Windows Movie Maker alternatieven voor amateurs en professionals

Hosting aanbiedingen bekijken

Wat was Windows Movie Maker?

Tot voor kort hadden Microsoft-klanten altijd de gratis, praktische video editing software Windows Movie Maker tot hun beschikking. Met deze tool konden gebruikers homevideo’s maken, kleinere filmprojecten bewerken en geluid en tekst toevoegen aan gewone videobestanden. Het gratis Windowsprogramma is echter iets van het verleden geworden, omdat Microsoft in januari 2017 de ondersteuning voor Windows 10 officieel stopzette en de downloadlink voor het programma van zijn website verwijderde. Dus, als je een programma nodig hebt om aan videoprojecten te werken, zul je op zoek moeten gaan naar een alternatief voor Windows Movie Maker. Bij STRATO ontdek je overigens ook alternatieven voor Microsoft Office, Microsoft Visio en GitHub.


Welke tools zijn een gratis alternatief voor Windows Movie Maker?

We bekijken in dit artikel alleen alternatieven voor Windows Movie Maker die gratis zijn. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om uit te kiezen. Wil je video’s voor professionele doeleinden maken, bijvoorbeeld productvideo’s in een webshop? Of vind je het gewoon leuk om in je vrije tijd zelfgemaakte video’s te bewerken? Voor ieder doeleinde bestaat wel een geschikte video editor. Hieronder volgt onze selectie van gratis alternatieven voor Windows Movie Maker.


VirtualDub: het editing programma voor beginners

VirtualDub is een zeer eenvoudig programma dat vooral geschikt is voor kleinere taken, zoals video's retoucheren of bewerken. Programmeur Avery Lee wilde een compacte tool creëren voor snelle, lineaire videobewerking. Hierdoor zijn de mogelijkheden van VirtualDub wat beperkt, maar werken alle functies zeer efficiënt. Voor bestanden tot 4 GB kun je afzonderlijk de video- en audiogegevens bewerken. Voor het verfijnen van het videobeeld biedt VirtualDub een kleine selectie filters aan. Omdat het echter open source software is, kun je altijd filters van derden toevoegen, om bijvoorbeeld te blurren of om de helderheid en het contrast aan te passen.

Windows Movie Maker Alternatief: VirtualDub
VirtualDub ziet er niet indrukwekkend uit, maar het programma staat vlugge en efficiënte editing van .avi files toe.

De applicatie heeft ook een geïntegreerde opnametool, waarmee je films kunt opnemen vanaf een TV-kaart, een aangesloten webcam of een andere videobron. Alle video- en audiocodecs die vooraf op Windows zijn geïnstalleerd, kunnen worden gebruikt voor de realtime compressie. VirtualDub is gespecialiseerd in .avi-bestanden en de resultaten met .avi-bestanden zijn dan ook zeer goed. Hoewel de software ook MPEG-video's en verschillende beeldbestandsformaten voor bewerking ondersteunt, kunnen video's alleen worden opgeslagen als .avi-bestanden.

VoordelenNadelen
Efficiënt en vlug bewerken Erg weinig functies
Probleemloos werken met bestanden tot 4GB Het duurt even om aan de interface te wennen
Externe filters kunnen geïmporteerd worden Je kunt enkel video’s opslaan in het .avi-formaat
Geïntegreerde opnametool Niet alle externe filters werken

VSDC Free Video Editor: een tool voor de echte liefhebber van videobewerking

De VSDC Free Video Editor is een veel complexer alternatief voor Windows Movie Maker dan VirtualDub. Met zijn brede scala aan functies biedt het programma de gebruiker meer mogelijkheden dan veel betaalde applicaties. Als non-lineair videobewerkingssysteem kun je alle video-, audio-, beeld- en tekstelementen in willekeurige volgorde knippen, verplaatsen en bewerken. Het editing systeem biedt ook een grote verscheidenheid aan effecten, overgangen en filters. VSDC heeft ook een desktop recording-tool en een geluidsopname-tool. Een groot aantal wizards helpen je vertrouwd te raken met de verschillende functies.

Windows Movie Maker Alternatief: VSDC Free Video Editor
VSDC Free Video Editor heeft een brede waaier aan functies en staat non-lineaire videobewerking op verschillende tracks tegelijk toe. Daarnaast is het programma zeer eenvoudig in gebruik.

De gestroomlijnde software ondersteunt alle gangbare bestandsformaten en bevat ook een geïntegreerde converter. 15 voorgeïnstalleerde output-profielen maken het eenvoudig om het juiste formaat en de juiste instellingen te kiezen om een video te maken voor een DVD-speler, smartphone of Xbox One. VSDC’s export-algoritme maakt een snelle beeldverwerking mogelijk - indien gewenst gebruikt het programma alle CPU-cores om maximale videoverwerkingssnelheid te bereiken. Video's kunnen worden opgeslagen in een resolutie tot 1980x1080 full HD, met stereogeluid én met een framerate-snelheid van 30 fps.

