Je digitale notities vergeet je nooit

Hoe vaak ben je je boodschappenlijstje vergeten? Hoeveel papiertjes met reminders heb je rondom het huis liggen? Kom je ook vaak op geniale ideeën om vervolgens te beseffen dat je je notitieboekje niet bij je hebt? Een digitaal notitieboekje vormt de eenvoudige oplossing voor dit veelvoorkomende probleem. Met een digitaal notitieboekje heb je al je notities op elk moment op zak. Je kunt je notities namelijk ook raadplegen op je smartphone of tablet.

Microsoft is met OneNote de marktleider op het gebied van digitale notitieboeken. Dit programma is opgenomen in het huidige MS Office-pakket, en ook los van dat pakket gratis verkrijgbaar. Het programma is snel uitgegroeid tot een van de populairste ter wereld. De keerzijde: OneNote is in de eerste plaats bedoeld voor Windows-gebruikers. De OneNote-app is beschikbaar op andere platformen, zoals Linux, macOS, Android of iOS, maar slechts met beperkte functies. Hierdoor zijn veel gebruikers op zoek naar geschikte alternatieven. Wij bieden je een overzicht van goede alternatieven voor OneNote.


Outline: OneNote's beste vriend

Het digitale notitieboek Outline is erg populair bij Apple-gebruikers en je kunt het gebruiken voor school, universiteit, werk of dagelijkse taken. Deze app is vooral geschikt als je onderweg notities wilt maken op je smartphone of tablet. Het grootste voordeel van deze app? Outline is volledig compatibel met OneNote. De app combineert de sterkste aspecten van OneNote en voegt extra functies toe – waardoor Outline een van de beste OneNote-alternatieven is.

Een ander duidelijk voordeel is de overzichtelijkheid: net als bij OneNote kun je je notities verzamelen in verschillende ‘books’ (boeken), die op hun beurt weer kunnen worden onderverdeeld in zoveel tabbladen als er nodig zijn. Onder deze tabbladen kun je een onbeperkt aantal extra pagina's aanmaken. Het principe lijkt op een archiefkast. Het systeem is eenvoudig te bedienen, zodat je je boeken snel kunt beheren aan de hand van je persoonlijke thema's. Je notities kunnen op het whiteboard worden geplaatst en naar wens worden georganiseerd. Je OneNote-notities kunnen ook worden overgezet, geopend en bewerkt op Apple's Outline. Het chique design van Apple geeft alles de finishing touch. Je kunt ook het format van OneNote importeren als je dat wilt.

OneNote-alternatieven
Outline is volledig compatibel met Microsoft OneNote; bron

Op het gebied van tekstopmaak zijn alle essentiële hulpmiddelen, inclusief tekstverwerkingsprogramma's zoals Word, in de app inbegrepen. Daarnaast is er een tekenfunctie waarmee je zelf kunt tekenen, of vooraf ontworpen vormen zoals cirkels, rechthoeken of pijlen kunt selecteren. Met de geïntegreerde zoekfunctie kun je gemakkelijk door je aantekeningen bladeren. Je kunt je eigen notities nog sneller terugvinden wanneer je afzonderlijke woorden tagt en deze zo prioriteit geeft in de app. Je kunt tevens wachtwoorden aan je notitieboekjes toewijzen om ze te beschermen tegen ongewenste blikken.

Met betrekking tot multimedia is Outline veelzijdig: je kunt foto's, afbeeldingen en schermafbeeldingen maar ook video's of gesproken berichten in je notities invoegen. Je kunt afzonderlijke notities direct afdrukken of opslaan in respectievelijk Word- of PDF-formaat. Bovendien kun je PDF-documenten van een label en van commentaar voorzien.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om je notitieboekjes per e-mail te delen met collega's of vrienden, en hen uit te nodigen om gedeelde notities te maken. Om dit te doen, selecteer je het gewenste cloudsysteem en sla je hier je notities op. Dit kan bijvoorbeeld op iCloud drive, Box, OneDrive, SharePoint of Dropbox. Let op: zeer gevoelige notities moeten worden beschermd en offline worden bewaard.

Tip!
Je kunt alleen notities met andere OneNote-gebruikers delen en bewerken binnen
Microsofts eigen cloud OneDrive.

