Wat is een screenshot?

Schermafbeeldingen, vaak wordt er naar verwezen met de Engelse naam screenshots of printscreens, maken het mogelijk om eenvoudig vast te leggen wat er op een bepaald moment op je monitor te zien is. Er kunnen verschillende redenen zijn om een screenshot op Mac te maken.

  • Het programma dat je gebruikt op het werk functioneert niet meer. Een screenshot kan zeer nuttig zijn bij de communicatie met de IT-ondersteuning over wat het probleem is.
  • Bij het proeflezen van de presentatie van je collega's kom je een fout tegen. Een snelle screenshot met de fout gemarkeerd kan het probleem vlug oplossen.
  • Een interessante uitwisseling via messenger mag niet verloren gaan en moet worden vastgelegd. Dit kan gedaan worden met een printscreen.
  • Je wilt een grappig online moment met je vrienden delen via social media.

Eerder schreven we al over het maken van screenshots in Windows. Maar in dit artikel leggen we ons helemaal toe op het eenvoudig uitleggen van het maken van een screenshot op Mac. Dat kan wat ingewikkeld lijken, maar gelukkig heeft Mac screenshot shortcuts met makkelijke toetsencombinaties.


Een printscreen op Mac maken, zo doe je het

Apple-apparaten hebben geen 'Print Screen'-knop. Het is deze knop die Windows-gebruikers in staat stelt om met één druk op de knop alles wat op het scherm van een monitor te zien is, vast te leggen. Apple-gebruikers zullen altijd een combinatie van toetsen, een Mac screenshot shortcut als het ware, moeten indrukken om een screenshot te maken. Deze bieden wel een waaier aan mogelijkheden. Er zijn dan ook verschillende combinaties, afhankelijk van welk deel van je scherm op macOS of OS X je een schermafbeelding wilt maken:

  • Volledig scherm: Je kunt een screenshot maken van het volledige display door op [Shift] + [Cmd] + [3] te drukken.
  • Rechthoekig gedeelte van het scherm: Druk op [Shift] + [Cmd] + [4] om een rechthoekig gedeelte van een scherm vast te leggen. In dit geval zal de muiscursor veranderen in een kruiscursor. Verplaats de cursor naar de plaats waar je de printscreen wilt beginnen, klik daar dan op en verplaats de cursor tot je de gewenste grootte bereikt hebt. Pas dan kan je je de muis weer loslaten. Dat is het moment waarop de screenshot wordt uitgevoerd. Als je het maken van de schermafbeelding tijdens het proces wilt annuleren, druk je gewoon op de Esc-knop.
  • Venster: Als je een volledig venster (en enkel dat) als screenshot op Mac wilt opslaan, dan moet je ook op de toetsencombinatie van [Shift] + [Cmd] + [4] drukken. Opnieuw zal je muis veranderen in een kruiscursor. Door nu de spatiebalk in te drukken wordt de cursor een camerasymbooltje. Klik simpelweg op het venster waarvan je een screenshot wilt maken. Dit proces kan ook op elk moment worden geannuleerd door op de Esc-knop te drukken.
  • Menu: Zelfs een menu kan apart worden opgeslagen als Mac printscreen. Om dit te doen open je het menu en druk je op [Shift] + [Cmd] + [4]. Klik met de cursor op het menu en maak een screenshot. De titel van het menu wordt hierdoor echter niet opgeslagen. Dit kan alleen als je, voordat je op de muis klikt, de aanwijzer in een kruiscursor omzet door de spatiebalk in te drukken. Wanneer je vervolgens in een menu klikt, zal de titel ook deel uitmaken van het screenshot. Net als bij de andere processen, kun je dit proces annuleren door op de Esc-knop te drukken.
  • Touchbar: Vanaf 2016 zijn MacBook Pro's voorzien van een extra navigatiebalk - een OLED-touchscreen dat bekend staat als de Touch Bar. Het is ook mogelijk om van dit scherm een screenshot te maken. Een vereiste hiervoor is dat je besturingssysteem macOS Sierra 10.12.1 of hoger hebt. De sneltoets voor deze vorm van schermafbeelding op Mac is - aangezien de Touch Bar zich onder de eigenlijke monitor bevindt - [Shift] + [Cmd] + [6]. (Het is ook mogelijk om een knop in de Touch Bar te installeren die specifiek voor het maken van Mac screenshots is bedoeld.)

Mac screenshot: toetsencombinatie
Met een eenvoudige toetsencombinatie kun je een bepaald deel van het scherm selecteren dat belangrijk is voor jou.