VoordelenNadelen
Veel verschillende functies Als beginner heb je enige inwerktijd nodig
Mooi ontworpen interface Veel functies zijn moeilijk te vinden
Geïntegreerde tool voor desktop recording
Verschillende mogelijkheden om bestanden te exporteren
Handige wizards

Lightworks: de software voor professionals

Lightworks van Editshare bestaat al sinds 1989 en is een van de eerste tools voor computergestuurde videomontage die door Hollywood werd opgepikt. Het programma werd dan ook gebruikt voor de productie van talrijke grote films, zoals Shutter Island en Pulp Fiction, en daarnaast ook voor veel TV-producties.

Het is meteen duidelijk dat Lightworks is ontwikkeld met videoprofessionals in het achterhoofd. Zelfs in de eenvoudigste versie heeft het programma, dat in de pro-versie ongeveer 300 euro kost, veel aanpasbare modules, waaronder een mediamanager, een tijdbalk met preview-weergave en een virtuele montageconsole.

Windows Movie Maker Alternatief: Lightworks
De modulaire structuur van Lightworks lijkt eerst wat nieuw, maar zorgt ervoor dat een videoproject in duidelijke en beheersbare workspaces wordt opgedeeld.

Na het importeren van het gewenste video- en audiomateriaal kun je de video's met een groot aantal functies bewerken, die aan elke behoefte voldoen.

Handige analysetools en een uitgebreide toolbox met talrijke effecten stellen ervaren gebruikers in staat om indrukwekkende resultaten te produceren die kunnen worden geëxporteerd in HD en zelfs 3D. Het enige verschil tussen de gratis versie en de volledige versie is dat de gratis versieminder exportmogelijkheden biedt en minder bestandsformaten ondersteunt.

VoordelenNadelen
Modulaire interface Te complex voor amateurs
De freeware versie heeft bijna hetzelfde functiebereik als de betaalde versie Gelimiteerde exportmogelijkheden in de gratis versie
Compatibel met andere programma’s zoals After

Betaald alternatief voor Windows Movie Maker: Adobe Premiere Elements

Last but not least, een betaald Windows Movie Maker alternatief dat zijn geld zeker waard is - Adobe Premiere Elements. Deze afgeslankte versie van de premium videobewerkingssoftware Adobe Premiere, is al beschikbaar voor ongeveer 60 euro. Het biedt alle functies en mogelijkheden die een semi-professionele gebruiker nodig heeft: niet enkel frames en teksten, effecten en retouches, maar ook thema's en overgangen. De voltooide video's met een framerate van maximaal 60 fps kunnen eenvoudig worden gesynchroniseerd met mobiele apparaten of direct worden gedeeld via sociale netwerken zoals Facebook of YouTube. De Elements-versie heeft een andere gebruikersinterface dan de Pro-versie. Ook zijn er veel tutorials beschikbaar. Dit maakt het voor beginners makkelijker om met videobewerking te starten.

VoordelenNadelen
Voordelige prijs (en een gratis trial) Afgeslankte versie, de upgrade naar de volledige versie is duur
Onklopbare verscheidenheid aan functies en features
Vereenvoudigde user interface voor beginners

De beste alternatieven voor Windows Movie Maker in een oogopslag

Er bestaan veel Windows Movie Maker alternatieven voor elke doelgroep - van beginners tot echte enthousiastelingen en professionals. Veel daarvan zijn eenvoudige freeware-toepassingen die geen cent kosten. Er zijn ook enkele professionele en semi-professionele videobewerkingstools beschikbaar tegen gereduceerde prijzen of zelfs volledig gratis. Hoewel de gratis versies meestal minder functies bieden dan de volledige betaalde versies kunnen ze toch zeer goede resultaten opleveren.

Gratis? Perfect voor Ondersteunde formaten
VirtualDub Ja Beginners AVI (importeren en exporteren) DIVX, MPG, MPEG, MPV, M1V, ANIM, PNG, BMP, TGA, JPG, JPEG, AVS, VDR (enkel importeren)
VSDC Free Video Editor Ja Liefhebbers AVI, MP4/M4V, 3GP/2G2, MOV, WMV, DVD, VCD/SVCD, MPEG, MKV, RM/RMVB, SWF, FLV, AMV, MTV, MP3, M4A, AAC, OGG, WAV, BMP, JPEG, PNG, GIF (importeren en exporteren) QT, HDVideo/AVCHD, ASF, DVR-MS, VOB, MPG, DAT, DV, NUT, H.264/MPEG-4, DivX, XviD, MJPEG, MP2, WMA, FLAC, RA, RAM, VOC, AC3, AIFF, MPA, AU, APE, CUE, CDA, JPG, PSD, ICO, CUR (enkel importeren) AMR (enkel exporteren)
Lightworks Ja ProfessionalsMXF OP1a, MXF OPAtom – P2, MXF OPAtom – native Avid support, Quicktime, AVI, MTS, M2TS, M2T, MPG, MP4 (importeren en exporteren) TS, M2V, ASF, VOB (enkel importeren) WMV (enkel exporteren)
Adobe Premiere ElementsNee Liefhebbers met veel kennis en professionals MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, H.264, DV, AVI, QuickTime, 3GP, WAV, JPEG, DVD (importeren en exporteren) JVC Everio MOD, ASF, WMA, PSD, PNG (enkel importeren) Blu-ray (enkel exporteren)