en de gebruiker zich dus kan concentreren op het bloggen.

Zo kun je in principe zonder kosten en met slechts enkele kliks een blog maken en meteen beginnen met schrijven. Natuurlijk moet je wel een paar beperkingen op de koop toe nemen. Die beperkingen beginnen met de URL, die bij de gratis diensten strikt genomen eigen reclame is en altijd de naam van de betreffende aanbieder bevat (bijv. blognaam.wordpress.com). Daarnaast is het aanbod van thema’s en plug-ins zeer beperkt en ook modificaties, bijvoorbeeld door het thema aan te passen, zijn slechts beperkt mogelijk.

Voor- en nadelen van gratis blogdiensten in een overzicht:

Pro Contra
Gratis Geen eigen URL
Eenvoudig en snel gemaakt Beperkte webruimte
Geen technische kennis vereist Weinig designs en thema’s
Individuele aanpassing slechts beperkt mogelijk
Meestal geen commercieel gebruik van het blog mogelijk

Gratis blogdiensten zijn de ideale oplossing als je een klein, persoonlijk blog wilt schrijven. Voor een professioneel blog zijn ze echter niet geschikt. Commercieel gebruik sluiten de meeste aanbieders namelijk van het begin af aan uit. Daar komt nog bij dat je vaak reclame op je blog moet toelaten, omdat de aanbieders daardoor gefinancierd worden.


Een overzicht van gratis blogaanbieders

We hebben een kort overzicht gemaakt van verschillende aanbieders bij wie je gratis een blog kunt maken. Dit overzicht bestaat uit de drie bekendste blogaanbieders, maar of dit ook de beste aanbieders zijn, moet ieder voor zich besluiten. Iedere aanbieder heeft zijn voor- en nadelen.


Een eigen blog maken: WordPress

WordPress

WordPress is zowel een gratis blogsoftware als een blogaanbieder die het gratis aanmaken en hosten van blogs aanbiedt. Nadat je je hebt aangemeld, kun je meteen beginnen te bloggen. Een selectie van gratis thema’s biedt optische vormgevingsmogelijkheden. Ook de belangrijkste standaarduitbreidingen (zogenaamde plug-ins), bijvoorbeeld een statistiekplug-in, een SEO-plug-in (plug-in voor de zoekmachineoptimalisatie) of een veiligheidsplug-in, zijn alvast geïnstalleerd. Als je echter eigen thema’s of plug-ins wilt installeren, moet je het blog zelf hosten. De basisversie van WordPress is gratis. Als je meer features, zoals een eigen domein, meer geheugen en vooral geen reclame wilt hebben, kun je kiezen tussen drie tarieven.

Een eigen blog maken: WordPress
Tarievenoverzicht bij WordPress (Bron: wordpress.com)

Een eigen blog maken: Blogger.com

Blogger.com

Blogger.com is een blogdienst die in 2003 is gekocht door Google. Net als bij WordPress kun je bij Blogger met een korte aanmelding en enkele kliks een eerste eigen blog maken. In tegenstelling tot WordPress is Blogger volledig vrij van reclame, maar het aantal functies is dan ook aanzienlijk minder. Je kunt voor je blog eveneens kiezen tussen verschillende designsjablonen en deze ook zelf aanpassen of creëren, maar voor beginners staan er slechts enkele standaardsjablonen ter beschikking.

Als je met je blog geld wilt verdienen, ben je bij dit gratis platform wel aan het juiste adres. ‘Verdien geld met je blog’ is de leus van Blogger.com. In tegenstelling tot WordPress staat Blogger.com commercieel gebruik niet alleen toe, maar stimuleert dit zelfs actief. Google is namelijk niet alleen een zoekmachine, maar ook een advertentiemarketeer en biedt met Google AdSense contextgevoelige reclame aan. Dit kent men bijvoorbeeld uit de Google-zoekmachine, waarbij de eerste zoekresultaten ook uit het eigen marketingnetwerk komen. Om geld te verdienen, moet je je als blogger alleen maar bij Google AdSense aanmelden en deze reclame dan met enkele kliks aan je blog toevoegen. De reclameblokken van Google AdSense laten uitsluitend reclame zien die op de inhoud van het blog is afgestemd. Als je bijvoorbeeld een blog over dieren schrijft, kunnen er advertenties voor dierenvoer verschijnen. Je verdient dan als blogger geld als je bezoekers op deze advertenties klikken.

