vectorafbeelding

Pixelafbeelding en vectorafbeelding

Naast tekst vormen afbeeldingen kernelementen van een website. In webdesign zijn er twee verschillende soorten computerafbeeldingen die qua eigenschappen fundamenteel verschillen: pixelafbeeldingen en vectorafbeeldingen. Wij leggen uit hoe deze afbeeldingen zijn opgebouwd en benoemen de specifieke eigenschappen en hun toepassingen.


Pixelafbeeldingen

De kleinste eenheid van elke pixelafbeelding is het beeldpunt (pixel) waarvan een speciale kleurwaarde is vastgelegd. Omdat dit soort computerafbeeldingen bestaan uit een enorme hoeveelheid vierkante beeldpunten die zijn gerangschikt in een raster, worden pixelafbeeldingen ook wel rasterafbeeldingen genoemd. De belangrijkste eigenschappen waarmee pixelafbeeldingen kunnen worden beschreven, zijn het aantal beeldpunten en de kleurdiepte van de afzonderlijke pixels. Het totale aantal pixels bepaalt de hoogte en breedte van een afbeelding en dus de resolutie, en de kleurdiepte bepaalt de kleur- en helderheidswaarden van elk beeldpunt.

Dankzij deze eigenschappen kunnen met pixelafbeeldingen gedetailleerde beelden worden weergegeven. Bekende voorbeelden zijn foto’s van een digitale camera of afbeeldingen die met een scanner zijn gemaakt. Omdat pixelafbeeldingen bestaan uit een bepaald aantal beeldpunten zijn zowel de kwaliteit als de opslagruimte die ze innemen afhankelijk van het totale aantal pixels. Hoe meer pixels een rasterafbeelding bevat, des te groter deze kan worden afgebeeld en des te meer opslagruimte het bestand inneemt. De relatie tussen beeldkwaliteit en pixelaantal heeft tot gevolg dat pixelafbeeldingen niet kunnen worden vergroot zonder verlies van kwaliteit.


Vectorafbeeldingen

Anders dan pixelafbeeldingen bestaan vectorafbeeldingen niet uit afzonderlijke beeldpunten, maar uit zogenaamde meetkundige objecten zoals lijnen, cirkels of curves die door parameters zoals beginpunt, eindpunt, straal, kantlengte, lijndikte, kleur en vulpatronen worden gedefinieerd. Moderne vector tekenprogramma’s geven ook kleurverloop en transparantie weer. Deze objecten worden niet gedefinieerd als een opeenvolging van pixels, maar logisch beschreven aan de hand van hun eigenschappen. Voor de beschrijving van een eenvoudige cirkel zijn bij vectorafbeeldingen dus alleen de positie van het middelpunt, de straal, de kleur en de lijndikte nodig om het object in elke denkbare afmeting af te beelden.

Hier blijkt het grote voordeel van vectorafbeeldingen ten opzichte van rasterafbeeldingen: een afbeelding die onafhankelijk van beeldpunten met objecteigenschappen wordt beschreven, kan naar wens worden vergroot zonder verlies van kwaliteit, omdat de opgeslagen parameters gewoon worden omgerekend naar de nieuwe afmeting. Een cirkel die in een pixelafbeelding is gedefinieerd met een exact vastgesteld aantal beeldpunten, vertoont echter vanaf een bepaalde vergroting een trap- of aliaseffect waarbij de afzonderlijke pixels te zien zijn. In tegenstelling tot een pixelafbeelding, waarbij voor grootformaat afbeeldingen ook meer beeldpunten nodig zijn, heeft de weergavegrootte van een vectorafbeelding geen invloed op de benodigde opslagruimte. Die wordt bepaald door het aantal opgeslagen parameters.

Omdat alle gangbare weergavemedia (beeldscherm, druk) afbeeldingen uitsluitend als rasterafbeeldingen tonen, moeten vectorafbeeldingen worden geconverteerd in rasterafbeeldingen (rasteriseren) voor ze kunnen worden afgebeeld. Afhankelijk van de complexiteit van het beschreven object kost dit zowel tijd als rekencapaciteit.


Raster- en vectorafbeeldingen: bestandsformaten en grafische programma’s

Voor het maken en bewerken van raster- en vectorafbeeldingen bestaan er veel grafische programma’s die een hele reeks specifieke bestandsformaten ondersteunen. In de volgende tabel is een selectie te zien van de gebruikelijke grafische formaten en bewerkingsprogramma’s voor raster- en vectorafbeeldingen.

Grafische formaten Grafische programma’s
Pixelafbeelding TIF, JPG, BMP, PNG, GIF Adobe Photoshop, GIMP, Corel PaintShop Pro, InDesign
Vectorafbeelding SVG, EPS, AI, CDR, WMF Adobe Illustrator, Corel Draw, Inkscape, InDesign

Toepassing van pixelafbeeldingen en vectorafbeeldingen

Omdat ze kunnen worden vergroot zonder verlies van kwaliteit zijn vectorafbeeldingen zeer geschikt voor het afbeelden van diagrammen, bedrijfslogo’s, geometrische figuren, lettertypes, iconen en technische tekeningen en zijn ze handig toe te passen bij een responsieve website. Complexe afbeeldingen, zoals digitale foto’s van natuurlijke objecten met veel verschillende kleur- en helderheidswaarden kunnen door vectoren echter niet zonder verlies van kwaliteit worden afgebeeld. Daarvoor kunnen het best pixelafbeeldingen worden gebruikt.


Vectorafbeeldingen rasteriseren en rasterafbeeldingen vectoriseren

Het rasteriseren van vectorafbeeldingen naar pixelafbeeldingen is niet heel moeilijk; de omgekeerde procedure is dat echter wel. Het vectoriseren van een rasterafbeelding moet gebeuren door middel van handmatig natekenen of met behulp van een vectoriseringsprogramma zoals Xara Xtreme of Inkscape die functies hebben zoals Bitmap Tracer of Potrace. Zo’n conversie is wel foutgevoelig, omdat vectoriseringsprogramma’s het volledige kleur- of helderheidsverloop van pixelafbeeldingen slechts kunnen imiteren. De afbeeldingen kunnen daardoor strepen vertonen (banding).

Voordelen Nadelen
Pixelafbeelding rijk aan kleur- en helderheidsgradaties vergroten gaat gepaard met kwaliteitsverlies
elk afzonderlijke beeldpunt kan worden bewerkt compressie kan leiden tot kwaliteitsverlies
veel opslagruimte nodig bij kwalitatief hoogwaardige afbeeldingen
vectoriseren zeer bewerkelijk
Vectorafbeelding vergroten zonder kwaliteitsverlies niet geschikt voor complexe grafische weergaven
compressie zonder kwaliteitsverlies rasteriseren noodzakelijk voor weergave
kleine bestandsgrootte
eigenschappen van objecten kunnen naar wens worden aangepast

Vond je interessant? Bij Strato vind je ook alle infomatie over het maken van screenshots en het aanmaken van zip-bestanden.