OneNote-alternatieven
Als je eenmaal de software opstart, wordt het meteen duidelijk hoe het werkt; bron

Nadelen: Outline kost geld – wat niet zo verwonderlijk is gezien het brede scala aan functies. Mede door de aantrekkelijke compatibiliteit met OneNote betalen veel gebruikers er dan ook graag voor. Echter, hoewel de app uiterst betrouwbaar is, zijn er soms synchronisatiefouten. Met name de overdracht van handgeschreven notities is niet altijd succesvol. Hoewel Outline dus veel overtuigende aspecten heeft, heeft het programma bijna uitsluitend succes bij Apple-gebruikers.

Voordelen Nadelen
Compatibel met One Note Betaald
Duidelijk, makkelijk in gebruik Enkel voor iOS en macOS
Multimediaal: tekenfunctie, audio- en voicebestanden, Excel sheets, afbeeldingen, PDF-bestanden, to do-lijstjes Sporadische synchronisatiefouten (vooral met handgeschreven notities)
Geïntegreerde zoekfuncties, tags prioriteren Gedeelde notities met andere OneNote-gebruikers creëren kan enkel via OneDrive
’Deel met vrienden’-functie
PDF-bestanden kunnen worden aangepast en van commentaar voorzien
Wachtwoordfunctie
Maak notities en verzend ze via e-mail
Keuze tussen verschillende cloudsystemen (iCloud Drive, Box, OneDrive, Dropbox)

Ben je geen fan van Apple? Gebruik je liever andere besturingssystemen? Hieronder bespreken we nog meer goede alternatieven voor OneNote.


Evernote: meer functies, maar duurder

Evernote kan alles bieden wat Outline mist. Dit virtuele notitieboek is volledig functioneel op alle platformen en kan net zo goed online gebruikt worden als op een smartphone of tablet, zoals iPhone, iPad of BlackBerry. Wanneer er nieuwe functies beschikbaar komen, zijn deze op alle besturingssystemen tegelijk beschikbaar. Hierdoor is Evernote een stap voor op zijn concurrenten en geniet de app van een groeiende populariteit als alternatief voor OneNote.

Wat betreft overzichtelijkheid, tekstopmaak en multimedia is Evernote vergelijkbaar met OneNote van Microsoft. Met Evernote kun je ook net zoveel notitieboeken maken als je wilt. Binnen een boek kun je je notities chronologisch verzamelen, zoals in een map. Voor elke nieuwe notitie kun je keywords (trefwoorden) toewijzen die je makkelijk kunt gebruiken om relevante notities opnieuw te vinden. De trefwoorden werken trouwens ook, op dezelfde manier, met ingevoegde afbeeldingen, tabellen, PDF's of Office-documenten.

OneNote-alternatieven
Evernote geeft je een gestructureerd overzicht van al je notities en legt je in het hulpcentrum precies uit hoe notities te maken.

OneNote-alternatieven
Zo ziet Evernote er uit op Windows; bron

Evernote biedt vele interessante functies, zoals de offline-modus of de compabiliteit met PDF-bestanden die je tevens kunt doorzoeken. De meeste extra functies zijn echter alleen beschikbaar in de betaalde versies Evernote Plus en Evernote Premium. Het gratis basistarief is daarentegen zeer beperkt. Binnen dit tarief zijn alleen de zoekfunctie, de wachtwoordvergrendeling en de mogelijkheid om notities van vrienden en kennissen te delen en te becommentariëren beschikbaar. Ook heb je slechts toegang tot 60MB per maand voor uploads, en kun je maar tussen twee apparaten synchroniseren. In de betaalde, premium versie ontvang je 10GB per maand, en kun je je notities onbeperkt synchroniseren tussen alle apparaten.

OneNote-alternatieven
Hoe meer features je wilt, hoe duurder het abonnement wordt; bron

Nadelen: Hoewel Evernote veel interessante functies biedt, zijn de meeste helaas alleen beschikbaar in de betaalde versie. Daarom lijkt het programma alleen op het eerste gezicht bijzonder veelzijdig te zijn. Een andere tekortkoming is de gebruiksvriendelijkheid. Aangezien de software kan worden gekoppeld aan talloze apps en webapplicaties – bijvoorbeeld het dagelijkse weerbericht – kan het notitieboek snel overbelast raken. Wie echter regelmatig met Evernote werkt, raakt gewend aan de werking van het programma.

