Snel rijk worden?! Hoe verdien je geld met YouTube?

Het leven van een YouTuber klinkt te mooi om waar te zijn: jezelf filmen terwijl je iets doet wat je leuk vindt of filosofeert over iets waarin je geïnteresseerd bent. Daarna upload je alles naar je eigen YouTube-kanaal en verdien je bakken met geld. Zo gemakkelijk is het natuurlijk niet, want er komen ook een dosis geluk, veel tijd en moeite en zeker ook talent voor en achter de camera bij kijken. Slechts weinig mensen slagen erin de kost te verdienen met het maken van YouTube-video’s. Maar als je vooral op zoek bent naar een lucratief bijbaantje, biedt YouTube beslist interessante mogelijkheden. Op kleine schaal geld verdienen is mogelijk op YouTube, met de voorwaarde dat je doorzettingsvermogen, een goed idee en een doordacht concept hebt.


Hoe werkt dat: geld verdienen met YouTube?

YouTube is de grootste video-community ter wereld en ook in Nederland de onbetwiste marktleider, ondanks dat er toch aardig wat alternatieven beschikbaar zijn. Voor ondernemingen die een platform zoeken voor hun advertenties, is YouTube erg interessant. Want via de kanalen van bekende YouTubers kunnen bedrijven in theorie talrijke potentiële klanten bereiken. Als YouTube-gebruiker kun je hiervan profiteren. Je hoeft je alleen maar aan te melden voor het affiliate-programma van YouTube en je account te koppelen aan Google AdSense. Met je video’s kun je vervolgens geld verdienen door bedrijven toe te staan advertenties naast of in jouw video te vertonen.

Maar let op: als je filmpjes beelden bevatten waarop copyright rust of die je niet zelf hebt geproduceerd of ontworpen, moet je eerst schriftelijke toestemming van de eigenaar (persoon of onderneming) vragen vóór je het commercieel mag gebruiken. Dit geldt voor de volgende content:

 • songs of fragmenten waarvan commercieel gebruik uitdrukkelijk is uitgesloten
 • muziek in het algemeen (ook covers, songteksten en achtergrondmuziek)
 • foto's en andere afbeeldingen of illustraties
 • film- en televisiebeelden
 • beelden van videogames of andere software
 • live-opnames (bijvoorbeeld van sportevenementen, concerten en andere optredens)

Hoeveel geld je kunt verdienen met advertenties op YouTube hangt af van verschillende factoren. Het type reclame dat gebruikt wordt, is bijvoorbeeld erg belangrijk. Zo verdien je veel meer geld via het embedden van een commercial dan wanneer je een banner of een klassieke tekstadvertentie vertoont. Maar om in aanmerking te komen voor reclamevideo's moeten je filmpjes een grote reikwijdte hebben en veel kliks genereren. Van de AdSense-inkomsten die de advertentie genereert, ontvang je als video-eigenaar namelijk 55 procent, terwijl de overige 45 procent naar YouTube gaat. En adverteerders hoeven niet te betalen voor reclameclips die in de eerste 30 seconden worden weggeklikt – dan verdien je dus niets.


samenwerking en merchandising

Op YouTube geld verdienen via samenwerking en merchandising

Het affiliate-programma van YouTube en Google AdSense zijn niet de enige manieren om geld te verdienen met YouTube (Amerikaanse YouTubers hebben trouwens de mogelijkheid om alleen betaalde abonnees toe te laten op hun kanaal). Hoe succesvoller je kanaal, hoe interessanter productplacements en aanbevelingen worden. Simpel gezegd betekent dit dat je geld van een derde partij krijgt om een merk of product in je video's of beschrijvingen te noemen of om er positief over te spreken of schrijven. Het is ook mogelijk dat de adverteerder zich het recht voorbehoudt om je video's te bewerken en er bijvoorbeeld zijn logo of merk in te verwerken. Een ander mogelijk scenario is dat je wordt betaald om content van derden op je kanaal te uploaden. Maar als je zo’n samenwerking aangaat en externe producten in je clips plaatst, ben je verplicht om YouTube hiervan op de hoogte te brengen. Dit doe je door het juiste vakje aan te vinken in de geavanceerde instellingen van de video in kwestie.

Vanaf een bepaald aantal abonnees kan ook de verkoop van fanartikelen winstgevend zijn. Denk aan een kleine digitale merchandisewinkel met t-shirts, pullovers of petjes, waarop het logo van je kanaal, je merk of een slogan gedrukt is. Je kunt zo misschien zelfs nieuwe kijkers en volgers aantrekken. De grote YouTube-sterren verdienen al gauw de helft van hun inkomen met de verkoop van dit soort merchandise-artikelen.


