Waarom kiezen voor een gratis Visio-alternatief?

Rond de millenniumwisseling kocht Microsoft het bedrijf Visio, inclusief de gelijknamige software, voor een totaalbedrag van 1,3 miljard dollar. Het grote concern paste het visualisatieprogramma naar eigen voorkeuren aan en publiceerde het voortaan als onderdeel van de Microsoft Office-familie, onder de naam Microsoft Visio. Sindsdien verschijnen er regelmatig nieuwe versies van de toepassing, die tot op heden echter nooit onderdeel is geweest van een Office-suite. Inmiddels is Visio niet alleen verkrijgbaar in de twee edities ‘Standard’ en ‘Professional’, maar ook als betaalde versie voor Office 365.

Als je naar de functies en kosten van het programma kijkt, zie je al snel dat de toepassing, net zoals bijvoorbeeld Adobe InDesign, voornamelijk bedoeld is voor professioneel gebruik in grotere bedrijven. Dat is waarschijnlijk ook de belangrijkste reden waarom het programma op relatief kleine schaal gebruikt wordt. Als het beschikbare budget te laag is om de dure Microsoft-software te kopen of als het programma gewoon te complex is voor het beoogde doel, zijn goedkopere of zelfs kosteloze oplossingen vaak een betere keuze. Naast een vergelijking tussen 6 gratis Microsoft Office alternatieven, hebben we daarom verschillende gratis Visio-alternatieven op een rij gezet, en deze vergeleken met het visualisatieprogramma van Microsoft.


Dia

Dia is een visualisatiesoftware van de ontwikkelaars van het GNOME-project, dat in de eerste plaats bekend is van de gelijknamige Linux-desktopomgeving GNOME. Het gratis alternatief voor Microsoft Visio is gebaseerd op de in C geschreven GIMP-toolkit (GTK+), een vrije componentenbibliotheek die diverse besturingselementen voor het vormgeven van grafische gebruikersinterfaces bevat. Zoals gangbaar is voor toepassingen van het GNOME-project, wordt Dia onder de GNU General Public License verspreid en kan het dus kosteloos worden gebruikt. De meeste Linux-distributies hebben de installatiebestanden voor het programma in het pakketbeheer, maar ze behoren ook tot het GNOME-softwareassortiment. Daarnaast bestaan er versies voor macOS- en Windows-systemen, die te vinden zijn in het downloadcenter van de officiële website.

Dia biedt een standaardset van algemene polygoon- en lijnobjecten, waarmee je diagrammen en flowcharts voor uiteenlopende branches kunt maken. Zo kun je bijvoorbeeld als systeembeheerder een overzichtsdiagram van het bedrijfsnetwerk maken, als bouwkundig ingenieur statische systemen schetsen of als databasespecialist ER-modellen (Entity Relationship Model) visualiseren. Als bepaalde objecten voor de realisatie van je diagram ontbreken, vind je in de online ‘schatkist’ nog meer exemplaren. Om het werk zo gemakkelijk mogelijk te maken, biedt dit Microsoft Visio-alternatief talrijke opties en snelkoppelingen waarmee je afzonderlijke of meerdere objecten kunt selecteren en deselecteren, kopiëren, wissen of dupliceren. Daarbij werk je in het overzichtelijke tekenvlak, dat dankzij het coördinatensysteem een zeer nauwkeurige positionering van de afzonderlijke elementen mogelijk maakt.

Microsoft visio alternatief Dia
Dia-interface: tekenvlak, knoppen en navigatiemenu.

De normale bestandsindeling van de tekensoftware is de Dia XML-indeling (.dia). Daarnaast worden ook talrijke andere formaten voor het exporteren van de diagrammen ondersteund. Daartoe behoren:

 • .eps (Encapsulated Postscript)
 • .dxf (Drawing Interchange Format voor Autocad)
 • .png (Portable Network Graphics)
 • .pdf (Portable Document Format via de Cairo-bibliotheek)
 • .svg (Scalable Vector Graphics)
 • .vdx (Visio XML-formaat)

Bovendien kun je grafieken en afbeeldingen in uiteenlopende bestandsindelingen – zoals .bmp, .gif, .jpg of .svg – importeren en in je flowcharts en diagrammen integreren.