Een eigen blog maken: Blogger.com
‘Verdien geld met je blog’ is de leus van Blogger.com. Door aanmelding bij Google AdSense kunnen bloggers contextgevoelige reclame in het blog integreren (Bron: blogger.com)

Een eigen blog maken: Tumblr

Tumblr

Als je Tumblr met de eerste twee voorgestelde blogdiensten vergelijkt, valt op dat dit een relatief nieuwe blogaanbieder is. Dit merk je met name bij het gebruik van het blogplatform, dat aanzienlijk verschilt van WordPress en Blogger. It’s all in the name: Tumblr is afgeleid van het Engelse werkwoord ‘to tumble’, wat onder andere ‘in de war brengen’ betekent. Dit is ook precies een van de belangrijkste verschillen. Op Tumblr kun je weliswaar gewoon een blog maken en eigen berichten publiceren, maar het is net zo eenvoudig en ook gewenst om berichten van andere Tumblr-blogs te delen. Dit zogenoemde ‘reblogging’ is een belangrijk onderdeel van het platform en een van de belangrijkste redenen waarom op Tumblr een grote community actief is. Opdat dit ‘rebloggen’ ook juridisch toegestaan is, stel je als schrijver een bericht automatisch beschikbaar voor vrij gebruik. Zo wordt schending van het auteursrecht voorkomen. Tumblr stimuleert hierdoor de cultuur van het delen, de grondgedachte van het internet. Andere juridische bijzonderheden bij het maken en hosten van een blog vind je verderop in het artikel.

Een eigen blog maken: Tumblr
‘Rebloggen’ is een belangrijk bestanddeel van Tumblr en vormt ook het grote verschil met WordPress en Blogger.com (Bron: tumblr.com)

Zelf een blog hosten

Als je je blog van begin af aan professioneel wilt vormgeven en geen beperkingen wilt accepteren, kies je voor een zelf gehoste blog. Naast een eigen, vrij te kiezen domeinnaam heb je dan ook bij alle andere vormgevingsaspecten de vrije hand. Alle opties voor individualisering en personalisatie zijn beschikbaar. Daar zijn natuurlijk kosten aan verbonden, maar die blijven te overzien. De kosten voor het hosten inclusief domeinnaam zijn inmiddels best betaalbaar en beginnen al bij enkele euro’s per maand. Wat overblijft, zijn de extra inspanningen als je je zelf bezighoudt met de technische aspecten van het blog. Als alternatief daarvoor is er ook het zogenaamde Managed Blog Hosting, bijvoorbeeld voor WordPress. Daarbij concentreert de blogger zich volledig op de inhoud, terwijl de hostingaanbieder alle technische taken uitvoert.

Voor- en nadelen van zelf gehoste blogs:

Pro Contra
Geen beperkingen wat betreft functionaliteit en design Technisch ingewikkelder
Domein naar wens Zelf verantwoordelijk voor veiligheid en backups
Geen reclame van de aanbieder Kosten voor hosting
Commercieel te gebruiken

Blogoplossingen

Als je voor een betaalde hostingaanbieder kiest, heb je verschillende mogelijkheden om een eigen blog te maken. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen websitebuilders die een geïntegreerde blogmodule bevatten, speciale bloghostingaanbiedingen en normale webhostingaanbiedingen, waarop eveneens een blog kan worden geschreven.