Voordelen Nadelen
Compatibel met alle platformen, de functies werken op alle platformen even goed Kost geld als je het volledige scala aan functies wilt gebruiken
Geïntegreerde zoekfunctie (zoek notities via kernwoorden) Het BASIC-abonnement is erg beperkt, zo is er bijvoorbeeld geen offline-modus
Multimediaal: foto’s, tabellen, audio- en voicebestanden, PDF- en Office-bestanden, to do-lijstjes Niet makkelijk in gebruik, het is ingewikkeld om keywords toe te kennen.
Herinneringsfunctie
Geïntegreerd met Google Drive
Deel en bespreek notities
Wachtwoordversleuteling
Web-frontend
Professionele functies beschikbaar voor professionele klanten (scan je visitekaartje, zet er presentaties in, etc.)

Simplenote: het eenvoudige alternatief voor OneNote

Als je de voorkeur geeft aan een efficiënt en simpel notitieboek zonder al te veel functies, bent je bij Simplenote aan het juiste adres. Het programma is volledig gratis en wordt gekenmerkt door zijn eenvoud. Het is een simpel notitieboek – zoals de naam terecht belooft – waarmee je aantekeningen kunt maken op elk platform, zoals iOS, Android, Mac, Windows, Linux of het web.

OneNote-alternatieven
Simplenote staat je altijd toe op een eenvoudige en makkelijke manier notities te maken – of je nu je PC gebruikt of je smartphone; bron

Om Simplenote te kunnen gebruiken, moet je je gratis registreren bij de provider. Al je notities worden automatisch opgeslagen in je account, en er is bovendien geen vast datalimiet. In ieder geval is het aan te raden dat je notities de grens van 1000 woorden niet overschrijden, om te voorkomen dat het geheugen onnodig overbelast wordt.

Net als bij Evernote worden je notities chronologisch gerangschikt op datum van aanmaak en is een alfabetische ordening ook mogelijk. Je kan je schrijfsels met tags prioriteit geven, zodat je ze snel terug vindt in de zoeklijst. Dit betekent dat je altijd in een oogopslag toegang hebt tot je belangrijke notities.

Je kunt je account gebruiken om notities te delen met andere Simplenote-gebruikers. De share-functie kan trouwens ook gebruikt worden om via e-mail of op social media, zoals Facebook, notities te delen. Er is ook een wachtwoordbeveiliging om je notebook te beschermen tegen onbevoegde toegang.

OneNote-alternatieven
Simplenote ordent je notities chronologisch of alfabetisch; bron

Nadelen: Simplenote biedt op het gebied van functies zeer weinig in vergelijking met concurrenten. Dit past bij mensen die de voorkeur geven aan een notebook met een eenvoudig tekstformaat, vooral omdat het programma de populaire Markdown-taal ondersteunt die eenvoudige ontwerpopties mogelijk maakt. Multimediafuncties of de mogelijkheid om documenten in te voegen of te bewerken zijn echter niet beschikbaar.

Een ander nadeel is dat het programma alleen in het Engels bestaat. Bovendien moet je elke keer dat je het programma gebruikt inloggen op je Simplenote-account om aantekeningen te maken of te delen.

Voordelen Nadelen
Gratis op alle platformen, (iOS, Android, macOS, Windows, Linux, and web) Gelimiteerd aantal functies
Overzichtelijk, gemakkelijke en snelle bediening Alleen tekstformaat, het invoegen van beeldbestanden is wel mogelijk via de extra tool Markdown
Geïntegreerde zoekfunctie, prioritering met tags is mogelijkTalen: enkel Engels
’Share notes’-functie Hiervoor moet je je telkens inloggen op een Simplenote account
Deel en bespreek notities
Wachtwoordversleuteling
Automatische back-ups

Google Keep: bewaar je ideeën waar en wanneer je wilt

Als je je ideeën snel en ongecompliceerd wilt vastleggen, dan ben je bij Google Keep aan het juiste adres. Het gratis programma is vooral interessant voor smartphone-gebruikers die kort iets willen noteren of hun gedachtengang niet willen verliezen wanneer ze onderweg zijn. Dit maakt Goople Keep een uitstekend en eenvoudig te gebruiken alternatief voor OneNote.

