GitHub-alternatieven: de vijf beste toepassingen op een rij

Hosting aanbiedingen bekijken

GitHub in het kort

Voor de meeste ontwikkelaars is GitHub een belangrijke tool om centrale toegang tot een project te hebben, dankzij de voordelen van codehosting. Zo kunnen meerdere partijen te allen tijde bijdragen aan een project en hun wijzigingen altijd afzonderlijk opslaan. In tegenstelling tot bij andere dienstverleners voor het beheren van open source-software, ligt de focus niet op het project als verzameling van de broncode, maar op de mogelijkheid om repositories (registers die met Git worden beheerd) individueel te gebruiken. GitHub-gebruikers kunnen Git of Subversion inzetten als VCS (Version Control System), om hun softwareprojecten te beheren, te onderhouden en ter beschikking te stellen.

Feit!
Bij gecentraliseerde beheersystemen als CVS of SVN worden de broncode en andere bestanden
opgeslagen in een repository, ook wel projectarchief. Van daaruit kunnen ze op andere
computers worden geladen. Na de bewerking kunnen de gewijzigde bestanden weer in het
repository worden ingevoerd. Hierbij worden veranderingen ook geregistreerd.

Voor- en nadelen van het gebruik van GitHub

Een belangrijk voordeel van GitHub is dat de dienst onbeperkt gratis, openbare code-repositories voor alle gebruikers beschikbaar stelt. Het gebruik van particuliere repositories is echter verbonden aan een maandelijks abonnement. In GitHub kun je ook ‘organisaties’ aanmaken: gedeelde accounts, waarmee meerdere mensen tegelijkertijd samen aan meerdere projecten kunnen werken.

Toch zitten er ook beperkingen aan de bruikbaarheid en efficiëntie van GitHub. Soms ontstaan er problemen met de klant en werkgever, als bijvoorbeeld een particuliere server als host dient voor de geschreven code. Nog een reden om voor een GitHub-alternatief te kiezen, is het gebruik van een ander VCS dat niet wordt ondersteund door GitHub. Er zijn goede alternatieven voor GitHub beschikbaar, die we hieronder kort aan je willen voorstellen.


GitLab

Als alternatief voor GitHub biedt GitLab een groot aantal handige functies in zijn DVCS, zoals een geïntegreerde projectwiki waar je o.a. je styleguide in kwijt kan, en een projectwebsite. De voortdurende integratiecapaciteiten van GitLab automatiseren het testen en leveren van code – wat weer tijd scheelt in de testfase. Met GitLab krijg je door middel van een code-viewer, pull-verzoeken en praktische conflictoplossing gemakkelijk toegang tot alle belangrijke onderdelen van je project. De toepassing is voornamelijk geschreven in Ruby.

GitHub-alternatieven: GitLab
GitLab – versiebeheer eenvoudig gemaakt. Bron: GitLab.com

SourceForge

Vóór GitHub was SourceForge er al. Deze software kwam eerder op de markt dan vele andere open source-alternatieven en was één van de favorieten op het gebied van open source. Het bedrijf had in 2015 weliswaar problemen met malware, maar ligt sinds januari 2016 weer op koers. SourceForge biedt nu een multifactor-authenticatie, die goed bij de doorgaans veilige organisatie past. Verder worden ook issue-tracking en een geïntegreerd coderegister aangeboden.

GitHub-alternatieven: SourceForge
SourceForge – broncode-smederij voor programmeurs. Bron: sourceforge.com

Cloud Source Repositories

Na het falen van Google Code werd de dienst ingelijfd door het Google Cloud-platform. Met Cloud Source Repositories, dat zich in de bètafase bevindt, kunnen via GitHub of Bitbucket andere repositories met elkaar worden verbonden. Je kunt ook de eigen repositories van Google gebruiken. Daarmee kun je jouw werk op de gehele infrastructuur van Google opslaan. Bijkomend voordeel is dat je dan al je codes en toepassingen veilig bij één aanbieder kunt onderbrengen. Het belangrijkste voordeel van Cloud Source Repositories: je kunt direct via de browser naar de code zoeken. Verder kun je met Cloud Diagnostics direct naar bugs zoeken, terwijl je code op de achtergrond draait.

GitHub-alternatieven: Cloud Source Repositories
Cloud Source Repositories – Googles webdienst voor versiebeheer. Bron: https://cloud.google.com/source-repositories/

GitKraken

GitKraken is het volgende GitHub-alternatief. GitKraken hecht waarde aan tijdbesparing en dat komt de gebruiker bij het testen van de code ten goede. Het systeem staat bekend om de bijzonder aantrekkelijke interface, de focus op snelheid en de eenvoudige Git-bediening. Met een handige ‘ongedaan maken’-functie kunnen eventuele fouten direct worden gecorrigeerd. Dat maakt het werkproces veel eenvoudiger. De gratis versie is bedoeld voor bedrijven met minder dan twintig werknemers of non-profitorganisaties. De pro-versie biedt meer nuttige functies, zoals profielondersteuning om verschillende projecten eenvoudig van elkaar te scheiden.

GitHub-alternatieven: GitKraken
GitKraken – snelle, alternatieve Git-client. Bron: gitkraken.com

Bron: YouTube / https://www.youtube.com/embed/GE1ImXs2LnI

Apache Allura

Allura is een open source-software van Apache, die bedoeld is voor het beheren van broncoderegisters, foutmeldingen, discussies, wikipagina’s, blogs en andere online inhoud. Bij de issue-tracking in Allura kun je Markdown-formatteringen en bestandsbijlages gebruiken en tickets voorzien van zogeheten milestones. Bovendien heb je beschikking over een uitgebreide zoeksyntax, waarmee je bijvoorbeeld een zoekopdracht kunt opslaan. Het controleren van de code is met dit systeem echter niet mogelijk. Het platform is ontwikkeld met Python.

GitHub-alternatieven: Apache Allura
Allura – ontwikkelaarsplatform van de Apache Software Foundation. Bron: allura.apache.org