Een eigen blog maken: Websitebuilder

Websitebuilder

Met een websitebuilder kunnen beginners op het web snel een eigen website in elkaar knutselen. Zo’n websitebuilder is modulair opgebouwd (via zogenaamde apps). Afhankelijk van welke functie je eigen website moet hebben, kun je de desbetreffende functie via de app met één klik activeren of deactiveren. De meeste websitebuilders hebben ook een geïntegreerde blogmodule, die de basisfuncties voor blogs omvat. Als je nog niet regelmatig blogt en eerst een beetje wilt uitproberen hoe zo’n blog werkt, zijn websitebuilders ideaal om mee te beginnen. Ambitieuze bloggers zullen echter eerder gebruikmaken van speciale blog- of algemene hostingaanbiedingen.


Een eigen blog maken: Bloghostingaanbiedingen

Bloghostingaanbiedingen

Bloghostingaanbiedingen hebben hosters ook vaak onder de term ‘WordPress-hosting’ of ‘Managed WordPress Hosting’ in het productassortiment. WordPress-hosting, omdat in vrijwel alle gevallen het blogsysteem WordPress wordt gebruikt. Deze webhostingaanbiedingen zijn speciaal afgestemd op WordPress-blogs. Net als bij een gratis blogdienst kan de klant met enkele kliks een volwaardig WordPress-blog maken, zonder zich bezig te moeten houden met de technische details bij de installatie. Maar niet alleen voor de installatie, ook voor het instellen van het blog zijn slechts een paar kliks nodig. De belangrijkste plug-ins, thema’s en andere uitbreidingen worden automatisch geïnstalleerd.

Bij een ‘Managed hosting’-aanbieding neemt de hoster meestal de verantwoordelijkheid voor het installeren van belangrijke veiligheidsupdates op zich en biedt hij een goede ondersteuning bij vragen over het eigen blog. Zulke speciale bloghostingaanbiedingen zijn daarom ideaal voor beginners, die bij het maken van een eigen blog in het begin wat hulp nodig hebben, maar later niet in hun vrijheid beperkt willen worden om het blog individueel verder te ontwikkelen en uit te breiden.


Een eigen blog maken: Webhosting

Webhosting

De normale webhostingaanbiedingen bieden de meeste vrijheid en de meeste flexibiliteit, bij volledige controle over je eigen blog. Als gebruiker huur je webruimte bij een hoster en daarop kun je verschillende toepassingen installeren, bijvoorbeeld een blog. Omdat de meeste blogsystemen inmiddels ook een eenvoudige en begrijpelijke installatie hebben, hoef je als gebruiker geen programmeerkennis te hebben voor de installatie. Soms worden ook 1-klik-installaties aangeboden, die het werk nog gemakkelijk maken. Om het volledige potentieel van het eigen webhostingaanbod te kunnen benutten, moet je wel wat verstand hebben van webruimte, databases, belangrijke configuratiebestanden, enz.

Tip!
wie bij de schaalbepaling van de opbloeiende eigen blogbusiness volledig flexibel wil zijn, kan het beste gebruikmaken van cloud hosting. Het voordeel van cloud hosting: men betaalt alleen voor de capaciteit die ook daadwerkelijk wordt benut. Als het aantal bezoekers van het blog op bepaalde tijden toeneemt, kan de capaciteit van de webhosting op elk moment worden uitgebreid.

Handleiding: in 7 stappen een eigen blog maken

Met een zelf gehoste blog blijf je onafhankelijk, maar ben je ook zelf verantwoordelijk voor het opzetten en onderhouden van het systeem. Hoe dat in zijn werk gaat, beschrijven we in onze handleiding stap voor stap: van de domeinnaam tot en met de blogstructuur.


Een eigen blog maken: Domein kiezen

1. Domein kiezen

In de eerste stap kies je een geschikt domein voor je blog. Veel verschillende factoren dragen bij aan een goede domeinnaam: hij moet uniek en opvallend zijn en een hoge herkenningswaarde hebben. Bij het bepalen van een domein moet je altijd je doelpubliek voor ogen houden, want met de naam creëer je al de eerste prikkel om verder te lezen.

Met een domeincheck bij de hostingaanbieder kun je controleren of het gewenste domein nog beschikbaar is.

