Nieuws, tips en achtergronden
rondom webhosting

Menu

Gepubliceerd op: 03 december 2018

Timeline voor PHP Extended Support van STRATO

Belangrijk: binnenkort is PHP Extended Support voor PHP 5.6 en 7.0 beschikbaar

De community-ondersteuning van PHP 5.6 en 7.0 stopt binnenkort. Om ervoor te zorgen dat je deze versies tóch kunt blijven gebruiken, bieden wij je de service PHP Extended Support aan. Maar wat houdt deze dienst in? In dit blog lees je het.

PHP Extended Support: alle informatie op een rij

Eerder schreven we er op ons blog al over. PHP Extended Support is een handige dienst in ons portfolio. Heb je het gemist? In dit artikel lees je wat deze dienst precies inhoudt.

Belangrijk in 2019

De PHP-community faseert de technische ondersteuning voor verouderde PHP-versies stap voor stap uit. Dit betekent bijvoorbeeld dat veiligheidsupdates niet langer automatisch worden geïnstalleerd, en dat de infrastructuur na verloop van tijd niet meer voldoet aan de huidige normen. Voor een soepel en veilig functionerend contentmanagementsysteem zijn deze zaken echter noodzakelijk.

Daarom is onze PHP Extended Support zo waardevol. Wij zorgen ervoor dat jij je website veilig kunt blijven gebruiken en ondersteunen je hiertoe met een onderhoudsservice voor verouderde PHP-versies. Belangrijk: wij bieden je geen nieuwe functies. Wij zorgen er alleen voor dat de oude PHP-versie veilig en goed blijft werken. Je bepaalt zelf of je upgradet naar een nieuwe versie of dat je een oude versie blijft gebruiken.

Vergelijking tussen een actuele PHP-versie en Extended Support

Een actuele PHP-versie gebruiken of gebruikmaken van PHP Extended Support? De voor- en nadelen in een overzicht.

Betaalde ondersteuning van PHP 5.6 en 7.0

Gebruik je momenteel PHP 7.0? Dan heb je vanaf 3 december 2018 geen community-ondersteuning meer. Voor gebruikers van PHP 5.6 geldt: deze versie heeft vanaf 1 januari 2019 geen community-ondersteuning meer.

STRATO biedt je de dienst PHP Extended Support in eerste instantie gratis aan. We willen namelijk dat je genoeg tijd hebt om over te stappen naar een nieuwere PHP-versie.

Wil je PHP Extended Support daarna nog gebruiken? Dan betaal je € 3,18 per maand incl. btw. Uit veiligheidsoverwegingen raden wij je echter aan om tóch te upgraden naar een actuele versie, zoals PHP 7.1 of 7.2. Vanaf wanneer je voor de PHP Extended Support moet betalen, kun je terugvinden in de klantenlogin.

 

Uitgebreide timeline voor de STRATO PHP Extended Support

Timeline voor PHP Extended Support

De timeline van de community-support

In onze grafiek zie je een overzicht van de PHP-versies die nu en in de toekomst worden ondersteund. De versie PHP 7.2 staat hier nog niet vermeld. In de regel houdt de community een versie gedurende drie jaar bij. PHP 7.2 is sinds 30 november 2017 beschikbaar en wordt naar verwachting tot november 2020 ondersteund.

STRATO PHP Extended Support biedt je support wanneer PHP-versies verlopen. Je kunt daardoor veilig oudere versies blijven gebruiken.

Wil je PHP Extended Support activeren? Dat kan snel en gemakkelijk in de STRATO klantenlogin.

De Auteur:

Auteur: Lisa Kopelmann

Ik ben Lisa en ik ben online redacteur bij STRATO.

20 reacties

 1. Jeroen Muijsson schreef op 14 december 2018 om 12:45:

  Ik heb de website op Strato zelf gemaakt met een eenvoudig ‘word-achtig’ programma dat u als Strato zelf aanbiedt. Heet het niet ‘Live pages’. Zoiets. Nu mailt u mij iets wat gaat over PHP. Ik heb geen idee wat u bedoelt en vindt ook dat je zo niet met je klanten om moet gaan.

  Als de onderliggende software die die Live Pages aanstuurt verouderd is los dat dan zelf op door het op de nieuwere versie te laten draaien en val mij er niet op deze nogal technische manier mee lastig. Want ik weet echt niet waar u het over heeft.

