Je Snapchat account verwijderen: zo werkthet

  1. Home
  2. Handboek
  3. Snapchat account verwijderen
Snapchat account

Waarom zou je Snapchat verwijderen?

Snapchat deed het lang erg goed tussen de andere populaire instantmessengers. De grootste troef van deze app? De foto's, video's en stories die je verstuurt naar je vrienden of ontvangt van contacten zijn slechts enkele seconden beschikbaar en worden direct na het bekijken verwijderd. Deze zogenoemde "snaps" kunnen ook worden bewerkt met verschillende filters, stickers en effecten. Hoe kon je de app dan ook niet leuk vinden? Nou, misschien is dat ondertussen veranderd. Dat kan bijvoorbeeld omdat je niet te spreken bent over hun weinig betrouwbare gegevensbescherming of, iets minder serieus, omdat je hun jongere doelgroep ontgroeid bent. Of misschien is je gehoopte Snapchat roem uitgebleven en ben je ondertussen je interesse in de app kwijtgeraakt.

Als je je account dus wilt verwijderen, is het niet voldoende om alleen Snapchat te verwijderen. Net als bij andere apps blijven je persoonlijke gegevens opgeslagen op de servers van het bedrijf, zelfs als het bekende gele spookicoontje van je smartphone is verdwenen. Net als bij veel andere diensten van deze aard, is de eigenlijke functie voor het verwijderen van je account moeilijk te vinden. Logisch, want de provider ziet natuurlijk liever geen gebruikers vertrekken. Afhankelijk van het geval kan het zelfs voldoende zijn om slechts tijdelijk je account op Snapchat te deactiveren in plaats van het volledig te verwijderen. Voor beide opties bieden wij je hieronder gedetailleerde en stapsgewijze instructies.


Snapchat deactiveren en Snapchat account verwijderen

Als je je wilt afmelden bij Snapchat, gebeurt dit altijd in twee stappen. Eerst wordt het gebruikersprofiel gedurende 30 dagen gedeactiveerd waarna het, in een tweede fase, uiteindelijk definitief wordt verwijderd. Je kunt tevens een Snapchat account deactiveren via de verwijderfunctie. Als je de app goed kent, weet je al dat je deze functie in de Android- of iOS-versie niet terug kunt vinden. In plaats daarvan moet je je webbrowser gebruiken en dit werkt als volgt:

  1. Ga naar het account portal van Snapchat in je browser.
  2. Log in met je Snapchat account.
  3. Klik op de optie "Account verwijderen" in het volgende venster.
  4. Bevestig je keuze door je inloggegevens opnieuw in te voeren.
  5. Een melding geeft aan dat je Snapchat account met succes is gedeactiveerd en kort erna zul je een bevestigingsmail ontvangen. Je krijgt daarnaast ook een berichtje dat je account 30 dagen na deactivering wordt verwijderd. Tot die tijd kun je je Snapchat account weer activeren en alle gegevens op elk moment herstellen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is met je toegangsgegevens in te loggen op Snapchat.

Snapchat account
Door het adres “accounts.snapchat.com/” in te geven in je webbrowser word je meteen naar de verwijderoptie gebracht.

Het alternatief, zij het meer omslachtig, is om rechtstreeks naar ”Snapchat-ondersteuning” te surfen via de Snapchat website of naar de app-instellingen op je telefoon zelf te gaan. Dit laatste kan via het instellingensymbool in je profiel. Klik vervolgens op "Account details", dat valt onder het item ”Mijn Account en Veiligheid”, dan ”Accountgegevens”. Vervolgens kun je kiezen voor "Mijn account verwijderen". Daar vind je opnieuw alle belangrijke informatie over het deactiveren en/of het verwijderen van je Snapchat account. Een link naar het "Accounts Portal" leidt naar de URL "accounts.snapchat.com". Eens op die website volg je eenvoudigweg de hierboven beschreven stappen.

Snapchat account
De langere manier om je Snapchat account te verwijderen is via het item “Ondersteuning” in de app-instellingen.