Topleveldomeinen

Naast de eigenlijke domeinnaam is ook de domeinuitgang een belangrijke factor bij de keuze van het domein. Naast aan landen toebehorende domeinuitgangen, bijvoorbeeld .nl voor Nederland of .co.uk voor Groot-Brittannië, zijn er ook generieke domeinen, zoals .com voor commerciële websites en blogs of .info voor informatieve websites. Deze zogenaamde topleveldomeinen (TLDs) zijn ongeveer zo oud als het internet zelf en daarom in de meeste gevallen ook al gebruikt. Bij zulke bekende domeinuitgangen moet je bij de keuze van je domeinnaam dus een beetje creatief zijn.

Nieuwe topleveldomeinen

Aanzienlijk meer keuze heb je bij de zogenaamde nieuwe topleveldomeinen (nTLDs). Hier kun je je domeinnaam combineren met specifieke domeinuitgangen, bijvoorbeeld .online of .web.

Tip!
de domeinuitgang .blog is natuurlijk perfect voor iedereen die een blog wil schrijven en hosten.

De nTLDs zijn in vergelijking met de oude TLDs meestal iets duurder, maar de meeste domeinnamen zijn nog niet bezet en met een ongewone domeinuitgang val je op tussen de massa van blogs.


Een eigen blog maken: Registreren

2. Registreren en webruimte huren

Als je een domeinnaam hebt bedacht die nog beschikbaar is, moet je je bij een hostingaanbieder registreren. Per aanbieder zijn er verschillende tarieven en hostingpakketten beschikbaar die meestal webruimte, database en domeinkosten omvatten. Bij grotere, complete pakketten heb je soms nog toegang tot verschillende hulpmiddelen en softwareoplossingen van de desbetreffende aanbieder.

Technische voorwaarden

Een weblog is in principe niets anders dan een software (daarom wordt ook wel gesproken van een weblogsoftware, weblogpublicatiesysteem of in het Engels van een weblog publishing system) die op een server of webruimte moet worden geïnstalleerd. Om een blog te kunnen maken, moet er dus aan enkele technische voorwaarden worden voldaan. Deze zijn afhankelijk van het gekozen blogsysteem, maar de gangbare systemen hebben de volgende drie voorwaarden:

 1. Voldoende vrije webruimte
  Webruimte is de plaats waarop de bestanden van het blogsysteem zijn opgeslagen, vergelijkbaar met de ruimte op de lokale harde schijf van de pc. Het blogsysteem WordPress heeft in de uitgepakte versie bijvoorbeeld 30 megabyte nodig. Daarnaast moet je nog opslagruimte incalculeren voor thema’s, plug-ins, afbeeldingen enz. Als je bijvoorbeeld een reisblog schrijft, wil je hoogstwaarschijnlijk ook veel mooie vakantiefoto’s laten zien. Daarom hebben reisbloggers bijvoorbeeld veel opslagruimte nodig voor hun blog. De opslagruimte moet daarom minstens 1 GB bedragen, maar natuurlijk geldt: hoe meer, hoe beter.

 2. PHP
  PHP is een scripttaal en is de programmeerbasis van de meeste blogsystemen. Terwijl je als blogger zelf niet hoeft te kunnen programmeren, moet de server deze taal natuurlijk wel begrijpen om de verschillende functies van het blog, bijvoorbeeld het tonen van reacties, uit te kunnen voeren. Daarbij moet de webruimte de vereiste programmeertaal niet alleen ondersteunen, ook de juiste versie ervan moet geïnstalleerd zijn.
 3. MySQL-database
  Concepten, berichten en ook reacties moeten gestructureerd worden opgeslagen, zodat deze binnen het blogsysteem eenvoudig en efficiënt kunnen worden verwerkt. Een geschikte gegevensstructuur daarvoor is bijvoorbeeld een database. Een database is opgebouwd als een soort tabel. Per regel kan hierin bijvoorbeeld een bericht inclusief bijbehorende bestanddelen worden opgeslagen. Een regel bestaat dan uit verschillende kolommen, zodat de eigenlijke tekst van het bericht in één kolom wordt opgeslagen, terwijl bijvoorbeeld de bijbehorende reacties in de volgende kolom worden opgeslagen. Zo kun je snel de reacties bij een bepaald bericht opzoeken door in de desbetreffende regel van het bericht te kijken. De juiste reacties zijn daar al aan het gewenste bericht toegewezen. MySQL is een open-source-databasemanagementsysteem voor zulke databases en de basis voor veel dynamische websites. Als je een blog maakt, worden op de achtergrond in de MySQL-database automatisch verschillende tabellen gemaakt, waarin later de betreffende gegevens worden opgeslagen.

