Apps en webapps

Apps en webapps: niet meer weg te denken

Apps op smartphones en tablets zijn deel van ons digitale dagelijks leven geworden. Ze zijn niet alleen beschikbaar voor mobile devices, maar ook voor desktopcomputers. Deze native apps zijn vormen van applicatiesoftware die zijn gemaakt voor een bepaald platform. Webapps daarentegen draaien in je webbrowser en verschillen in enkele opzichten van native apps.


Webapp: definitie

Webapp: definitie

Webapps (‘web applications’) zijn doorgaans gebaseerd op HTML, JavaScript of CSS. Omdat ze worden geladen vanaf een webserver en in de webbrowser draaien, hoeven ze niet te worden geïnstalleerd. Toch kan met behulp van een bladwijzer een koppeling worden gemaakt op de desktop van een computer of het thuisscherm van een mobiel apparaat, zodat je direct naar de webapp kan gaan.

Het scala aan webapps is groot: van kleine tools en webappversies van populaire programma’s (zoals instant messaging diensten of officepakketten) tot grafische software of browsergames. Veel programma’s en diensten hebben een tweeledige aanpak: ze worden zowel aangeboden als webapp als in de vorm van een native app.


Webapp vs. mobiele app

Webapp vs. native (mobiele) app

Webapps en klassieke native apps verschillen vooral op het gebied van de programmeertechniek.

Native app

Native apps zijn specifiek voor een doelplatform geprogrammeerd en moeten ook op dit platform worden geïnstalleerd. Dat kan zowel een mobiel besturingssysteem zoals Android of iOS zijn als een desktopbesturingssysteem zoals Windows. De appmarkt wordt gedomineerd door applicaties voor mobile devices, de zogenaamde native mobile apps (of gewoon mobile apps)

De overeenkomst van alle native apps is dat ze zijn ontwikkeld voor een specifiek platform en dus alleen daarop werken. Zo werk een Android-app bijvoorbeeld niet op het Apple-besturingssysteem iOS. Deze afhankelijkheid van een platform heeft voor- en nadelen: als ontwikkelaars hun app willen aanbieden voor meerdere besturingssystemen moeten ze voor elk systeem een aparte app programmeren – wat aanzienlijk meer werk inhoudt in vergelijking met het ontwikkelen van een webapp. Native apps kunnen echter wel worden geoptimaliseerd voor het betreffende platform. Bovendien kunnen ze de opslagruimte van het gebruikte apparaat gebruiken. In tegenstelling tot webapps zijn native apps dus geschikter voor complexere applicaties.

Webapp

Webapps kunnen minder goed worden geoptimaliseerd voor de hardware van het gebruikte apparaat, maar werken wel op alle besturingssystemen en devices die over een, door de webapp ondersteunde, webbrowser beschikken (normaal gesproken alle actuele browsers). Eén app is dus meestal voldoende om het programma op alle platforms aan te bieden, hoewel het niet altijd mogelijk is om de app voor alle browsers te optimaliseren.

Een ander pluspunt is de manier waarop veiligheidslekken worden verholpen: bij native apps kan dat alleen door het downloaden van een nieuwe versie of een update. Een security-update voor een webapp wordt echter direct in de software uitgevoerd, zodat alle gebruikers automatisch toegang hebben tot de veiligste versie. Bovendien zijn webapps vaak goedkoper en kunnen ze sneller geproduceerd worden.

Toch kan er over het algemeen niet worden gezegd welk appformaat beter is. Dit hangt altijd af van de eisen en doelen van de ontwikkelaar van de app. In de volgende tabel staan de eigenschappen van webapps en native apps op een rijtje.


Native app vs webapp

Native app vs. webapp: een overzicht


Native app Webapp
Platform Afhankelijk van het platform Onafhankelijk van het platform
Opslag van gegevens Op het apparaat van de gebruiker Doorgaans op de webserver – bij HTML5-webapps kunnen applicatiecode en gegevens
Functionaliteit van het apparaat Volledig functioneel tijdens gebruik van app Meestal niet volledig te gebruiken – sommige webapps kunnen bepaalde functies van het apparaat beïnvloeden
Bron Downloaden in de app store De website laden
Installatie Noodzakelijk Niet noodzakelijk
Updates Moeten worden geïnstalleerd (evt. moet de actuele versie van de app worden gedownload) Worden door de provider uitgevoerd en zijn beschikbaar voor alle gebruikers
Internetverbinding Meestal niet noodzakelijk Meestal noodzakelijk – tenzij de app met HMTL5 tijdelijk lokaal is opgeslagen

Verschillen tussen webapps

Verschillen tussen webapps en websites

Webapps verschillen dus duidelijk van native apps – maar in hoeverre wijken webapps af van normale websites? Dit verschil is niet altijd duidelijk, zoals zal blijken uit enkele bekende webapplicatie voorbeelden.

Webapps: voorbeelden

Verschillende Googlediensten (zoals Google Maps, Gmail of zelfs de zoekmachine van Google) en ook het internetaanbod van Amazon (naast de webshop ook diensten, zoals als Amazon Video en Amazon Music) en eBay (zowel de veilingsite als eBay Classifieds) zijn webapplicaties. Uit deze paar voorbeelden blijkt al dat de grens tussen een conventionele website en een webapplicatie vaag is. Het verschil wordt duidelijker door het voorbeeld van Microsoft Office Online (voorheen ‘Office Web Apps’). De webapplicatie biedt gebruikers de programma’s van het Microsoft Officepakket (Word, Excel, Outlook etc.) op hun browsers aan. Daarmee kunnen verschillende documenten worden gemaakt, bewerkt en opgeslagen – net als bij de geïnstalleerde versie van het Officepakket

Connectiviteit met het web is een speciale functie: waren webapps in het begin nog afhankelijk van een internetverbinding, tegenwoordig kunnen gegevens ook tijdelijk op het apparaat worden opgeslagen. Webapps op basis van HTML5 kunnen zo ook offline werken, hoewel tot dusver nog maar weinig webapps over deze functie beschikken.

Webapps en websites: eigenschappen

Concrete verschillen tussen webapps en traditionele websites zitten vooral in de functionaliteit van een online service. Over het algemeen bieden webapps een bepaalde dienstverlening. Google webapplicaties bieden bijvoorbeeld het gebruik van een zoekmachine, een webmail- of kaartendienst. Sommige functies van Amazon, zoals de webshop en video-on-demand services, zijn herkenbaar als webapps.

Websites hebben daarentegen meestal een informatief karakter. Ze zijn statischer in vergelijking met webapps die actiegerichte, interactieve elementen bevatten. Dit kunnen bijv. transacties zijn of een aanvraag voor een dienstverlening, maar ook het gebruik van een software voor een bepaald doel (Office-applicatie, beeldbewerking, etc.).

Door hun eenvoudige toepasbaarheid op alle platforms en omdat ze niet hoeven te worden geïnstalleerd, spelen webapps een belangrijke rol bij het vormgeven van de toekomst van het internet.