Een website opslaan als PDF-bestand

 • Zo zet je HTML om naar PDF
Sitebuilder aanbiedingen
HTML naar PDF

Hoe kun je een HTML-bestand omzetten naar PDF?

Wanneer je een website wilt opslaan als PDF-bestand, kan dat op verschillende manieren. Zo kun je gebruik maken van diverse programma’s en webbrowser -add-ons. Bovendien worden er online web-apps aangeboden, waarmee je direct in je browser een HTML-bestand naar PDF kunt omzetten. Daarbij laat het resultaat echter nog wel eens te wensen over; het kan zijn dat bepaalde onderdelen van de website niet opgeslagen worden, dat de formattering of stijl van de webpagina niet goed behouden blijft of dat de kwaliteit van de afbeeldingen achteruit gaat. Op deze pagina zetten we op een rijtje met welke tools je een website kunt omzetten naar PDF, en wat de voor- en nadelen van deze tools zijn.


Waarom HTML naar PDF

Waarom een website opslaan als PDF-bestand?

Er zijn allerlei situaties denkbaar waarin het praktisch is om een website naar PDF (Portable Document Format) om te zetten. Wellicht wil je een tekst of een routebeschrijving opslaan, om deze ook zonder internetverbinding te kunnen raadplegen. Het Portabel Document Format behoort tot de meest gebruikte bestandsformaten en is platformonafhankelijk. Hierdoor kun je PDF-bestanden op bijna elke computer en via bijna elk besturingssysteem openen. Bovendien zijn PDF-documenten gemakkelijk via mobiele opslagmedia (USB-stick, geheugenkaart etc.), via online opslagruimte of via e-mail over te zetten naar een andere computer. Dit laatste is onder meer nuttig wanneer er geen printer op je computer aangesloten is en je een bestand vanaf een andere computer wilt laten afdrukken. Ook voor de archivering van online content is het omzetten van HTML naar PDF erg handig.

Welke voordelen heeft het gebruik van een speciaal programma bij het omzetten van een website naar PDF? Er zijn tenslotte verschillende andere mogelijkheden. Je kunt een website bijvoorbeeld gemakkelijk opslaan door in je browser op de rechtermuisknop te klikken en vervolgens “Pagina opslaan” te selecteren, of dezelfde opdracht geven met de toetsencombinatie [ctrl] + [S]. Daarnaast kun je gebruik maken van een virtuele printer. Virtuele printers worden door verschillende PDF-programma’s aangeboden en schakel je in via het menu in je browser. Verder kun je er nog voor kiezen om de online informatie die je nodig hebt via een screenshot op te slaan.

Toch zijn er goede redenen om te kiezen voor speciale software. Wanneer je hier een PDF-bestand mee creëert, blijft de opmaak doorgaans goed behouden; dit is bij de “Pagina opslaan”-functie en bij de afdrukfunctie lang niet altijd het geval. Een ander voordeel ten opzichte van de “Pagina opslaan”-functie: via de browser-opdracht sla je niet alleen een HTML-bestand van de gehele opgeroepen pagina op, maar ook verschillende losse pagina-elementen, terwijl een PDF-converteerprogramma één PDF-bestand creëert. Wanneer je het gebruik van de software vergelijkt met het maken van screenshots, is het belangrijkste verschil dat je in het eerste geval de hele webpagina opslaat en met een screenshot slechts het deel dat op je scherm te zien is.


HTML naar PDF

Zo zet je HTML om naar PDF

Hoewel het gebruik van een speciaal programma over het algemeen voor de beste resultaten zorgt, lukt het zelfs hiermee niet altijd om een exacte kopie van de oorspronkelijke website te creëren. Hoe goed het converteren uitpakt, is vooral afhankelijk van de inhoud van de webpagina. Bij complexere websites en dynamische content kan het zijn dat bepaalde onderdelen wegvallen of dat de formatering van de site niet volledig correct wordt overgenomen. Ook de tools die hieronder worden genoemd, bieden geen garantie op een volledig natuurgetrouwe overzetting van HTML naar PDF. Wel behoren ze tot de beste gratis tools die er op dit gebied beschikbaar zijn.