Een eigen blog maken: CMS kiezen

3. CMS kiezen

WordPress is al vaak genoemd, maar WordPress is niet altijd de juiste keuze om een blog aan te maken. Daarom is het belangrijk informatie te zoeken en de verschillende CMS-programma’s te vergelijken, om het ideale contentmanagementsysteem voor het eigen blog te vinden. Naast WordPress behoren Joomla!, Typo3 en Drupal tot de bekendste en populairste systemen. Als grote opensourceoplossingen overtuigen ze gebruikers vooral door de talrijke gratis uitbreidingsmogelijkheden en actieve community’s, die de systemen continu verder ontwikkelen. Een kleiner CMS kan eventueel echter ook de beste keuze zijn. Hieronder stellen wij de drie bekendste contentmanagementsystemen voor blogs voor. Onze CMS-vergelijking biedt een uitvoerig overzicht en kan je helpen een keuze te maken.

Een WordPress-blog maken

WordPress is het populairste blogsysteem. Dit is gebaseerd op het weblogsysteem b2/cafelog en is in 2003 voor het eerst uitgebracht. Het viel meteen op door zijn eenvoudige bediening en mogelijkheid tot uitbreiding. Al snel na het verschijnen van de eerste versie waren er talrijke plug-ins van onafhankelijke ontwikkelaars verkrijgbaar, waarmee ook beginners een eigen blog konden aanmaken en dit eenvoudig met veel functies konden uitbreiden. Dit was een van de factoren die bijdroegen aan de wereldwijde verspreiding van WordPress. Via WordPress kun je naast het blog ook heel gemakkelijk een forum aanmaken of zelfs hele shopsystemen toevoegen. Ook het uiterlijk van het eigen blog kan met WordPress erg simpel worden gewijzigd en aangepast, zonder dat je hiervoor webdesigner hoeft te zijn.

De Nederlandse versie van WordPress kan hier worden gedownload.

Een Drupal-blog maken

In vergelijking met WordPress biedt Drupal niet zoveel kant-en-klare designs en uitbreidingen, maar toch is dit CMS prima geschikt om een eerste eigen blog te maken. Ook bij Drupal is de opbouw modulair. De basisfunctionaliteit vind je in de zogenaamde ‘core’, terwijl je aanvullende functies kunt genereren via modules. Drupal is vooral geschikt voor het opbouwen van community’s of als je een blog met meerdere personen samen wilt bijhouden. Door een geïntegreerd rollen- en rechtensysteem kun je met enkele kliks rollen toewijzen aan geregistreerde gebruikers, bijvoorbeeld als redacteur, die zelf berichten kan schrijven, of als corrector, die weliswaar teksten kan wijzigen en wissen, maar geen nieuwe berichten mag toevoegen.

Meer informatie over Drupal en de download vind je op: www.drupal.org.

Een Joomla!-blog maken

Joomla! is ontstaan uit het open-sourceproject Mambo. Net als bij de vorige contentmanagementsystemen zijn de functionele structuur, de eigenlijke content en de lay-out van elkaar gescheiden. Met templates (sjablonen) kan het uiterlijk van het blog worden aangepast, terwijl met plug-ins extra functies kunnen worden toegevoegd. Joomla! is weliswaar geschikt voor beginners, maar in vergelijking met WordPress is het programma niet zo intuïtief. In de praktijk moet de gebruiker net even anders denken. Dankzij de goede documentatie en grote ondersteuning van de community is Joomla! echter ook een CMS dat de moeite van het bekijken waard is als je een eigen blog wilt maken.

