handelsnaam beschermen

Waarom je handelsnaam beschermen?

Het oprichten van een onderneming gaat niet zonder het kiezen van een passende bedrijfsnaam. Blijkt dit een naam met merkpotentieel – wint hij bijvoorbeeld snel aan populariteit en staat hij voor overtuigende kwaliteit – dan is het verstandig om de handelsnaam te beschermen. Maar ook om er zeker van te zijn dat alleen jij de naam van je onderneming mag gebruiken, is het aan te raden om je goed te laten informeren over hoe je een bedrijfsnaam precies kunt beschermen. Er zijn verschillende opties mogelijk, waaronder inschrijving in het handelsregister en het merkenregister.


bescherming bedrijfsnaam

Bescherming van je bedrijfsnaam bij oprichting

Vooral bij het oprichten van een onderneming krijg je al snel te maken met de vraag: hoe bescherm ik mijn bedrijfsnaam het beste? Allereerst is het verstandig om te controleren of de naam niet al door een ander bedrijf in gebruik is genomen; je wilt namelijk geen inbreuk maken op de beschermde handelsnaam van iemand anders. Hiervoor kun je de officiële online databanken raadplegen van het Nederlandse handelsregister (KvK) en het merkenregister van de Benelux (BOIP).

Als de naam van jouw voorkeur beschikbaar is, heb je meerdere mogelijkheden. Na inschrijving in het handelsregister geniet de handelsnaam direct bescherming, maar deze is beperkt en regio-gebonden. Je kunt je handelsnaam veel beter beschermen als je deze tevens als merk laat registreren. Maar hoe onderscheiden de verschillende niveaus van bescherming zich van elkaar? En wat kost het om je bedrijfsnaam extra te beschermen?


bedrijfsnaam beschermen

Inschrijven in het handelsregister

In Nederland moet vrijwel elke onderneming of zelfstandige die deelneemt aan het economische verkeer zich inschrijven in het handelsregister. Zodra je een bedrijfsnaam hebt gekozen en onder deze naam gaat handelen, heb je automatisch al bescherming onder de handelsnaamwet. Het is dan wel zaak dat je je zo snel mogelijk bij de Kamer van Koophandel registreert; uiterlijk één week nadat je van start bent gegaan. Eenmaal ingeschreven, geniet je alléén bescherming wanneer je ook daadwerkelijk handelt. De bescherming op je handelsnaam die deze registratie biedt, beperkt zich tot jouw regio: geen enkel bedrijf in jouw gemeente mag dezelfde of een vergelijkbare handelsnaam voeren. Bescherming van je bedrijfsnaam voor heel Nederland of daarbuiten is hiermee niet geregeld.

Inschrijven in het handelsregister doe je bij de KvK, waarbij je een eenmalig bedrag betaalt om de administratiekosten te dekken. Dit staat natuurlijk los van eventueel kapitaal dat mogelijk vereist is voor het registreren van jouw rechtspersoon. De inschrijving kan door een bestuurder van het bedrijf worden gedaan, maar bij grotere bedrijven wordt deze stap vaak overgenomen door de notaris die de oprichtingsakte heeft voltooid. Inschrijving vindt persoonlijk op afspraak plaats bij jouw vestiging van de KvK.


bescherming in de Benelux

Bescherming van je bedrijfsnaam in de Benelux

Gebruik je jouw handelsnaam als domeinnaam om zo reclame te maken, dan is je handelsnaam feitelijk ook een merk. En dat merk kun je binnen de Benelux beschermen door de handelsnaam in het merkenregister in te schrijven. Aangezien het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) niet automatisch controleert of je merk inbreuk maakt op reeds gevestigde merken, dien je eerst zelf online te onderzoeken of je woordmerk niet al bij het BOIP is geregistreerd. Mocht je hier geen tijd voor hebben, kun je ook een verzoek indienen voor een informatief onderzoek door het BOIP. Je ontvangt dan binnen 15 dagen het resultaat.

Je kunt je handelsnaam dus beschermen door het als woordmerk te registreren, maar ook in combinatie met een logo, kleur of geluid. Aan een woordmerk zitten een aantal beperkingen: Je kunt niet álle combinaties van letters, woorden en tekens gebruiken. Bijvoorbeeld, het woordmerk 'vliegtuig' voor een luchtvaartmaatschappij is niet toegestaan – het is immers niet onderscheidend genoeg. Dergelijke registraties worden dan ook geweigerd. Wel kun je een originele combinatie van letters, cijfers en tekens maken, zoals '!' en '@'. Nationale symbolen – zoals vlaggen – en misleidende namen zijn niet toegestaan. Wanneer je product bijvoorbeeld geregistreerd is als een 'kruidenmix', dan kun je hier geen beeldmerk van fruit aan verbinden.

Wanneer je jouw merk bij het BOIP registreert, is het binnen België, Nederland en Luxemburg tien jaar lang gedekt. Je betaalt voor deze periode van bescherming voor je handelsnaam een vast bedrag, waarmee deze bescherming van je bedrijfsnaam geldig is voor maximaal drie klassen goederen of diensten. Voor aanvullende rechten betaal je per klasse een toeslag. Een half jaar voor het verlopen van je registratie krijg je bericht van het BOIP en kun je de registratie weer verlengen.


internationale bescherming

Internationale bescherming van je handelsnaam

Mocht je ook buiten de Benelux je bedrijfsnaam willen beschermen, dan zijn daar een aantal opties voor. Als je in één keer voor alle landen binnen de EU gedekt wilt zijn, dan registreer je jouw handelsmerk bij het Bureau voor Harmonisatie binnen de Interne Markt, dat zich in Spanje bevindt. Ook hier ben je na registratie tien jaar beschermd qua handelsnaam. De kosten voor zo’n registratie kunnen wel flink oplopen, afhankelijk van het aantal gewenste klassen. Het precieze kostenoverzicht vind je hier.

Mocht je jouw bedrijfsnaam alleen willen beschermen voor specifieke landen in of buiten de EU, dan kun je het handelsmerk inschrijven bij de Wereld Organisatie voor de Intellectuele Eigendom (OMPI) in Genève. Voor meer informatie kan je de website van OMPI raadplegen. De internationale merkenregistratie verloopt echter wederom via het BOIP, waar je ook verdere informatie kunt opvragen over de kosten en procedures.


bescherm je je bedrijfsnaam

In het kort: zo bescherm je je bedrijfsnaam

Een inschrijving in het handelsregister biedt een eerste basisbescherming van je handelsnaam, maar deze is gebonden aan de regio waar het bedrijf geregistreerd is en waar je handelt. Als je ook in andere regio’s en landen zaken wilt doen, is deze bescherming van je handelsnaam niet toereikend. Je kunt dan overwegen om je bedrijfsnaam te beschermen als merk. Hiervoor dien je wel te bepalen in welke gebieden je commercieel actief zal zijn met je onderneming. Het is aan te raden om hiervoor een advocaat te raadplegen.

Met de inschrijving van je handelsnaam is de kous meestal nog niet af. Want je hebt daarmee bijvoorbeeld niet automatisch het recht op een internetadres met de naam van je bedrijf. Vandaar dat het aan te raden is om meteen een passende domeinnaam te registreren. Aangezien bijna elke onderneming tegenwoordig een website nodig heeft, is het belangrijk om vanaf het begin online actief te zijn met een eigen website en ook op bijvoorbeeld social media kanalen. Vooral een eigen website met een duidelijke huisstijl is belangrijk voor een optimale customer journey, online succes en zichtbaarheid.