Voordelen Nadelen
Geschikt voor alle platforms Ontbrekende hulpfuncties (uitgebreide tooltips e.d.)
Diverse import- en exportformaten Verouderde gebruikersinterface
Ondersteunt Python-macro’s (mits de plug-in is geïnstalleerd)

yEd Graph Editor

De yEd Graph Editor van de Duitse softwareontwikkelaar yWorks behoort onbetwist tot de beste gratis Microsoft Visio-alternatieven op de markt. De visualisatiesoftware is in Java geschreven en is gebaseerd op verschillende open source-componenten, zoals de Batik SVG-toolkit en XML Beans van Apache, of diverse bibliotheken, zoals dom4j en TwelveMonkeys (beide onder BSD-licentie). De software zelf is echter niet onder een vrije licentie gepubliceerd – de broncode mag dus niet worden veranderd. yWorks heeft de editor, die beschikbaar is voor Windows, macOS, Linux en de Java Runtime Environment, wel vrijgegeven voor gratis gebruik. Naast de desktopversie, die te vinden is in de downloadsectie van de officiële homepage van de fabrikant, bestaat er ook een Engelstalige online variant die onder andere ook betaalde ‘Pro-features’ bevat.

Het programma yEd biedt vele elementen voor het vormgeven van veelzijdige diagrammen. Behalve een groot aantal geometrische knooppunten en randtypen, bevat yEd een selectie van UML-symbolen (Unified Modeling Language) voor softwarespecifieke klasse- en objectdiagrammen, BPMN-symbolen (Business Process Model and Notation) voor de weergave van handelsprocessen en enkele flowchartelementen. Het gratis alternatief voor Visio helpt je, door middel van verschillende functies, om de componenten in je diagram naar wens te ordenen en van tekst te voorzien. Zo zijn er bijvoorbeeld automatische lay-outalgoritmen, hulplijnen en orthogonale verbindingen die het positioneren heel eenvoudig maken. Verder rangschikt het programma de teksten automatisch en zorgt het ervoor dat ze leesbaar zijn. De editor van yWorks wordt gekenmerkt door de volgende andere eigenschappen:

 • Effectieve zoek- en markeerhulpmiddelen
 • Functies voor ongedaan maken en opnieuw uitvoeren
 • Tegelijkertijd bewerken van meerdere diagrammen mogelijk
 • Gebruikersinterface is veelzijdig aan te passen
 • Verschillende weergaveopties (o.a. zoomen met muiswiel)
 • Automatisch genereren van een lay-out voor grote hoeveelheden gegevens
 • Importeren van verschillende gegevensbronnen, zoals Excel-tabellen (.xls), GEDCOM-informatie, XML- en GML-bestanden
 • Snelkoppelingen voor belangrijke functies
 • Diverse voorbeeldvensters (totaaloverzicht, objecteigenschappen, objectstructuur)

Microsoft Visio alternatief yEd
Standaardweergave van de yEd-gebruikersinterface.

YEd Graph Editor ondersteunt standaard zes opslagformaten: het voornaamste bestandsformaat .graphml en de gecomprimeerde variant .graphmlz, de binaire formaten .ygf, .gml (Graph Modeling Language) en .xgml (.gml met XML-gebaseerde syntaxis) en .tgf, het ‘Trivial Graph’-format. Daarnaast kun je de diagrammen met dit gratis alternatief voor Microsoft Visio exporteren in diverse uitvoerformaten, zoals .html, .pdf, .jpg, .png en .gif.

Microsoft Visio alternatief yEd in live versie
Bijgewerkte gebruikersinterface van de yEd-web-app ‘yEd Live’, inclusief betaalde extra features (‘Unlock’).

Voordelen Nadelen
Geschikt voor alle platforms Lastig voor beginners
Importfunctie voor grote hoeveelheden gegevens, inclusief automatische verwerking
Desktop- en online variant beschikbaar
Hoogwaardige weergave van de hiërarchie van de afzonderlijke objecten

Diagram Designer

Het Microsoft Visio-alternatief Diagram Designer, van de twee ontwikkelaars Michael Vinther en Mattes Dolak, is in 2003 onder de vrije GNU General Public License uitgebracht op sourgeforce.net. Vinther is met zijn eigen bedrijf Meesoft inmiddels alleen verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de software, die tegenwoordig weliswaar niet meer onder een vrije licentie draait, maar nog steeds gratis kan worden gebruikt. De broncode van de laatste open source-versie van de visualisatiesoftware is nog steeds beschikbaar in de Sourceforge-pakketbron. De huidige uitvoering vind je op FossHub, waar Diagram Designer al honderdduizenden keren is gedownload.