Snapchat account
Een andere optie is naar de ondersteuningssectie te gaan via de homepage van Snapchat.

Als je de 30 dagen laat verstrijken zonder je account opnieuw te activeren, wordt het dus permanent verwijderd. Dit betekent echter ook dat al je contacten en al de foto's die je in het archief van de app hebt bewaard onherroepelijk verloren gaan. Bovendien wordt je naam op Snapchat weer beschikbaar. Hierdoor kunnen andere gebruikers een account onder jouw oude naam aanmaken. Deze redenen sporen aan tot enige voorzichtigheid wanneer je overweegt je account te verwijderen. Als je twijfelt is de eerste stap om enkel je Snapchat account te deactiveren dus perfect als overgang. Als je in die periode nog steeds geen zin krijgt om je Snapchat activiteiten te hervatten, zal je account na 30 dagen automatisch verdwijnen.


Afmelden bij Snapchat: hoe maak ik een back-up van mijn foto's?

Het succesverhaal van Snapchat is volledig gebaseerd op het feit dat verzonden foto's, video's en verhalen slechts korte tijd zichtbaar zijn voor de ontvanger en vervolgens volledig worden verwijderd. Dit biedt meer zekerheid voor je eigen privacy, het zorgt voor grotere vrijheid toe en stimuleert creativiteit.

Sinds midden 2016 heeft Snapchat echter een nieuwe functie, genaamd "Herinneringen". Met deze functie kun je snapshots en stories die je hebt gemaakt in een archief binnen de app opslaan en van daaruit beheren. Met de optie "Alleen voor mij" is het ook mogelijk om ze te beschermen met een PIN-code. Je kunt de herinneringsfunctie ook zo configureren dat je foto's en video's worden opgeslagen in de fotogalerij op je eigen smartphone. Dit werkt als volgt:

  • Klik op je Snapchat profiel in de app en vervolgens op het instellingensymbool in de rechterbovenhoek om de instellingen te openen.
  • Scroll naar beneden en klik op "Herinneringen".
  • Klik hier op "Opslagknop".
  • Nu kun je kiezen tussen de opslagopties “Herinneringen”, “Herinneringen & Foto’s”, of “Foto’s”

Snapchat account
Snapchat biedt een ingebouwde mogelijkheid om je eigen snaps op je smartphone op te slaan.

Hoewel het dus mogelijk is om een back-up te maken van je foto's voordat je je Snapchat account verwijdert, bestaat deze opslagfunctie niet voor snaps van anderen. Dit komt door de vluchtige natuur van de app, waarbij het juist de bedoeling is dat foto’s en berichten zo vlug verdwijnen. Speciale third party apps, die in overvloed te vinden zijn in de App Store en op Google Play, kunnen helpen. Sinds een groot datalek in oktober 2014 probeert Snapchat echter regelmatig applicaties zoals "Snap-Hack" uit de App Store of uit Google Play te verwijderen. De basisregel hierbij is: Gebruik op eigen risico. De meeste apps van derden blijken al snel frauduleus te zijn en in het ergste geval loop je het risico dat je Snapchat account wordt geblokkeerd wanneer je deze gebruikt.

Natuurlijk kun je de korte tijd voordat een afbeelding verdwijnt ook gebruiken om een screenshot te maken, maar dat kan pijnlijk worden. Je contactpersoon wordt hiervan namelijk op de hoogte gesteld. Door gebruik te maken van een gangbare recorder app (bijvoorbeeld de Apowersoft Screen Recorder op Android), kun je in het geheim video's opnemen vanaf het scherm van je smartphone. Omdat de gegevens ook tijdelijk in de cache van je telefoon worden opgeslagen, kun je met bepaalde apps en toepassingen zelfs door Snapchat verwijderde afbeeldingen en video's herstellen.

Interesseert het onderwerp social media je? Bij ons lees je ook alles over de volgende zaken: alternatieven voor Facebook, het krijgen van volgers op Instagram, je Instagram-statistieken en een handige vergelijking tussen Instagram en Pinterest.