Google Keep werkt als een soort prikbord: Je notities worden als Post-its op het scherm weergegeven, deze kunnen ook in kleur gemarkeerd worden. Bovendien heeft Google Keep een speciale functie: met de Android-app kunt je je notities dicteren in plaats van ze zelf in te typen.

OneNote-alternatieven
Maak notities in Post-it-stijl met Google Keep; bron

Feit!
Google Keep is beschikbaar als app voor Android en iOS en als webapplicatie. Er is ook een extra Chrome-extensie. Synchroniseren tussen apparaten werkt via de interne cloud Google Drive. Met Google Drive heb je gratis toegang tot 15GB opslagruimte. Je hebt echter wel een Google-account nodig om Google Keep te kunnen gebruiken.

Met Google Keep kun je niet alleen notities of checklists maken, maar ook afbeeldingen en documenten opslaan. Je kunt ze delen met andere gebruikers. Gebruik de geïntegreerde zoekbalk om al je notities en inhoud te vinden. Nog een pluspunt: de herinneringsfunctie, waarmee je geen afspraken meer mist.

Deze video toont je nauwkeurig hoe Google Keep werkt:

Nadelen: Hoewel Google Keep indrukwekkend snel en gebruiksvriendelijk is, zijn de beschikbare functies beperkt in vergelijking met Evernote en Outline. Bovendien is er geen optie om individuele mappen aan te maken; er is enkel een groot prikbord waaraan alle notities zijn vastgespeld.

Voordelen Nadelen
Gratis Minder functies dan Outline en Evernote
Overzichtelijk, gemakkelijke en snelle bediening Werkt goed voor spontane aantekeningen, niet ideaal op lange termijn
Geïntegreerde zoekfunctie, trefwoordenNiet mogelijk om je eigen folders te creëren
Tekenfunctie
To do-lijstjes
Herinneringsfunctie
Multimediaal: voicememo’s, foto’s
Geïntegreerd in Google Drive
Mooi design (kleurrijke Post-its)

Wunderlist: het organisatietalent

Met Wunderlist beschik je over een betrouwbare taskmanager waarmee je snel en eenvoudig to do-lijstjes kunt maken. Je notities of taken worden bewaard in lijsten, die je onbeperkt en los van elkaar kunt aanmaken. Nadat een taak is voltooid, kun je de afzonderlijke notitie of de volledige lijst wissen. Als je grotere taken plant, helpt de onderverdeling in subtaken je daarbij. In de gratis versie kun je tot 25 deeltaken per taak aanmaken. Als je kiest voor de betaalde Wunderlist Pro-versie is deze beperking niet langer van toepassing.

Feit!
Wunderlist functioneert probleemloos op alle apparaten. De app is niet alleen beschikbaar
op iPhone, iPad, Mac, Android, Windows, Kindle Fire en Apple Watch, maar ook als webapplicatie.

Een ander voordeel is dat je je notities prioriteit kunt geven met sterretjes of hashtags. De zoekfunctie toont alle taken met prioriteit vanaf het moment dat ze gecreëerd zijn. Er is ook een herinneringsfunctie, zodat je je taken niet vergeet.

OneNote-alternatieven
Je kan groepsprojecten opstarten met Wunderlist; bron

Het grootste voordeel? Met Wunderlist plan je erg eenvoudig groepsprojecten in. Nodig je vrienden, kennissen en collega’s uit om gezamenlijke to do-lijstjes te creëren. Je kunt elkaar bovendien taken toewijzen, je kunt ook notities uitwisselen of gewoon chatten. In de gratis versie kunnen er 25 taken per gedeelde lijst aangemaakt worden. Daarnaast is het mogelijk tot 5MB aan bestanden te uploaden; foto’s, tabellen, video’s, etc. In dit geval is de voordelige betaalde variant Wunderlist Pro de moeite waard, want dan krijg je toegang tot al deze functies zonder enige vorm van limiet.