Ook al kan de gebruikersinterface van Diagram Designer niet tippen aan die van de betaalde optie van Microsoft; het freewareprogramma voor het maken van diagrammen is toch een uitstekend gratis alternatief voor Visio. Vooral het assortiment van flowchart- en UML-elementen en technische symbolen maakt het programma de moeite waard. De beschikbare objectsjablonen zijn in hoge mate aan te passen en door middel van pijlen en lijnen aan elkaar te koppelen. Verder bestaan er enkele pakketten met kant-en-klare objectsjablonen, die door de community zijn gemaakt en op de officiële homepage kunnen worden gedownload. Met het programma maak je heldere stroomdiagrammen, geef je werk- en productieprocessen schematisch weer of visualiseer je je designideeën. De belangrijkste aangeboden functies voor dit doeleinde zijn:

 • Spellingcontrole
 • Functieplotter
 • Eenvoudige arceringsopties
 • Gelijktijdige bewerking van meerdere objecten

Diagram Designer als visio alternatief
Weergave van de interface van Diagram Designer.

Je kunt met Diagram Designer ook externe grafieken en afbeeldingen integreren om je diagram op te waarderen. Het gratis alternatief voor Microsoft Visio ondersteunt onder andere de bestandsindelingen .bmp, .jpg, .png, .gif en .pcx (Picture Exchange). Het gebruikelijke opslagformaat voor projecten in Diagram Designer is daarentegen het relatief onbekende .ddd. Je kunt je diagram echter ook opslaan als beeldbestand (.jpg, .gif, .png, .bmp, .mng, .pcx), als pictogram (.ico), als cursor (.cur) of als metabestand (.emf, .wmf).

Voordelen Nadelen
Verschillende objectsjablonen te downloaden Alleen beschikbaar voor Windows
Spellingcontrole Weinig import- en exportformaten
Functieplotter Geen raster- of coördinatensysteem

Apache OpenOffice Draw

Met het tekenprogramma Draw bevat het gratis Office-pakket Apache OpenOffice (vroeger OpenOffice.org) - naast toepassingen voor tekstverwerking, tabelberekeningen en het maken van hoogwaardige presentaties - nu ook een interessant en goed Microsoft Visio-alternatief. Sinds 2012 wordt het softwarepakket door de Apache Software Foundation verder ontwikkeld. Daarom geldt voor de actuele versies van de afzonderlijke componenten inmiddels de Apache License Version 2.0 (ALv2). Draw is net als alle andere programma’s van de Office-suite geschreven in C++ en op alle platforms te gebruiken. Naast officiële versies voor Windows, macOS en Linux, bestaan er diverse software-migraties van derden voor andere platforms, zoals Android. Een overzicht van alle beschikbare installatiebestanden (volledige suite) vind je in het downloadcenter op de officiële homepage.

Hoewel dit Microsoft Visio-alternatief gratis is, heeft Draw toch een groot aantal functies. De toepassing is hoofdzakelijk bedoeld om vectorafbeeldingen van de aangeboden geometrische elementen te creëren, maar het programma kan net zo goed worden gebruikt om pixelafbeeldingen te bewerken of complexe organigrammen en stroomdiagrammen te maken. De relatie tussen verschillende objecten kun je weergeven met behulp van speciale lijnen, de zogenaamde verbindingssymbolen, en objectpunten. Omdat Draw een vast bestanddeel is van het Office-pakket, kunnen tabellen, diagrammen of formules die je met andere componenten (zoals Calc of Math) hebt gemaakt, eenvoudig in de visualisatiesoftware worden ingevoegd. Omgekeerd kunnen Draw-elementen ook probleemloos in andere soorten OpenOffice-documenten worden gebruikt. Enkele van de belangrijkste eigenschappen van OpenOffice Draw zijn:

 • Niveaubeheer voor het weergeven van hiërarchieën en organisaties
 • Magnetisch rasterpuntsysteem en liniaal maken een exacte positionering van de afzonderlijke elementen mogelijk
 • Menubalken kunnen worden aangepast, weergegeven en verborgen
 • Diverse geometrische vormen (standaardvormen, symbolen, blokpijlen, stroomdiagramtools, legenda’s, sterren en banners)
 • Opbouwen van driedimensionale tekenobjecten volgens de Flat-, Phong- of Gouraud-methode
 • Maakt gebruik van derdegraads Bézierkrommen

Visio alternatief Draw
Standaardweergave van de Draw-gebruikersinterface, inclusief stroomdiagramelement en pijlsymbool.