THML naar PDF met lokaal geïnstalleerde converteersoftware

Een website opslaan als PDF-bestand met lokaal geïnstalleerde converteersoftware

 • Nitro PDF Reader - Naast het openen en bewerken van PDF-bestanden, biedt de Nitro PDF Reader ook de mogelijkheid om vanuit verschillende bestandsformaten een PDF-bestand te creëren. Voor het omzetten van een website naar PDF, open je eerst in je webbrowser het menu voor het afdrukken van de pagina (via het browsermenu of met de toetsencombinatie [ctrl] + [P]). Daarna selecteer je de Nitro PDF Reader en klik je op “Afdrukken”. Het programma maakt vervolgens een PDF-document aan.
 • PDFCreator - De PDFCreator werkt ongeveer op dezelfde manier als de Nitro PDF Reader. Ook hiermee converteer je een HTML-bestand naar een PDF-bestand via de afdrukfunctie in je browser. Behalve bestanden in PDF-formaat, worden eveneens bestanden in bijvoorbeeld PNG- en JPG-formaat door deze tool ondersteund.
 • 7-PDF Website Converter - Om een website met de 7-PDF Converter op te slaan, plak je de URL van de webpagina in het bovenste invulveld van de converter. Voordat je de website laat omzetten naar PDF, kun je ook nog bepaalde voorkeuren selecteren; je kunt onder meer aangeven in welk formaat je het bestand wilt creëren (A4, A3 etc.) en of de pagina horizontaal of verticaal moet worden geplaatst. Ook kun je zelf bepalen of de links die op de webpagina staan in PDF ook aan te klikken zijn.

HTML naar PDF

Een website opslaan als PDF-bestand via je browser

 • Save as PDF - Deze add-on is beschikbaar voor Mozilla Firefox en Google Chrome en maakt het mogelijk om via één van deze browsers een website om te zetten naar PDF. Zoek in het add-on-menu van Firefox of in de Chrome Web Store naar “Save as PDF” en installeer de add-on. Daarna kun je met één muisklik een website opslaan als PDF-bestand.
 • Awesome Screenshot - Deze tool werkt in veel browsers (Google Chrome, Apple Safari, Opera, Mozilla Firefox) en biedt, naast het omzetten van HTML naar PDF, verschillende extra functies. Zo kun je in het door de tool gecreëerde bestand opmerkingen toevoegen en markeringen aanbrengen.
 • Firefox voor Android - Gebruik je Firefox voor Android, dan kun je een website omzetten naar PDF via het menu van je smartphone of tablet (“Menu” → “Pagina” → “Opslaan als PDF”).
 • Safari iOS - Ook Safari iOS biedt je de mogelijkheid om via het browsermenu een website naar PDF om te zetten (“Delen” → “Bewaar PDF in iBooks”).

Website opslaan als PDF via een web-app

Een website opslaan als PDF-bestand via een web-app

 • Free HTML to PDF Converter van Winnovative Software - De PDF-converter van Winnovative Software is gemakkelijk in gebruik en levert tegelijkertijd goede resultaten op. Bij deze app dien je de URL van de webpagina in te voeren en een captcha-vraag te beantwoorden. Vervolgens ontvang je een link, waarmee je het PDF-bestand kunt downloaden.
 • online2pdf.com - Het omzetten van HTML naar PDF via de website online2pdf.com is iets complexer. Eerst sla je de webpagina via je browser op in (O)XPS-formaat (hoe dat precies werkt, kun je lezen op de website). Vervolgens kun je het gecreëerde bestand uploaden in de web-app en daar laten converteren naar PDF.
 • htm2pdf.co.uk - Met deze web-app kun je snel en gemakkelijk een website opslaan als PDF-bestand. Je voert de URL in en klikt op “Convert!”, waarna je een download-link voor het PDF-bestand ontvangt. Kleine kanttekening: op de documenten staat aangegeven dat ze met behulp van htm2pdf.co.uk zijn gecreëerd.

Vond je dit handig? In ons handboek vind je onder meer ook artikels over het maken van screenshots en het aanmaken van zip-bestanden.