Je hebt een app bedacht, besloten om deze als native app en niet als webapp te ontwikkelen en ontwerpen, keuzes gemaakt in je gebruik van soorten afbeeldingen, en nadat je hem zorgvuldig hebt gefinetuned is het nu tijd om hem voor te stellen aan een hopelijk geïnteresseerd publiek. Maar hoe benader je nu precies deze laatste cruciale stap?
In ons artikel over een Android-app uploaden in de Play Store lees je stap voor stap hoe je hiervoor te werk moet gaan. Als je geen Android- maar een iOS-app hebt gemaakt, moet die natuurlijk in de App Store van Apple worden geüpload. Hoe je een iOS-app in de App Store instelt en beschikbaar maakt om te downloaden, lees je in de volgende paragrafen.
De App Store van Apple is het enige officiële platform waarop je iOS-apps kunt aanbieden en downloaden. Voor het indienen in de App Store heb je in principe twee services nodig: het Apple Developer Program (een platform dat ondersteuning biedt bij het ontwikkelen van een app voor de Apple App Store) en het daaraan verbonden iTunes Connect. Deze twee services vormen de interface van de Apple App Store.
Het publiceren van een app in de App Store neemt meer tijd in beslag dan in de Google Play Store. Daarom kan in dit artikel niet stap voor stap worden uitgelegd hoe de registratie bij alle noodzakelijke services en de voorbereiding van de app voor het uploaden werkt. Dan zou dit artikel te lang worden. Daarom geven wij hieronder een overzicht van de verschillende processen die noodzakelijk zijn om een iOS-app te publiceren in de Apple App Store. Belangrijke zaken behandelen we wel gedetailleerd en we geven een korte handleiding voor de noodzakelijke instellingen.
Op de website van Apple kun je zeer uitgebreide informatie en uitleg vinden over het publiceren van een app in de App Store. Daar kun je de 'App Distribution Guide' en de 'iTunes Connect Developer Guide' raadplegen.
Naast een iOS-app die klaar is voor publicatie heb je ook een Mac-computer met internetverbinding nodig. Een Mac is nodig omdat je je applicatie voor de App Store moet formatteren in een binair bestand met behulp van Xcode-software die alleen beschikbaar is voor macOS. Xcode is de officiële IDE (Integrated Development Environment) van Apple waarmee je o.a. iOS-apps kunt maken. Als je de software nog niet hebt geïnstalleerd, dan kun je de meest actuele versie van Xcode gratis downloaden op de Apple Developer website.
Naast de genoemde apparaten moet je ook over een creditcard en voldoende budget beschikken. Registratie bij het Apple Developer Program is in principe gratis maar voor de publicatie van een applicatie moet je lid zijn. Dit kost $99 per jaar. Zodra je alle voorbereidingen hebt getroffen, kun je met het Apple Developer Program aan de gang.
Allereerst bezoek je de (Engelstalige) website van Apple Developer en klik je in de bovenste menubalk op 'Account'. Hier moet je je aanmelden met een Apple-ID. Als je nog geen ID hebt, kun je op de site een nieuwe aanmaken. Zelfs als je al een Apple-ID hebt, is het raadzaam om een nieuwe aan te maken zodat je app-project een eigen identificatienummer heeft.
Bij het genereren van een nieuw ID wordt gevraagd om enkele persoonsgegevens in te voeren, en een geldig e-mailadres. Naar dit adres wordt een bevestigingscode voor je registratie gestuurd. Nadat je met de code je aanmelding voor een nieuwe Apple-ID geverifieerd hebt, log je hiermee in bij Apple Developer. Zodra je de 'legal agreement' (de wettelijke overeenkomst) hebt geaccepteerd, is je nieuwe account klaar voor gebruik.
Om je iOS-app te kunnen registreren en bij Apple in te kunnen dienen, moet je nu al lid worden voor $99 per jaar. Ga voor de registratie naar de Enroll-site van het Apple Developer Program waar je met één klik op 'Start Your Enrollment' kunt beginnen met de registratie. Tijdens de registratie heb je de keus of je je wilt aanmelden als 'Individual' (privépersoon) of als 'Company' (bedrijf).
Als je werkzaam bent als zelfstandig developer meld je je bij het Developer Program aan als privépersoon. Hiervoor heb je alleen een creditcard nodig. Na het bevestigen en versturen van alle gevraagde informatie, word je direct aangemeld en moet je alleen nog wachten op een bevestigingse-mail van Apple. Met de succesvolle registratie bij het Apple Developer Program krijg je ook toegang tot iTunes Connect, waar je bijvoorbeeld de weergave van je app in de App Store kunt instellen en veranderen. Belangrijk: wanneer je als privépersoon bij het Apple Developer Program bent aangemeld, kan alleen jij het gebruikersaccount beheren.