  Beantwoorden
  • Sjef Huijbregts schreef op 20 december 2018 om 10:27:

   Beste Jeroen,

   Bedankt voor uw vraag. Het klinkt in dit geval alsof u de dienst PHP Extended Support niet nodig heeft. Ik heb mijn collega bij onze klantenservice gevraagd dit te bekijken en zij zal met u hierover contact opnemen.

   Mocht u nog vragen hebben, hoor ik het natuurlijk graag.

   Ik wens u alvast fijne feestdagen toe!
   Sjef

   Beantwoorden
 2. Yassine Achrah schreef op 6 januari 2019 om 20:04:

  Ik ben bezig met het opzetten van een webshop via WordPress, maar vanwege mijn thema heb ik een PHP versie voor een limiet van 256MB. Zit deze bij mijn pakket inbegrepen of moet deze geupgrade worden?

  Beantwoorden
  • Sjef Huijbregts schreef op 7 januari 2019 om 10:00:

   Beste Yassine,

   Bedankt voor je vraag. Klopt het dat je vraag betrekking heeft op de PHP-instelling memory_limit (het maximaal toegestane geheugengebruik van een PHP-script)? De waarde van deze PHP-instelling hangt bij STRATO inderdaad samen met de gebruikte PHP-versie. In het volgende FAQ-artikel vind je de specifieke waarden per PHP-instelling en PHP-versie:

   https://www.strato.nl/faq/hosting/zo-wijzig-je-de-php-instellingen-in-je-pakket/

   Vanaf PHP-versie 7.1 is de waarde voor memory_limit inderdaad 256 MB.

   Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt. Zo niet, hoor ik het natuurlijk graag!

   Met vriendelijke groet,
   Sjef

   Beantwoorden
 3. André Linting schreef op 10 januari 2019 om 13:11:

  Mijn website is gebaseerd op WordPress. Moet ikzelf actie ondernemen of wordt deze update door WordPress zelf doorgevoerd?

  Beantwoorden
  • Sjef Huijbregts schreef op 10 januari 2019 om 13:52:

   Beste André,

   Bedankt voor je vraag. Ook wanneer WordPress gebruikt, zul je zelf in de STRATO klantenlogin de PHP-versie moeten wijzigen (of de betaalde PHP Extended Support moeten activeren, mocht je van een oude PHP-versie gebruik willen blijven maken).

   Gebruik je de meest recente versie van WordPress? Dan draait deze ook het beste onder een nieuwe PHP-versie. WordPress zelf raadt voor de nieuwe WordPress-versie 5.0 het gebruik van PHP-versie 7.3 aan. Het is wel aan te raden om vooraf ook te checken of je gebruikte thema en eventuele plug-ins compatibel zijn met een nieuwere PHP-versie. Deze informatie kun je bijna altijd terugvinden op de website van het gebruikte thema of plug-in.

   Ik hoop dat deze informatie je verder helpt. Mocht je er niet helemaal uitkomen, dan laat het zeker weten!

   Met vriendelijke groet,
   Sjef

   Beantwoorden
 4. Frank Balje schreef op 10 januari 2019 om 13:42:

  Klinkt allemaal erg heftig als men er geen of weinig verstand van hebt. Mogelijk doen jullie het erg belangrijk overkomen om commercieel gezien een schrikreactie teweeg te brengen zodat men nu snel naar een maandelijkse bijdrage overstapt, dat vind ik een slechte vaststelling betreffende STRATO als klant zijnde.
  Kunt u in gewone mensentaal eens uitleggen in uw blog hoe het nu zit. Ik begrijp dat ik gewoon deze site kan aanhouden en niets hoef te doen en ik dan alleen geen community ondersteuning meer heb (Whatever dat ook is!!!). Dus niets doen als je tevreden bent.

  Ik hoor het graag.
  met vriendelijke groet,
  Frank

  Beantwoorden
  • Sjef Huijbregts schreef op 10 januari 2019 om 14:19:

   Beste Frank,

   Natuurlijk help ik je graag verder. PHP is een scripttaal, waarop het grootste deel van de websites is gebaseerd. Om ervoor te zorgen dat jouw website online ook zichtbaar is, draait er op onze servers PHP-software. Deze software is gratis en wordt ontwikkeld door de PHP-community. PHP wordt voortdurend verder ontwikkeld, er worden dus telkens nieuwe versies uitgebracht. De oudere versies worden, nadat er een nieuwe versie is uitgekomen, nog een paar jaar voorzien van noodzakelijke veiligheidsupdates. Wanneer deze veiligheidsupdates niet zouden worden uitgevoerd, wordt het erg makkelijk voor hackers om websites of servers binnen te dringen. Je kunt dit bijvoorbeeld vergelijken met een oude computer met Windows XP als besturingssysteem.