Meer informatie en de download vind je op Joomla.org.


Een eigen blog maken: Blog-CMS installeren

4. Blog-CMS installeren

Als je eenmaal een blogsysteem hebt gekozen, moet je dat natuurlijk eerst installeren als je het blog zelf host. Als je eerst met het systeem wilt oefenen of verschillende blogsystemen wilt uitproberen, kun je dit lokaal op je eigen computer doen. De eigenlijk installatie wordt dan uitgevoerd op de webruimte die door de webhoster ter beschikking wordt gesteld.

Lokale installatie

Via lokale testomgevingen kun je op je gemak het blog op je eigen computer installeren en testen. Het gratis hulpprogramma XAMPP heeft zich daarvoor bewezen. Het bevat met de Apache-server, MySQL en PHP de belangrijkste componenten voor de installatie van een blog op je pc. Het voordeel van een lokale installatie is dat verder niemand toegang tot het blog heeft en je op je gemak offline de verschillende functies kunt uitproberen. De tests zijn overigens ook niet voor niets, want als je tevreden bent met het resultaat, kun je de lokale gegevens en de database van de eigen computer naar de server van de hostingaanbieder exporteren.

Als je al ervaring hebt met virtuele machines en basiskennis bezit over het besturingssysteem Linux, dan kun je ook meteen een hele virtuele machine inclusief geïnstalleerd CMS gebruiken om je lokale blog te maken. Via het Amerikaanse portaal Bitnami kun je de gewenste ‘application’ eenvoudig gratis downloaden en met een paar kliks een blog aanmaken.

Een eigen blog maken: CMS kiezen
Overzicht van de Bitnami-apps om een blog te maken (Bron: bitnami.com)

Tip!
Een ander alternatief om lokaal een blog te maken is de software Docker. Ook hiermee wordt het blog aangemaakt op basis van kant-en-klare containers, waarbij deze een verschillende afhankelijkheid hebben. Als je bijvoorbeeld een WordPress-blog wilt maken, heb je niet alleen de WordPress-container nodig, maar ook een MySQL-container. Met Docker hoef je het gewenste CMS niet te installeren om een blog te maken, maar je hebt wel wat tijd nodig om je vertrouwd te maken met het programma. Als je dus nog nooit met Docker hebt gewerkt, is het beter om een blog te maken met een virtuele machine of met XAMPP.

1-klik-installatie

De 1-klik-installatie is een feature die webhosters aanbieden om de installatie en configuratie van een blog gemakkelijker te maken. Daarbij neemt de aanbieder de verantwoordelijkheid voor het technisch beheer en de serverinstellingen, zodat een eigen blog maken zelfs een eitje wordt. Omdat WordPress veruit het meest gebruikte CMS voor blogs is, bieden inmiddels talloze aanbieders hun klanten dergelijke ‘managed’ oplossingen aan. Vaak stellen de aanbieders nog meer contentmanagementsystemen ter beschikking die met de eenvoudige 1-klik-installatie kunnen worden geconfigureerd.

Handmatige installatie

Als je al ervaring hebt met webtechnologieën en ook niet bang bent voor technische details, dan kun je je blog ook zelf op de eigen webruimte installeren. In dit geval moet je eerst een database aanmaken. Dit kun je in het configuratiemenu van de hostingaanbieder doen met een paar kliks. Bij het aanmaken van de database moet je de naam van de database, de gebruikersnaam van de database, het wachtwoord voor de database en de databasehost (meestal localhost, maar dit varieert per host) noteren. De database wordt op de achtergrond automatisch gegenereerd. Daarna moet je het blogsysteem naar keuze van de website van de ontwikkelaar downloaden en de gegevens via FTP op de webspace uploaden. De genoteerde databasegegevens moeten nu in het configuratiebestand van het blogsysteem worden ingevoerd (bij WordPress heet het bestand wp-config.php), zodat voor de installatie een verbinding met de database tot stand wordt gebracht en daar tabellen voor de blogstructuur kunnen worden aangemaakt. Je kunt echter ook de URL oproepen waaronder het blog bereikbaar moet zijn. Daar worden de genoteerde gegevens eveneens opgevraagd en daarna kan het installatieproces beginnen. Al na enkele minuten is je blog aangemaakt en klaar voor gebruik.