Gewoonlijk sla je je werk in Apache OpenOffice Draw op als OpenDocument Graphic (.odg). Als alternatief kunnen echter ook de OpenOffice.org-indelingen .sxd en .std, evenals de OpenDocument-indeling .otg als opslagformaat worden geselecteerd. Verder kan je project op veel manieren worden geëxporteerd; dit alternatief voor Microsoft Visio ondersteunt de export als HTML-document, als PDF-bestand en als Flash-toepassing. Bovendien is het mogelijk het gecreëerde diagram op te slaan als beeldbestand (.bmp, .svg, .gif, .jpg e.d.) en kunnen grafieken en afbeeldingen in diverse formaten worden geïmporteerd en in de eigen projecten worden geïntegreerd.

Voordelen Nadelen
Geschikt voor alle platforms Verdere ontwikkeling de laatste jaren op een laag pitje (afsplitsing LibreOffice)
Veel keuze uit import- en exportformaten
Integratie in de Office-suite
Goed assortiment van aanpasbare diagramelementen

Google Drawings (Google Tekeningen)

Niet alleen de bekende diensten Google Documenten (toepassing voor gemeenschappelijke tekstverwerking), Google Spreadsheets (gemeenschappelijke tabellen), Google Agenda en de e-mailservice Gmail zijn onderdeel van de webgebaseerde Office-suite die Google gratis aanbiedt, maar ook de visualisatiesoftware Google Drawings. Wie zich met een Nederlandstalig account aanmeldt, vindt de service voor het vormgeven van diagrammen en grafieken onder de naam ‘Google Tekeningen’. Het Microsoft Visio-alternatief dat de zoekmachinegigant via een klassiek web-frontend beschikbaar stelt, slaat je project – net als je documenten, tabellen en agenda-items – automatisch op in Google Drive en vereist dus een internetverbinding en een internetbrowser. Op mobiele apparaten met Android of iOS als besturingssysteem kun je Google Drawings openen via de specifieke Google Drive-app, die je in de Google Play Store of Apple Store kunt downloaden. Voor de eigen browser Google Chrome is bovendien een plug-in ontwikkeld, waarmee je offline met de tool kunt werken.

Google Drawings biedt een grote hoeveelheid aan vormen, pijlen en symbolen, en diverse rechte, kromme en omgebogen verbindingselementen, waarmee je uiteenlopende projecten kunt realiseren. Daarnaast zijn er de vier kant-en-klare diagramtypen balk-, kolom-, cirkel- en lijndiagram, die met één klik kunnen worden toegevoegd en waarmee gegevens uit zelfgemaakte Google-tabellen kunnen worden weergegeven. Ook tabellen kunnen snel en eenvoudig in je diagrammen of flowcharts worden geïntegreerd: via de drag-and-dropfunctie bepaal je eerst het aantal kolommen en rijen, waarna je de tabel na een bevestigende muisklik naar de gewenste positie sleept. Verder heeft het online alternatief voor Visio de volgende eigenschappen te bieden:

 • Spellingcontrole, inclusief eigen woordenboek
 • Geïntegreerde zoekfunctie voor feiten en afbeeldingen uit Google Drive en op internet
 • Talrijke vereenvoudigde toetsencombinaties
 • Commentaarfunctie
 • Diverse speciale tekens, symbolen en pictogrammen in de tekstvelden mogelijk
 • Bewerkingsgeschiedenis kan worden ingekeken

Visio alternatief Google Drawings
Standaardweergave van de interface van Google Drawings, met verschillende diagrammen.