Deze sterren verdienen het meest op YouTube

Er zijn dus verschillende manieren om geld te verdienen op YouTube, maar ze voldoen allemaal aan bepaalde voorwaarden. Zoals al vermeld leveren reclames alleen geld op als een bezoeker minimaal dertig seconden of tot het einde uitkijkt. En een deal met een adverteerder haal je waarschijnlijk pas binnen als je al een gevestigde naam bent en genoeg views hebt. Ook voor de verkoop van fanartikelen heb je een tot aankoop bereide groep trouwe fans nodig. Je kunt de inkomsten dus niet plannen. Toch staat buiten kijf dat sommige YouTubers perfect kunnen rondkomen met uitsluitend de inkomsten van hun kanaal.

Concrete gegevens over verdiende bedragen zijn schaars, maar op basis van het aantal abonnees en views kunnen we toch schattingen maken over de inkomsten van YouTubers. Van elk YouTube-kanaal ter wereld houdt de website SocialBlade bij hoeveel views en subscribers dit kanaal heeft en maakt een schatting over de bijbehorende inkomsten.


populaire YouTubers

Enkele populaire YouTubers

Hoeveel je kunt verdienen per YouTubevideo hangt af van het aantal views en abonnees. Maar wie continu nieuwe volgers weet aan te trekken, heeft een goede kans om vroeg of laat met YouTube wat geld te kunnen verdienen. Belangrijkste succesfactoren voor meer volgers zijn originaliteit en kwaliteit. Het kopen van volgers wordt om meerdere redenen afgeraden.

Wat verdienen de populairste YouTubers in Nederland? Er zijn heel wat uiteenlopende cijfers beschikbaar, maar een bezoekje aan SocialBlade geeft in elk geval een idee. Als we even drie kanalen uit de Nederlandse top tien onder de loep nemen, dan vinden we:

 1. Kwebbelkop
  Kwebbelkop is het digitale pseudoniem van Jordi van den Bussche, een 22-jarige YouTuber uit Amsterdam. Hij vlogt vooral over games, geeft daar in het Engels commentaar op en filmt zichzelf daarbij. Met o.a. zijn extreme stunts in Grand Theft Auto overtuigde Jordi ondertussen meer dan 7 miljoen subscribers. In totaal werden zijn video's meer dan 2,6 miljard keer aangeklikt, waar Kwebbelkop naar schatting zo’n 1,3 miljoen euro per jaar mee verdient.
 2. NikkieTutorials
  Nikkie de Jager is een Nederlandse visagiste die YouTube gebruikt om make-up en lifestyle video's te publiceren. Met haar tutorials oogst ze niet alleen in Nederland, maar ook in de VS bijzonder veel populariteit. Inmiddels heeft ze ongeveer 7 miljoen abonnees en maandelijks 20 miljoen views. Nikkie zou jaarlijks rond de 250 000 euro verdienen met YouTube.
 3. Enzo Knol (circa 1,5 miljoen volgers, circa 35 miljoen views)
  Enzo Knol is de enige YouTuber in dit overzicht die video's met Nederlandse content publiceert. Elke dag uploadt hij twee vlogs. Eentje over alledaagse momenten in zijn leven én een gamevideo over Minecraft. De filmpjes zijn vaak humoristisch, maar soms ook serieus. Zijn vlogs trekken maandelijks zo’n 35 miljoen kijkers en momenteel heeft zijn kanaal circa 1,5 miljoen abonnees. Enzo Knol kan jaarlijks op zo’n 600 000 euro rekenen.

Zo kan ook jij geld verdienen met YouTube

De geschatte inkomsten van de YouTube-sterren zijn meer dan verleidelijk. Maar de meeste populaire YouTubers moesten meestal ook hun eigen ontwikkelingsproces doormaken voordat ze zo succesvol werden. Weinigen van hen dachten vooraf dat ze via YouTube zoveel geld zouden verdienen. Zo'n succes is namelijk niet te voorspellen, al zijn er een paar dingen die je kan doen om je YouTube-avontuur zo succesvol mogelijk te maken.


Het perfecte idee

Het perfecte idee

Voordat je begint met filmen, moet je eerst het concept van je kanaal bedenken. Wees je er altijd van bewust dat de YouTube-wereld niet per se op je zit te wachten. Het is aan jou om gebruikers te overtuigen van je boodschap. Het aantal YouTubers neemt sterk toe, terwijl het aandeel YouTubers met een winstgevend kanaal waarschijnlijk blijft dalen.