Een eigen blog maken: Opbouw

5. Opbouw van een blog

Je eerste eigen blog is nu aangemaakt en kan worden gevuld. Maar voordat je daarmee begint, is het goed een idee te hebben van de opbouw van een blog. Hierna worden daarom in het kort de belangrijkste bestanddelen van een blog toegelicht:

Dashboard

Als je blog is aangemaakt, is het dashboard het eerste wat je ziet als je je hebt aangemeld. Het dashboard is de commandocentrale van je blog. Via deze interface, waar alleen jij als administrator toegang tot hebt, kun je nieuwe blogberichten schrijven, berichten wijzigen of wissen, reacties vrijgeven, het design van het blog aanpassen of nieuwe plug-ins installeren en daarmee de functies van je blog uitbreiden. Via aanvullende plug-ins kun je bovendien belangrijke gegevens en feiten over je blog direct op de startpagina van het dashboard laten weergeven. Zo verlies je nooit het overzicht.

Gebruikers

Bij het aanmaken van een blog maak je tegelijkertijd ook je eerste bloggebruiker aan. Deze gebruiker is de zogenaamde administrator die alle rechten voor het blog bezit. Als je het blog echter niet alleen wilt beheren, kun je te allen tijde nieuwe gebruikers aan je blog toevoegen of hen de gelegenheid geven zich in het blog te registreren. Dankzij het eenvoudige gebruikersbeheer kun je vervolgens verschillende rollen en rechten aan deze gebruikers toewijzen. Als het blogsysteem niet standaard een rollen- en rechtensysteem bevat, moet deze functie achteraf worden geïnstalleerd door middel van een plug-in.

Plug-ins

Plug-ins zijn software-uitbreidingen die je blog kunnen aanvullen met vele nuttige functies. De meeste plug-ins worden aangeboden door externe ontwikkelaars en kunnen heel eenvoudig met een paar kliks worden geïnstalleerd en zo worden toegevoegd. Voor WordPress zijn momenteel bijvoorbeeld ruim 45.000 plug-ins beschikbaar. Van veiligheidsplug-ins en forumplug-ins tot en met spamplug-ins vind je hier voor vrijwel elke gewenste functie een geschikte plug-in.

Thema’s/sjablonen

De designbestanden die verantwoordelijk zijn voor het uiterlijk van je blog, heten thema’s en sjablonen. Elk blogsysteem heeft standaard een aantal thema’s om uit te kiezen. Bij het aanmaken van een blog kun je daaruit meteen een sjabloon kiezen. Als het assortiment niet voldoende is, kun je na je blog aanmaken op speciale designwebsites kosteloze, maar ook betaalde premiumthema’s downloaden en deze net als plug-ins met enkele kliks aan je blog toevoegen. Als je creatief bent en ook nog kunt programmeren, kun je zelf thema’s maken en je blog op die manier een persoonlijk tintje geven.

Reacties

Wie graag met zijn lezers wil communiceren, kan het reactiesysteem van de blogsoftware gebruiken. Lezers kunnen normaal gesproken zonder aanmelding meningen en gedachtes over je berichten achterlaten. Deze verschijnen dan onder het artikel. Hier verschijnt echter niet alleen de reactie, maar ook zogenaamde trackbacks of pingbacks. Dit zijn automatische meldingen van andere blogs als jouw bericht daar genoemd is.

Feed

Om je lezers altijd op de hoogte te houden, hebben de meeste blogsystemen een zogenaamde webfeed of newsfeed. Je lezers kunnen zich hiervoor aanmelden, zodat ze automatisch een melding ontvangen als er een nieuw bericht op het blog is gepubliceerd.