   Wanneer er geen updates meer worden uitgebracht, is het aan te raden over te stappen naar een nieuwe PHP-versie. In de meeste gevallen is dit geen probleem. Websites die ten tijde van PHP 5.6 zijn gemaakt, werken doorgaans ook nog onder PHP-versie 7.2 of 7.3. Het kan echter zijn dat bepaalde elementen van een website niet meer goed functioneren met een nieuwe PHP-versie. Wanneer je een oud computerprogramma hebt dat gemaakt is voor Windows XP, kan het zijn dat dit ook niet meer werkt onder Windows 10.

   Als klant bij STRATO heb je de keuze. Je kunt bij ons voorlopig ook oudere PHP-versies blijven gebruiken. Dit kan alleen doordat wij zelf intern veiligheidsupdates voor deze oude versies blijven doorvoeren (waar dit voorheen gratis gebeurde door de PHP-community). Om deze kosten te dekken, wordt de dienst “PHP Extended Support” in rekening gebracht.

   Het is absoluut aan te raden om over te stappen naar een nieuwe versie van PHP. Dit is niet alleen veiliger, maar je website wordt hierdoor vaak ook sneller en je hebt de beschikking over nieuwe features. In de meeste gevallen levert de wissel naar een nieuwe PHP-versie geen problemen op. Er bestaat echter een klein risico dat bepaalde elementen van je website na een overstap niet meer goed werken. Daarom is het verstandig om dit vooraf te checken. Ik zie dat je WordPress gebruikt voor jouw website. Controleer daarom of je de meest recente WordPress-versie hebt geïnstalleerd. Check daarnaast of je gebruikte thema en plug-ins ook compatibel zijn met een nieuwe PHP-versie, en of er updates beschikbaar zijn.

   Als je niets doet, zul je van de verouderde PHP-versie gebruik blijven maken. Je maakt dan ook automatisch gebruik van de dienst “PHP Extended Support”. Hiervoor zullen vanaf februari (PHP 7.0) of maart (PHP 5.6) kosten in rekening worden gebracht.

   Ik hoop dat mijn antwoord je wat meer duidelijkheid geeft. Mocht je nog vragen hebben, hoor ik het natuurlijk graag.

   Met vriendelijke groet,
   Sjef

   Beantwoorden
 5. Cor Struyk schreef op 10 januari 2019 om 14:27:

  Ik gebruik momenteel nog 1 website via Strato, welke ik met een vrij eenvoudige Engels programma, Serif Webplus X8, heb gemaakt. Ik stuur de files altijd met FileZilla via FTP naar Strato. Volgens mij gebruik ik geen specifieke zaken waarvoor PHP nodig is ? Zou u dat eens willen nakijken voor mij ? Bvd

  Met Vr. Groet
  Cor Struyk

  Beantwoorden
  • Sjef Huijbregts schreef op 10 januari 2019 om 16:17:

   Beste Cor,

   Bedankt voor je vraag! Ik heb je website kort bekeken, en het lijkt erop dat deze geen gebruikmaakt van PHP.

   Toch staan er waarschijnlijk wel PHP-scripts op je webruimte, anders zou je namelijk de nieuwsbrief over PHP Extended Support niet hebben ontvangen. Wellicht heb je in het verleden eens een website op basis van PHP op je webruimte geplaatst?

   Wanneer er op dit moment geen actieve websites op basis van PHP op je webruimte staan, kan het in ieder geval geen kwaad om in de STRATO klantenlogin over te stappen naar een hogere PHP-versie.

   Met vriendelijke groet,
   Sjef

   Beantwoorden
 6. Niqui schreef op 10 januari 2019 om 19:34:

  Ik heb vandaag mijn php omhoog gedaan naar de nieuwste versie geloof ik maar nu kan ik niet meer in mijn admin komen op wp. Ik krijg een witte pagina. De website zelf is nog wel online. Wat nu?