Feit!
De command-toets, ook bekend als de Apple-toets, heeft door de jaren heen zijn uiterlijk veranderd bij de verschillende Macintosh-systemen. Soms heeft hij het bekende ‘gebeten appel’-symbooltje, soms heeft hij het lusvormige vierkantje ⌘, en soms is hij voorzien van de letters 'cmd' - in veel gevallen gaat het trouwens om een combinatie van deze symbolen. Normaal gesproken bevindt de toets zich vlak naast de spatiebalk. De commandoknop wordt in Apple-systemen gebruikt voor toetsenbordcombinaties en shortcuts.

Ongeacht welke sectie je hebt geselecteerd of welke knoppen je hebt ingedrukt, de schermafbeelding wordt automatisch opgeslagen op je bureaublad als een PNG-beeldbestand. De naamgeving van het bestand gebeurt ook automatisch door het besturingssysteem - alle bestandsnamen beginnen met het woord 'Schermafbeelding' gevolgd door de tijd en datum dat het bestand is aangemaakt.

Als je er de voorkeur aan geeft dat een screenshot op je Mac niet direct in een bestand veranderd wordt, maar in plaats daarvan naar het klembord gekopieerd wordt (zoals de standaard is bij screenshots in Windows), dan is dit ook mogelijk: door extra op de [Ctrl] knop te drukken slaat Mac de schermafbeelding op in het klembord. Van hieruit is het gemakkelijker om de afbeelding over te zetten naar het tekst- en beeldbewerkingsprogramma waarmee je werkt. Dit proces werkt met alle schermafbeeldingen op Mac.


De schermafbeelding tool: zo maak je Mac printscreen zonder toetsencombinatie

Het kan zijn dat je screenshots wilt maken op je Mac zonder dat je sneltoetsen nodig hebt, en dat is waar de tool 'Schermafbeelding' handig is. Deze software is al op elk Mac-besturingssysteem geïnstalleerd en is te vinden in de map 'hulpprogramma's' onder 'Schermafbeelding', via de zoekfunctie in 'Finder' of nog, in de meest recente besturingssystemen, met de combinatie shift⇧ + command⌘ + 5. Deze handige ‘screengrab’ is eenvoudig te gebruiken en kan worden bediend via de menutaakbalk. Hier kun je selecteren welk gedeelte van het beeldscherm je als beeldbestand wilt opslaan. Over het algemeen heb je dezelfde opties als bij de toetsenbordcombinaties: “leg selectie vast”, “leg venster vast”, “leg scherm vast”, maar er is ook een extra optie; “leg scherm vast met timer”.

Mac screenshot: Schermafbeelding software
Met de Schermafbeelding software kun je, bijvoorbeeld, een deel van het scherm opslaan.

Daarnaast heeft de software dus ook een timerfunctie. Deze maakt het mogelijk om wijzigingen op het scherm aan te brengen voordat de screenshot daadwerkelijk wordt genomen. Dit is bijvoorbeeld erg handig als de muis moet worden ingedrukt om te laten zien wat nodig is. Elke keer verschijnt de 'screengrab' dan in een nieuw venster. Je kunt dan beslissen wat er vervolgens met het bestand moet gebeuren - pas de naam van het bestand aan en selecteer vervolgens waar het moet worden opgeslagen.

Mac screenshot: tool voor schermafbeeldingen
De tool voor schermafbeeldingen heeft ook een erg handige timerfunctie.

Bovendien kun je de voorvertoning (preview) tool ook gebruiken bij het maken van screenshots. In het programma dat je normaal gesproken zou gebruiken om afbeeldingen en PDF-bestanden te openen, vind je in het menu een "Exporteer als PDF" waaruit je een van de drie schermafbeelding-opties kunt selecteren: vanaf het scherm, vanaf een venster of vanaf een bepaalde selectie. De screenshot kan dan direct in de preview worden bewerkt of in de verschillende formaten worden opgeslagen.

Toch zijn er soms problemen bij het maken van screenshots op een Mac

Het kan soms het geval zijn dat het maken van een printscreen op een Mac niet werkt. Dit heeft meestal iets te maken met het programma waarvan je een screenshot wilt maken. Apple heeft het bijvoorbeeld zo geconfigureerd dat het niet mogelijk is om een screenshot te maken van een film die wordt afgespeeld via de DVD-speler software. Om auteursrechtelijke redenen heeft Apple het onmogelijk gemaakt om schermafbeeldingen te maken terwijl de afspeelsoftware draait. Dit is zelfs het geval als je geen enkele wens hebt om een deel van de film op te nemen in je screenshot of als je zelfs de moeite hebt genomen om de rechten op de film te krijgen. Je kunt dit omzeilen door een opnameprogramma te gebruiken.

Vond je dit artikel handig? In ons handboek vind je onder meer ook artikels over het aanmaken van een zip-bestand, het omzetten van html naar pdf en het verschil tussen vector- en pixel-afbeeldingen.