Permalinks

Meteen na het blog aanmaken en nog voor het publiceren van het eerste bericht, moet je de permalinks controleren en aanpassen. Permalinks definiëren de structuur van de URL waarmee je blogberichten later kunnen worden opgeroepen. Ze worden bij het schrijven van een bericht automatisch gegenereerd, zodat je je daar tijdens het bloggen niet meer mee bezig hoeft te houden. Als je bijvoorbeeld wilt dat de datum of de categorie van het bericht onderdeel zijn van de oproepbare URL, dan kun je dit configureren in de instellingen voor permalinks.

Instellingen

Na het aanmaken is het blog weliswaar klaar voor gebruik, maar via het menupunt ‘Instellingen’ op het dashboard kun je het blog verder aanpassen aan je eigen wensen. Je kunt hier bijvoorbeeld de taal, de tijdzone of ook de zichtbaarheid van het blog instellen. Als je bijvoorbeeld niet wilt dat de website via Google te vinden is, kun je dit in WordPress met één klik voorkomen door je blog als privé in te stellen.


Een eigen blog maken: blog configureren

6. Het blog configureren

Nu kun je je blog individualiseren. Zoals we al eerder schreven, zijn WordPress, Joomla! en Drupal opensourcesystemen. Dat betekent dat niet alleen de installatie van het CMS gratis is, maar dat je ook toegang hebt tot talrijke gratis beschikbare thema’s, plug-ins en andere uitbreidingen. Bij de individualisering gaat het natuurlijk ook om het optische effect, oftewel het design. Met verschillende thema’s bepaal je het basisdesign. Met HTML- en CSS-kennis kun je het design nog persoonlijker maken. In de volgende stap pas je het technische kader aan en breid je de basisinstallatie uit. Tot de basisuitbreidingen behoren verschillende veiligheidsplug-ins, back-upoplossingen en hulpmiddelen voor online marketing.


Een eigen blog maken: Gestructureerd en planmatig

7. Gestructureerd en planmatig bloggen

Nu is het blog in principe klaar en kun je meteen beginnen met schrijven – wat de meeste bloggers natuurlijk ook willen. Het is echter beter om eerst een grove structuur te bedenken en een plan te ontwikkelen. Daarbij gaat het om basisstructuren zoals de categorieën, pagina’s en tags. In de euforie van het begin wil je natuurlijk over alle onderwerpen bloggen die spontaan in je opkomen. Maar dat is niet erg doeltreffend. Voor elk blog is het belangrijk een thematisch zwaartepunt te bepalen. In het ideale geval vind je een niche, ontwikkel je je tot expert op een bepaald gebied, bouw je een trouwe groep lezers op en geef je je kennis op die manier door.


Met STRATO een eigen blog maken

Voordat je carrière als blogger van start kan gaan, is het belangrijk de juiste hoster te vinden. STRATO biedt bijvoorbeeld WordPress hosting om snel en eenvoudig een eigen blog te maken. De verschillende pakketten voor WordPress bieden voor elk project de juiste oplossing – of je nu als hobby blogt of professioneel.

Het STRATO WP Starter pakket is ideaal voor beginnende bloggers. Zo is je .nl domeinnaam gratis, krijg je 5 GB webspace en automatische WordPress updates en back-ups van je website. Tevens gaat de installatie van WordPress razendsnel, waardoor je meteen kunt beginnen met je eigen blog of website.

Naast WP Starter, biedt STRATO ook de pakketten WP Basic en WP Advanced aan. Bij WP Basic heb je, naast de voordelen van WP Starter, keuze uit verschillende topleveldomeinen en 15 GB webspace tot je beschikking. Heb je echter nog meer prestatie nodig, dan krijg je bij WP Advanced 50 GB webspace en kun je tot 3 WordPress websites beheren.

 • Gecertificeerde veiligheid

  Gecertificeerde veiligheid
 • Beste hostingbedrijf

  Beste hostingbedrijf
 • MKB Best Choice

  MKB Best Choice
 • Professionele support

  Professionele support
 • Hosted in Germany

  Hosted in Germany