  Beantwoorden
  • Sjef Huijbregts schreef op 14 januari 2019 om 10:16:

   Beste Niqui,

   Vervelend om dit te horen. Ik zie dat je over dit probleem inmiddels ook contact hebt gehad met mijn collega’s van de klantenservice. Het inlogscherm van je WordPress-site lijkt ook weer bereikbaar te zijn. Klopt dit?

   Mocht je nog problemen ondervinden, hoor ik het graag!

   Met vriendelijke groet,
   Sjef

   Beantwoorden
 7. Paul van der Zee schreef op 11 januari 2019 om 12:26:

  Beste STRATO,

  Als PHP hobbyist heb ik mijn eigen website in PHP5.x van scratch af aan zelf gebouwd. Alleen voor m’n weblog maak ik gebruik van WordPress. De laatste keer dat ik de WordPress versie heb geüpdate is alweer even geleden.
  Ik kan de ontwikkelingen heel goed begrijpen en uiteraard wil ik ook dat m’n website meeloopt met deze tijd. Extra kosten wil ik voorkomen, maar ook ik heb wat moeite om me een beeld te vormen wat er voor mijn site nodig is.

  Moet ik een codereview op mijn website loslaten? Dat kan namelijk nogal wat werk kosten, omdat ik veel in procedurele code heb geschreven. Graag ontvang ik daar advies / handvatten in.

  Met vriendelijke groet,

  Paul van der Zee

  Beantwoorden
  • Sjef Huijbregts schreef op 14 januari 2019 om 10:36:

   Beste Paul,

   Bedankt voor je vraag.

   Voor de meeste contentmanagementsystemen, zoals WordPress, bestaan handleidingen hoe je het beste kunt upgraden van PHP 5.6 naar een hogere PHP-versie. Ik begrijp echter dat je jouw site voor het grootste deel zelf hebt geschreven.

   In dat geval raad ik je aan de handleidingen van PHP door te nemen: http://php.net/manual/en/appendices.php. Voor de migratie naar elke nieuwe versie bestaat een handleiding (dus van 5.6 naar 7.0, van 7.0 naar 7.1, enzovoort). In deze handleidingen staat precies beschreven welke functies zijn gewijzigd, welke nieuwe features er zijn, enzovoort. Vooral in de release 7.0 bevinden zich grotere wijzigingen ten opzichte van 5.6. De versies 7.1, 7.2 en 7.3 zijn relatief kleinere releases met minder grote veranderingen. Ik raad je dan ook aan om aan de hand van de documentatie van PHP na te gaan welke functies die je op je website gebruikt eventueel zijn gewijzigd.

   Een andere optie is dat je een kopie van je website maakt en deze in een submap op je webruimte plaatst. Middels het php.ini-bestand kun je de PHP-versie voor deze submap wijzigen naar een hogere versie (bijvoorbeeld 7.2). Test vervolgens of je website nog correct werkt. Wanneer dit het geval is, kun je de PHP-versie voor je gehele webruimte aanpassen via onze klantenlogin. Zie hiervoor ook het volgende FAQ-artikel: https://www.strato.nl/faq/hosting/wat-is-strato-php-extended-support/#nodig.

   Ik hoop dat deze tips je verder op weg helpen. Ik hoor het graag wanneer je nog meer vragen hebt!

   Met vriendelijke groet,
   Sjef

   Beantwoorden
   • Paul van der Zee schreef op 15 januari 2019 om 21:57:

    Beste Sjef,

    Bedankt voor je eerdere reactie.
    Ik kom daarmee een heel eind.

    Wat me alleen niet lukt, is waar ik het php.ini-bestand of het .htaccess-bestand kan vinden. Met de FAQ kom ik er ook niet uit. Als ik de plek eenmaal weet, dan red ik me wel. Zou je me nog kunnen duiden waar ik moet zoeken?
    Via FileZilla, waarmee ik m’n filetransfer organiseer, tref ik geen map aan waar dit zou moeten staan.

    NB: via FilaZilla heb ik wel al een kopie van m’n website in een aparte map geplaatst. Een subdomein maken is ook zo geregeld.

    Alvast bedankt voor de hulp.

    Met vriendelijke groet,

    Paul van der Zee

    Beantwoorden
    • Sjef Huijbregts schreef op 17 januari 2019 om 10:14:

     Beste Paul,

     Goed om te horen dat ik je verder kon helpen.