Nadelen: Terwijl Wunderlist minder functies heeft dan tools als Outline of Evernote, biedt het wel meer structuur en duidelijkheid dan Google Keep. Het aanmaken van to do-lijstjes vormt echter de hoofdmoot van de tool, wat enigzins beperkend is. Daardoor is Wunderlist als alternatief voor OneNote beter voor taken op korte termijn en groepsprojecten. Daarbij komt nog dat het volledige scala aan functies alleen beschikbaar is in de betaalde versie, Wunderlist Pro. Een ander potentieel nadeel is dat de Android-, iPhone- en iPad-apps andere gebruiksopties hebben dan de versie op Mac, Windows of de webapplicatie.

Letop!
Wunderlist is nu deel van Microsoft en krijgt de naam Microsoft To-Do.

Voordelen Nadelen
Gratis, met dezelfde functies als in de betaalde versie, maar begrensd Minder functies dan Outline en Evernote
Overzichtelijk, gemakkelijk en snel in gebruik De ongelimiteerde uploads, to do-lijstjes en opdrachten zijn enkel beschikbaar in de betaalde versie
Geïntegreerde zoekfunctie, notities highlighten met hashtags en sterretjesOpereert anders op Android, iPhone en iPad dan op Mac, Windows of op het web
To do-lijstjes, taaktoewijzing, subtaken creëren, etc. Geschikter voor groepstaken en spontane notities dan als allesomvattend notitieboek
Multimedia: alle bestandsformats, van foto’s tot tabelllen, presentaties, voicememo’s, etc.
’Split list’-functie
Herinneringsfunctie, geeft deadline aan
Je kan notities of taken creëren via e-mail
Mooi design (verschillende achtersgrondsthema’s beschikbaar)

Memonic: samen het overzicht bewaren

Memonic is ook erg populair als digitaal notitieboek. Het programma is beschikbaar in een gratis en betaalde versie. In de gratis versie kun je tot 100 aantekeningen en 3 groepsprojecten per maand aanmaken. Daarnaast kun je bijlages van 2 MB toevoegen. Als je kiest voor de premiumversie heb je ongelimiteerd toegang tot alle functies. Een bijlage kan dan 20 MB groot zijn. Er is ook de zogenaamde verzamelmodus voor premiumgebruikers, die je helpt met langere zoekopdrachten op het web.

Feit!
Als student krijg je korting op de premiumversie.

OneNote-alternatieven
Memonic helpt bij je planning; bron

Eén van de unieke aspecten van Memonic is dat je, zoals bij sociale netwerken, kunt kiezen om wat je ingeeft, privé – alleen zichtbaar voor jezelf dus – te maken of om het te delen met je vrienden. De derde optie is om je aantekeningen openbaar te maken, dus toegankelijk voor alle gebruikers. Je kunt ook groepen creëren en notities delen. Bespreek je projecten rechtstreeks via de geïntegreerde mailfunctie of deel je aantekeningen via sociale netwerken zoals Facebook of Twitter. Je kan ook content van internet direct opslaan in Memonic via de extra tool Web Clipper.

Memonic gooit ook hoge ogen op het gebied van multimedia. Je krijgt niet alleen een multifunctionele teksttool, maar je kunt ook tegelijkertijd documenten, afbeeldingen, video’s, etc. integreren. Tags helpen je om je notities prioriteit te geven en zaken snel terug te vinden in de zoeklijst. Last but not least, er is een grote verscheidenheid aan achtergrondthema’s waaruit je kunt selecteren.

Tip!
Memonic werkt op alle apparaten. De app is beschikbaar op iPhone, iPad, Mac, Android
en Windows en tevens als webapplicatie

Hoe Memonic precies werkt, zie je in deze video:

Nadelen: Memonic heeft het potentieel om te schitteren als een OneNote-alternatief, maar je krijgt alleen met de betaalde versie onbeperkte toegang tot alle tools en functies. Aangezien Memonic functioneert als een sociaal netwerk, moet je voorzichtig zijn met de notities die je openbaar deelt; controleer dus de privacy-instellingen. Als je terughoudend bent omtrent privacy, moet je kiezen voor de privé-instelling en vervolgens handmatig individuele notities delen.