Als je een account voor een bedrijf wilt aanmaken, zal je iets meer moeite moeten doen. Hiervoor heb je naast een creditcard en een btw-nummer bijvoorbeeld ook een zogenaamd D-U-N-S-nummer nodig. Het nummer met negen cijfers dat wordt toegewezen door Dun & Bradstreet (D&B) is een identificatienummer voor bedrijven, ondernemers en andere economische actoren die zich bevinden in de database van D&B. Je kunt je D-U-N-S-nummer gratis aanvragen via de website van D&B. Een groot voordeel van het bedrijfs-gebruikersaccount is de mogelijkheid om andere gebruikers toegang te verlenen. Ook gebruikers die zich aanmelden als medewerker van een bedrijf hebben toegang tot iTunes Connect.
Na registratie in het Apple Developer Program moet je daar bepaalde instellingen definiëren voor je app. Elke iOS-applicatie die in de App Store wordt aangeboden, moet bijvoorbeeld meerdere gesigneerde Apple-certificaten hebben. Die kunnen worden gemaakt met het programma Xcode of met je Apple Developer-account. Hieronder worden de belangrijkste stappen in het Apple Developer Program besproken, wat zal helpen om het hele publicatieproces beter te begrijpen.
Om de certificaten in het Apple Developer Program aan te maken, log je in op de website en open je het 'Member Center'. Hier klik je op 'Certificates, Identifiers & Profile' en controleer je links bovenaan of 'iOS, tvOS, watchOS' is geselecteerd in het vervolgkeuzemenu. Om je app in de App Store te kunnen publiceren, heb je in totaal twee certificaten nodig – een development- en een distributiecertificaat (ook productiecertificaat genoemd). Deze kun je maken door in de linkerkolom onder 'Certificates' op 'All' te klikken en dan op het plusteken rechts bovenaan, waarna je de volgende stappen dient te doorlopen:
Hierna registreer je een mobiel Apple-device in je Apple Developer account. Dit is vooral noodzakelijk als je jouw applicatie wilt testen met een tool uit het Developer Program van Apple. De registratie van een device gebeurt ook met behulp van Xcode en je Apple Developer account. Om met de inrichting van je Developer account te beginnen, klik je onder 'Devices' op 'All' en nogmaals op het plusteken.
Een andere voorwaarde voor het uploaden van een iOS-app is een app-ID. Dit identificatienummer is een individueel kenmerk van een applicatie en bestaat uit twee delen: een automatisch toegewezen Identifier en een door jou bepaalde uitgang. In principe kun je een 'Explicit App ID' of een 'Wildcard App ID' aanmaken. Een Explicit App ID moet voor elke app opnieuw worden gegenereerd, maar maakt wel push notifications, in-app purchases en andere features in een applicatie mogelijk. Als je in plaats daarvan een Wildcard App ID voor je app aanmaakt, kun je geen gebruik maken van deze functies maar kun je deze app-ID wel voor meerdere apps gebruiken.
Ga voor het maken van een app-ID opnieuw naar het menuonderdeel 'Certificates, Identifiers & Profiles' en begin onder 'Identifiers' → 'App IDs' ook hier met één klik op het plusteken.
Nu is het tijd om naar het laatste openstaande menuonderdeel in het Apple Developer Program te kijken: het iOS-provisioning profile. Dit combineert alle reeds geconfigureerde instellingen (de certificaten, apparaatherkenning en de app-ID) in één profiel en verbindt Developer account, app-ID en geregistreerde testapparaten. Met het gedownloade certificaat kun je in Xcode de code van de app signeren. Zonder deze stap kan een app niet op een iOS-device worden geïnstalleerd of in de App Store van Apple worden geüpload. Om een provisioning profile aan te maken, ga je in de kolom aan de linkerkant naar 'Provisioning Profile' → 'All' en start je het toevoegen van een profiel door nogmaals op het plusteken te klikken.
Wanneer je nu de profielen in Xcode kunt zien, kun je doorgaan met het volgende gedeelte over iTunes Connect.
iTunes Connect is een onderdeel van je Apple Developer-account en is essentieel voor de volgende stappen, omdat je via iTunes Connect je app in de App Store uploadt. Toegang tot iTunes Connect krijg je via het menuonderdeel in je Developer-account of via de website van iTunes Connect