Je kunt je Google Tekeningen-projecten eenvoudig presenteren. Om dit te doen verstuur je gewoon een geïndividualiseerde uitnodigingslink via e-mail of deel je deze via sociale netwerken. Daarbij kun je toegangsrechten instellen, indien je de werkmap wilt delen met andere mensen die aan de diagrammen moeten werken. Je kunt de creaties die je met het gratis alternatief voor Microsoft Visio hebt gemaakt echter ook downloaden als bestand. Daarbij kun je kiezen tussen de bestandsindelingen .pdf, .jpg, .png en .svg. Als je al flowcharts en diagrammen in deze formaten hebt, kun je deze uploaden in Google Drive en vervolgens ook in Google Drawings openen en bewerken.

Voordelen Nadelen
Zeer gebruiksvriendelijk Opslag van projectgegevens in Google Drive
Diverse vormen, symbolen en speciale tekens Internetverbinding vereist
Koppelingsmogelijkheden met Google Spreadsheets Weinig exportopties en functies voor zakelijk gebruik

Draw.io

Een oplossing die lijkt op de diagramsoftware van Google en die absoluut in het rijtje van de beste Microsoft Visio-alternatieven thuishoort, is Draw.io. De webtoepassing is gebaseerd op de vrije JavaScript-bibliotheek mxGraph en is daarom in eerste instantie ook onder de naam ‘mxGraph online’ gepubliceerd (2011). De web-app wordt beheerd en verder ontwikkeld door het bedrijf JGraph. Hij is vrijgegeven onder de vrije licentie Apache v2 en kan via het webadres draw.io op een pc, tablet of smartphone worden geopend. De volledige broncode is te vinden op GitHub. Omdat de software met een client werkt, kun je Draw.io ook in een offlinemodus uitvoeren. Bovendien is er een desktop-app voor Google Chrome.

Je kunt je projecten in Draw.io op verschillende manieren opslaan: op alle apparaten kun je de gemaakte diagrammen opslaan via de online clouddiensten Google Drive, OneDrive en Dropbox. Het opslaan van de gegevens op de lokale harde schijf is daarentegen alleen mogelijk op desktop-pc’s. Om snel te kunnen beginnen, biedt het Microsoft Visio-alternatief talrijke handige diagramsjablonen, onder andere uit de volgende categorieën:

 • Business
 • Grafieken
 • Techniek
 • Stroomdiagrammen
 • Mindmaps
 • Mock-ups
 • Netwerkdiagrammen

Visio alternatief Draw.io
Standaardmenu van de webtoepassing Draw.io.

Voor de vormgeving van diagrammen biedt het programma een groot aantal elementen; van eenvoudige geometrische vormen tot en met speciale UML-, ER- en BPMN-objecten, die met één klik kunnen worden ingevoegd. Dankzij het rastersysteem en nuttige hulplijnen kunnen de objecten gemakkelijk worden geplaatst. De gebruiksvriendelijkheid van Draw.io wordt nog eens versterkt door onder meer sneltoetsen, een projectoverzicht en de mogelijkheid niveaus aan te maken.

Bij dit gratis alternatief voor Microsoft Visio worden je flowcharts en diagrammen standaard in het .xml-formaat opgeslagen. Je kunt echter ook de bestandsindelingen .svg, .html en .png selecteren. Daarnaast kun de diagrammen exporteren in .pdf-formaat. Vanuit de toepassing kun je de bestanden gemakkelijk delen via sociale netwerken.

Voordelen Nadelen
Lokale opslagmogelijkheid en offlinemodus voor desktop-pc’s Gebruikers van mobiele apparaten hebben een internetverbinding en online opslagdiensten nodig
Hoogwaardige diagramsjablonen voor diverse bedrijfstakken
Commerciële ondersteuning voor bedrijven mogelijk
Grote keuze uit symbolen en pictogrammen (Microsoft Azure, iOS, Android, Bootstrap en nog veel meer)

De zes Microsoft Visio-alternatieven in één overzicht

Dia yEd Graph Editor OpenOffice Draw Diagram Designer Google Drawings Draw.io
Licentie GNU GPL Propriëtair Apache v2 Propriëtair Propriëtair Apache v2
Programmeertaal C Java C++ Delphi Webtalen JavaScript
Platform Windows, Linux, macOS Windows, Linux, macOS Windows, Linux, macOS Windows Windows, Linux, macOS Windows, Linux, macOS
Webgebaseerd Nee Nee* Nee Nee Ja Ja
Lokale opslagmogelijkheid Ja Ja Ja Ja Nee Ja
Standaard bestandsformaat .dia .graphml .odg .ddd - .xml