Voordelen Nadelen
Gratis versie, met dezelfde functies als in de betaalde versie, maar begrensd (uitzondering: de verzamelfunctie) Minder functies dan Outline en Evernote, focus op groepsprojecten
Studentenkorting voor de betaalde versie Alleen in de premiumversie, onbegrensd notities en groepen aanmaken, tot 20 MB grootte voor bijlagen, verzamelmodus
Compatibel met alle platformen, de functies werken even goed op alle platformen Geen Nederlandse versie
Overzichtelijk, gemakkelijk en snel in gebruik
Geïntegreerde zoekfunctie, toewijzing van trefwoorden
Multimedia: afbeeldingen, tabellen, documenten in Word, PDF, etc.
Share-functie op Facebook, Twitter, etc, rechtstreeks commentaar geven mogelijk
Je kunt notities creëren en doorsturen via e-mail
Mooi design (verschillende achtersgrondthema’s beschikbaar)

Alternatieven voor OneNote: een vergelijkend overzicht van de karakteristieken en functies

Karakteristieken/Functies OneNote (gratis) Outline (€€) Evernote-Basic (gratis) Evernote-Premium (€€€) Simplenote (gratis) Google Keep (gratis)
Compatibel met Windows, macOS, Android, iOS & Co. - iOs en macOS✓ (kan gesynchroniseerd worden op 2 toestellen) ✓ (kan gesynchroniseerd worden op alle toestellen)
Breed scala aan functies✓✓✓ ✓✓✓ ✓✓ (omvat niet alle functies) ✓✓✓
Opslag in de cloud 5GB (als je MS-Office hebt krijg je 1TB ✓ (meerdere keuzes) 60MB 10GB✓ (geen keuzes)15GB
Overzichtelijkheid ✓✓✓ ✓✓✓ ✓✓ ✓✓ ✓✓
Gemakkelijk in gebruik ✓✓ ✓✓ ✓✓✓✓✓✓
Breed scala aan textformatting-tools ✓✓✓ ✓✓✓ ✓✓ ✓✓✓
Content delen met andere gebruikers v
Notities creëren via e-mail - -
Content van internet opslaan (✓)
Geïntegreerde zoekfunctie
Multimedia-functies ✓✓✓ ✓✓✓✓✓ ✓✓✓-✓✓
Bewerken en commentaar geven op de documenten - - - -
Add-ons gratis te installeren ✓ (bijv. Onetastik, OneNote, Web Clipper, News360) geen keuzes✓ (bijv. Evernote Clearly, Web Clipper) ✓ (bijv. DashNote, supports Markdown) ✓ (bijv. Chrome-extensions, zoals Google calender)

Karakteristieken/Functies Wunderlist (gratis) Wunderlist Pro (€) Memonic (gratis) Memonic Premium (€€)
Compatibel met Windows, macOS, Android, iOS & Co.
Breed scala aan functies✓ (omvat alle functies, maar gelimiteerd) ✓✓ (ongelimiteerde toegang tot alle functies) ✓ (omvat alle functies, maar gelimiteerd) ✓✓ (omvat alle functies + verzamelmodus)
Opslag in de cloud 5MB (per bestand) Ongelimiteerd uploaden van bestanden2MB (per bestand) 20 MB (per bestand)
Overzichtelijkheid ✓✓✓ ✓✓✓ ✓✓ ✓✓
Gemakkelijk in gebruik ✓✓✓ ✓✓✓ ✓✓✓ ✓✓✓
Breed scala aan textformatting-tools ✓✓ ✓✓
Content delen met andere gebruikers ✓ + chatfunctie ✓ + chatfunctie ✓ + groepsfunctie ✓ + groepsfunctie
Notities creëren via e-mail
Content van het web opslaan
Geïntegreerde zoekfunctie
Multimedia-functies ✓✓ ✓✓✓✓ ✓✓
Editen en commentaar geven op de documenten - -- -
Add-ons gratis te installeren✓ (bijv. ‘Add to Wunderlist’, Today-Widget) ✓ (bijv. ‘create a Clip-Button’, ‘Click.to’-applicatie, Memonic Wordpress plug-in)

Wil je nog meer tips over veilige en goede alternatieven voor de grote spelers? Bij ons lees je alles over alternatieven voor Youtube, Netflix en Skype, Facebook en Whatsapp.