     Een php.ini-bestand of .htaccess-bestand wordt door STRATO niet standaard voor iedere website aangemaakt. Wanneer je zelf je eigen website hebt geschreven en in de map van de website bevindt zich nog geen dergelijk bestand, kun je deze zelf aanmaken. Het volstaat om in een teksteditor een bestandje aan te maken en dit te hernoemen tot “php.ini”.

     Het bestand plaats je vervolgens in de hoofdmap/root van de website waarop deze betrekking heeft; in jouw geval de map waarnaartoe je het subdomein hebt verwezen.

     Ik hoop dat dit voldoende duidelijk is. Zo niet, hoor ik het graag!

     Met vriendelijke groet,
     Sjef

     Beantwoorden
 8. Henk schreef op 11 januari 2019 om 14:49:

  De technische achtergrond van het probleem snap ik nog niet helemaal. Ik maak mijn website met het programma WebSite X5 Evolution 12. Ik begreep van de makers dat als ik hun software update naar versie Evolution 17, zij ondersteunen tot PHP 7.2. Ben ik dan weer “veilig” en hoef ik dan niet jullie ondersteuningsabonnement te nemen? Of snap ik het toch nog niet? Als dit wel de oplossing is, zal ik de website software iets frequenter updaten…
  Met vriendelijke groet,
  Henk

  Beantwoorden
  • Sjef Huijbregts schreef op 14 januari 2019 om 10:07:

   Beste Henk,

   Inderdaad, in dat geval raad ik je aan om de software te updaten naar de nieuwste versie, die compatibel is met PHP 7.2. Let er wel op dat je hierna bij STRATO in de klantenlogin je PHP-versie wijzigt naar 7.2. Versie 7.2 wordt nog tot eind 2020 gratis door de PHP-community ondersteund. Voor deze versie heb je dus nog geen Extended Support nodig.

   Met vriendelijke groet,
   Sjef

   Beantwoorden
 9. Ton Coolen schreef op 13 januari 2019 om 17:09:

  Als ik php 7.2 activeer is het niet meer mogelijk om inschrijfformulieren te verzenden. De website is gemaakt met Dreamweaver CC2015.
  Graag jullie hulp/advies want ik weet niet hoe ik dit moet oplossen.
  Met vriendelijk groet.
  Ton

  Beantwoorden
  • Sjef Huijbregts schreef op 14 januari 2019 om 15:42:

   Beste Ton,

   Dat is natuurlijk een vervelend probleem.

   Waarschijnlijk treedt er een fout op in één of meerdere PHP-scripts. Welke fouten precies optreden, kun je zien in de PHP-errorlogs. Deze vind je in de STRATO klantenlogin via het beheer van je hostingpakket -> “Databases en webspace” -> “Statistiek” -> “Logfiles”. Hier klik je op de button “Toon errorlogs”. In de errorlogs kun je zien welke fout precies optreedt – en in welke regel van welk script.

   Wanneer je dit script zelf schrijft, raad ik je aan de inhoud van het script op de genoemde regel te controleren en eventueel te corrigeren. Wanneer het script door Dreamweaver wordt gegenereerd, raad ik je aan in de documentatie van de software te controleren of deze wel PHP-versie 7.2 ondersteunt en zo niet, of er een updatemogelijkheid bestaat.

   Ik hoop dat dit je verder op weg helpt. Mocht je verdere vragen hebben, hoor ik het graag.

   Met vriendelijke groet,
   Sjef

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Let er op dat je reactie betrekking heeft op het blogartikel. Mocht je een vraag hebben over je STRATO pakket, richt je dan alsjeblieft aan onze klantenservice via Facebook, Twitter, of onze pagina Hulp & contact.
We vinden het leuk als je je naam noemt, dan kunnen we je in ons antwoord persoonlijk aanspreken.
Als je bovendien je e-mailadres invult, word je per mail op de hoogte gebracht van ons antwoord. Ter bescherming van je gegevens tonen we je mailadres niet. Beide gegevens zijn vrijwillig.

Hier bloggen

Ruud van der Zalm
Online redacteur voor blog en social media

Sjef Huijbregts
Marketing manager voor STRATO Nederland en gastblogger

Lisa Kopelmann
Online redacteur voor blog, Facebook en meer

Michael Poguntke
Schrijft over de cloud storage HiDrive, Sitebuilder, webshops en servers

Thomas Ritter
Bericht over de laatste ontwikkelingen rondom STRATO

Bianca Restorff-Adrion
Schrijft over carrière en de mensen bij STRATO