Om die groeiende concurrentie te verslaan, heb je thema's en formats nodig die kijkers leuk of interessant vinden en die nog niet door andere, grotere kanalen in gebruik zijn. Hoe innovatiever en uitzonderlijker je idee, hoe groter de kans dat het publiek aandacht aan je besteedt. Zoek naar ideeën in dingen die je leuk vindt, dingen die je goed doet, dingen die je kent. Alleen als je zélf enthousiast bent over de inhoud van je video’s kun je kijkers en volgers enthousiast maken.


goede content

Je scoort met goede content

Het idee en het thema van je video's zijn net zo belangrijk als het formaat en de kwaliteit. In het begin bent je misschien niet altijd 100% tevreden over het resultaat, maar beschouw dit als een stimulans om het beter te doen in het volgende filmpje. Montage, lengte, belichting, effecten en verwijzingen naar je kanaal of andere video’s zijn belangrijke elementen die de reacties op je video’s positief beïnvloeden. Gebruik ook treffende en relevante keywords en een goede beschrijving, zodat gebruikers je video’s eenvoudig kunnen vinden. Naast deze optimalisering van de inhoud is een goede uploadstrategie aan te bevelen. Als je regelmatig video’s publiceert, verhoog je het bereik en bind je volgers aan je kanaal. Zorg ervoor dat je genoeg materiaal hebt om minimaal één of twee nieuwe video’s per week te publiceren, dat is namelijk de ideale uploadfrequentie. En op de lange termijn kun je overwegen om een persoonlijk videoblog of vlog te runnen, waarop je direct contact zoekt met je volgers en hen bijvoorbeeld bedankt voor het abonneren op je kanaal. Ook is dit kanaal geschikt om te reageren op hun opmerkingen en suggesties.


Word deel van de gemeenschap

Door te reageren op reacties en verzoeken van gebruikers zet je een belangrijke stap op weg naar een succesvol kanaal. YouTube is immers zowel een videoplatform als een sociaal netwerk. Vergroot je bereik daarom door óók op andere kanalen actief te zijn, niet alleen op je eigen kanaal. Laat reacties achter, gebruik de mogelijkheid om je mening te geven over actuele onderwerpen, maak video’s waarin je antwoorden geeft en probeer samen te werken met andere invloedrijke YouTubers. Zo trek je gemakkelijk nieuwe abonnees en volgers aan die je gewoonlijk niet bereikt via de zoekfunctie.

Je kunt je kanaal ook koppelen aan andere sociale netwerken, zoals Facebook, Twitter enzovoort. Deze media vormen de perfecte manier om de wereld te informeren over je nieuwste video’s. Je koppelt deze accounts van netwerken gewoon aan je YouTube-kanaalbeschrijving en vice versa. Bovendien vind je op deze manier misschien wel partners die genoeg invloed hebben om nieuwe bezoekers aan te trekken.

geld verdienen met YouTube

Hoe verdien je geld met YouTube? We vatten ’t samen

Het is heel duidelijk: geld verdienen op YouTube is allesbehalve een fluitje van een cent. Je hebt weliswaar allerlei middelen en manieren ter beschikking om een YouTube-kanaal te creëren en een affiliate-programma te gebruiken, maar het opbouwen van een sterke en grote groep volgers doe je niet van vandaag op morgen. Daarnaast zijn je abonnees kritisch, ze verwachten dat je regelmatig nieuwe content online zet. Om nog maar te zwijgen over het feit dat de daadwerkelijke productie van die content heel veel tijd en moeite kost. Want je wilt natuurlijk innovatieve, spannende én kwalitatief hoogstaande video’s posten.

Met een klein doel beginnen en koppig doorzetten is waarschijnlijk de beste aanpak om hopelijk op de lange termijn inkomsten uit reclame te genereren. Bij het ontwikkelen van je kanaal moet je bovendien niet te veel kijken naar de grote YouTube-sterren als NikkieTutorials of Enzo Knol. Richt je vooral op je eigen project en werk aan het uitbreiden van je netwerk. Door voortdurend de kwaliteit van je video’s te verhogen en toegevoegde waarde te creëren voor een specifieke doelgroep, heb je een grote kans een relevante reclamepartner voor bedrijven te worden en zo misschien geld te verdienen met YouTube.