Gratis vectorafbeeldingen: beste sites

Wat zijn de beste sites voor gratis vectorafbeeldingen?

Vectorbestanden zijn grafische afbeeldingen die optimaal geschikt zijn voor logo’s, iconen en achtergronden die bijdragen aan een visueel aantrekkelijke website, de responsiviteit kunnen verbeteren en daardoor ook invloed kunnen hebben op de customer journey. Het vectorbestand is één van de belangrijkste tools voor webdesigners. Wanneer je op zoek gaat naar (gratis) vector illustraties, hoef je niet lang te speuren voordat je vindt wat je zoekt. Echter kunnen de gebruikersrechten per website met afbeeldingen sterk verschillen. Bovendien komt het niet vaak voor dat je zonder beperkingen afbeeldingen voor eigen gebruik kunt downloaden. Het is daarom altijd goed om op voorhand te weten welke websites afbeeldingen van goede kwaliteit aanbieden en kennis te hebben van de gebruikersrechten. In dit artikel geven we je een overzicht van de online topadressen voor gratis en goede kwaliteit afbeeldingen voor je website.


Gratis vectorafbeeldingen en hoe deze te gebruiken

Net zoals bij het gebruik van foto's en andere afbeeldingen zijn de gebruiksrechten van illustraties altijd afhankelijk van de gebruikte licentie. Er zijn echter verschillende gratis licenties die veel vrijheid bieden in de omgang met de graphics.


Gratis vectorafbeeldingen: Creative Common licentie

Vectorafbeeldingen met een Creative Commons licentie

Eén van deze gratis licenties is de Creative Commons (CC) licentie. Wanneer een afbeelding of illustratie met een Creative Commons licentie wordt vrijgegeven, betekent dit dat iedereen het materiaal gratis kan gebruiken.

Desalniettemin zijn er bepaalde gebruiksvoorwaarden verbonden aan de zeven verschillende Creative Commons licenties. Zo is het vermelden van de auteursrechtelijke eigenaar, uitzonderingen daargelaten, verplicht. Ook staan veel CC licenties het commerciële gebruik van het beeld toe, maar bijvoorbeeld niet het bewerken ervan.

De CC0 licentie geeft je alle vrijheid in het gebruik van het beeld. In tegenstelling tot de andere licenties, hoeft zelfs de oorspronkelijke ontwerper niet genoemd te worden. Het wordt overigens aangeraden dit toch altijd te doen, aangezien het wel zo netjes is de auteursrechtelijke eigenaar zijn credits te geven. Ook kan een CC0 beeld onbeperkt voor commerciële doeleinden gebruikt worden en mag je het naar hartenlust bewerken.


Gratis vectorafbeeldingen: gratis licenties

Andere gratis licenties voor vectorafbeeldingen

Creative Commons is veruit het bekendste project voor gratis licenties. Er zijn echter nog veel meer gratis vectorafbeeldingen te vinden die in een andere gebruiksvriendelijke vorm zijn gelicentieerd. Veel aanbieders van gratis vector illustraties of afbeeldingen voor je website hebben ook hun eigen gratis licentie. In dergelijke gevallen geven de gebruikersvoorwaarden op de website van de aanbieder informatie over hoe je de afbeeldingen kunt gebruiken. Ook hier geldt dat vrij gebruik vaak mogelijk is, zo lang je maar de oorspronkelijke ontwerper noemt.

Platformen zoals bijvoorbeeld Freepik of Flaticon bieden twee gebruiksmodellen aan voor het gebruik van hun databank met afbeeldingen. Bij beide websites kun je ook terecht zonder registratie, je bent dan echter verplicht om altijd een link naar de desbetreffende website op te nemen zodra je een beeld hebt gebruikt. Ook geven de platformen de mogelijkheid tot een betaalde registratie, het opnemen van de link naar de website is dan niet verplicht. Bij beide gebruiksmodellen heb je toegang tot het volledige portfolio aan gratis vectorafbeeldingen.


De beste adressen voor gratis vectorafbeeldingen

Naast Freepik en Free Vectors zijn er nog een tal van andere platformen waar gratis licenties voor vector illustraties verkrijgbaar zijn. De onderstaande websites bieden je een selectie van onder andere gratis vectorafbeeldingen en illustraties, maar bijvoorbeeld ook van gratis achtergrondafbeeldingen en vector iconen. Aangezien de licenties kunnen variëren, is het van belang op de hoogte te zijn van de specifieke gebruiksvoorwaarden van de afbeelding die je wilt gebruiken en deze ook na te leven.

 • Freepik
  De beeldbank van Freepik bevat meer dan 50.000 gratis vectorafbeeldingen. Naast gratis klassieke vector iconen, heeft de database ook veel gratis vector illustraties, achtergrondafbeeldingen en designtemplates voor websites. Zoals eerder genoemd, geeft Freepik de mogelijkheid om hun service gratis te gebruiken, op voorwaarde dat je bij elk gebruik Freepik vermeldt. Ook kun je tegen een vergoeding een “Premium License” aanschaffen, zodat je nooit een link naar Freepik hoeft te plaatsen en bovendien grotere bestanden sneller kunt downloaden.
 • Flaticon
  De website Flaticon heeft zich gespecialiseerd in gratis vector iconen. Ook hier moet de website worden genoemd bij het gebruik van de iconen.
 • iconmonstr
  De website iconmonstr biedt meer dan 3000 gratis vector iconen aan. Deze kunnen worden gebruikt in overeenstemming met de licentieovereenkomst van de site, zonder bewijs van beeld en voor bijna alle doeleinden - vergelijkbaar met de CC0-licentie.
 • Vecteezy
  Een ander groot platform voor allerlei soorten gratis vectorafbeeldingen (illustraties, iconen, patronen). Deze worden vaak aangeboden bij Vecteezy onder hun eigen licentie, maar ook onder een Creative Commons licentie. Op dit platform geldt dus: controleer de licentie voor elke afbeelding die je gebruikt.
 • Themezy
  Themezy is onderdeel van Vecteezy en is volledig gespecialiseerd in gratis achtergrondafbeeldingen, templates en thema’s voor websites. Ook op deze site worden ontwerpen en illustraties onder verschillende licenties aangeboden.
 • Pixabay
  Hoewel Pixabay voornamelijk een beeldbank is, zijn er naast een enorme selectie foto’s ook veel gratis vectorafbeeldingen en vector illustraties te vinden. Het bijzondere aan Pixabay: alle foto's die op de pagina staan, zijn onderhevig aan de CC0-licentie en geven dus veel mogelijkheden voor het gebruik ervan.

Een enorme selectie aan gratis vectorafbeeldingen

Wanneer je gebruik wilt maken van gratis vector illustraties of iconen voor je website, dan bestaan er een hoop verschillende mogelijkheden. Zolang je je houdt aan de voorwaarden van de betreffende licentieovereenkomst (ongeautoriseerd gebruik maken van gevonden graphics kan leiden tot berispingen en boetes), kun je ze veilig gebruiken.